Selecteer een pagina

Archieven

Koerdische vrouwen vechten voor vrijheid en gelijkheid

In juli 2015 zijn er op BOUblog reeds 2 artikelen verschenen over de strijd van de Koerdische vrouwen. Rojava, een Koerdische revolutie in Syrië ging over de Koerden in Syrië die hun land heroverden op ISIS en er een samenleving vormden die gebaseerd is op vrijheid, gelijkheid en collectief bezit van de beschikbare rijkdom. Koerdische vrouwen vechten tegen ISIS ging over de Koerdische vrouwen die in de strijd tegen ISIS vechten als frontsoldaten. Vandaag een reportage over de ideologische achtergrond van deze Koerdische vrouwen. Hun strijd voor gelijke rechten gaat veel verder dan alleen het verjagen van ISIS.

Een van de oprichters van de Koerdische Arbeiderspartij PKK was Sakine Cansız, een felle feministe die in 2013 in Parijs werd vermoord. Ze werd in 1958 geboren in Turks Koerdistan en haar familie geloofde in een Shi’itische vorm van Islam: het Alevisme. In deze religieuze stroming worden vrouwen gezien als gelijkwaardig aan de mannen. Ze zijn vrij om zich te kleden zoals ze willen en worden aangemoedigd om te studeren en een beroep naar eigen keuze uit te oefenen. De Turken zijn Soennitische moslims en de Turkse onderdrukking gaat gepaard met het onderdrukken van vrouwen. Sakine Cansız is het grote voorbeeld van de Koerdische vrouwen die strijden tegen ISIS.

Toen ISIS in augustus 2014 de Koerdische Yazidis in Irak aanviel en verdreef, kwamen de vrouwen van het Koerdische leger deze mensen te hulp. Later werd deze reddingsactie geclaimd door de Amerikanen, maar zonder het ingrijpen van de Koerdische vrouwen zouden deze mensen zijn omgekomen in de woestijn. Over hun moedige strijd gaat deze korte reportage.

Kurdish & Yazidi women fighting ISIS – BBC News duurt 9 minuten.

De volgende documentaire is langer en het is een zeer verhelderend verhaal. Dat de Koerdische vrouwen zo strijdlustig zijn, maakt deel uit van hun traditie. Ze strijden niet alleen voor hun eigen land Koerdistan, maar voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Hun manier van leven is sober en hard, maar ze hebben plezier in het leven! Ze weten dat ze elk moment kunnen sterven, maar ze weten waarvoor ze strijden en ze zijn bereid om hun leven te geven voor hun ideaal.

Kurdish Female Fighters / Kurdistan Documentary (English) HD duurt 54 minuten.

Gepubliceerd op 11 mrt. 2016

“Kurdistan, Women at War” is a full length documentary from German-French TV channel ARTE on the Kurdish Female Fighters of Kurdistan, especially the fighters of YPJ and PKK. The documentary emphasizes that the struggle of YPJ fighters is a successor of Sakine Cansız’s struggle that began in North Kurdistan 40 years ago.

Toegift:
Kobani: The March Song of the Kurdish Female Fighters YPJ (English)

8 Reacties

 1. Gerrit

  Bou, bedankt voor deze 3 geweldige artikelen.

  Antwoord
 2. Drentse Fryske

  Mr.drs. Bou,

  Mijn diep respect voor uw ‘vlammende’ betoog!

  Klein gedichtje;

  Ik schrijf het op m’n scherm, op papier, op muren, op daken en in het zand…We leven in een werkelijk vreemd land… Wáár is het opréchte recht, het moét toch éigenlijk zo kunnen zijn dat ik als burger daar op vertrouw ? ‘Free Baybasin Now !’

  Dank en vr.gr. ‘Drentse Fryske’

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Hier gaat het dus wel over:
  Kurdish YPJ: The Real Women Power

  Gepubliceerd op 17 mrt. 2016

  Kurdish Female Fighters of YPJ not only fight for the freedom of Kurdistan, but the freedom and equal treatment of all women around the World, especially the Women of Middle East, a repressive society dominated by Men.

  En kijk, daar is het mij om te doen !

  Antwoord
  • Drentse Fryske

   Ik heb de video bekeken, zóveel respect voor die vrouwen, wát een onbeschrijvelijke moed !! Dappere strijdsters…

   I pray for peace (uit ‘Sundancer’).

   Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Fryske, ik heb de reacties gewist. Daarmee is ook jouw reactie verdwenen. Dat kon niet anders…
  Dank voor het hartje onder de riem! 🙂

  Antwoord
  • Drentse Fryske

   Bou, geen enkel probleem zoals ik al schreef. En graag gedaan, dat hartje onder de riem 😉 Fijne namiddag/avond gewenst, m.vr.gr.’Fryske’

   Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Dank je wel, Fryske. Jouw prachtige gedicht staat nu achter de schermen, maar ik ga het er even voor plaatsen, want dat is het wel waard.

  Klein gedichtje:

  Ik schrijf het op m’n scherm, op papier, op muren,
  op daken en in het zand…
  We leven in een werkelijk vreemd land…
  Wáár is het opréchte recht,
  het moét toch éigenlijk zo kunnen zijn
  dat ik als burger daar op vertrouw ?
  ‘Free Baybasin Now !’

  Dank en vr.gr. ‘Drentse Fryske’

  De dank is wederzijds!

  Free Baybasin NOW!!!

  Antwoord
  • Drentse Fryske

   Oh wat fijn….(dat het er weer staat 😉 ) Dank u wel. We blíjven hoop houden, op een goede afloop (vrijlating mr Baybasin) Dat ‘t maar niét lang meer mag duren, laten we de nodige positieve krachten daartoe ‘bundelen’ en het universum in zenden ?! Ik geloóf in de power ván…

   Met Hartegroet,

   fijn weekend !

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën