Archief
Artikelen

De zaak Baybasin is een politieke zaak die nauw verweven is met de zaak Demmink. De zaak Baybasin ligt nu bij de AG van de Hoge Raad, mr. Aben. Deze moet zich buigen over de vraag of Baybasin ten onrechte is veroordeeld en een advies geven aan de Hoge Raad: heropening van het proces of het verzoek tot herziening afwijzen. Ook kan mr. Aben pleiten voor onmiddellijke in vrijheid stelling van dhr. Baybasin wegens kennelijke onschuld. Wat hij echter niet kan, is politiek ingrijpen. De Hoge Raad kan slechts de conclusie van mr. Aben overnemen, al dan niet in gewijzigde vorm, maar ook de Hoge Raad kan niet politiek ingrijpen. Het woord is nu eerst aan mr. Aben en de Hoge Raad, dan komt de politiek.

In het vorige artikel staat de video van de boekpresentatie van Ton Derksen: De Baybasin Taps. Deze presentatie gaat over het bedrog dat blijkt uit een zorgvuldige analyse van de taps waarop Baybasin indertijd werd veroordeeld. De link naar Demmink blijft in deze presentatie echter achterwege. Professor Ton Derksen zegt terecht: dat heb ik niet onderzocht, dus daar doe ik geen uitspraak over.

Mr. Adèle van der Plas heeft de link naar Demmink wel degelijk onderzocht! Die link begint reeds ten tijde van minister Winnie Sorgdrager van Justitie. Op dit moment is zij lid van de Raad van State en vervult ze diverse bestuursfuncties. Van 1994 tot 1998 was zij minister van Justitie. Joris Demmink was in die jaren directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken.

Erno Eskens, de directeur van het ISVW, pleitte in zijn introductie bij de lezing van Ton Derksen voor een parlementaire enquête. Dit is inderdaad vrijwel de enige manier om deze beerput bij Justitie grondig schoon te maken. Die enquête zou moeten beginnen bij Winnie Sorgdrager en de nasleep van de IRT-affaire. Opvallen is dat de parlementaire enquête daarover, onder leiding van Maarten van Traa, wel ging over de gedoogde invoer van hash en cocaïne, maar de invoer van heroïne en de Turkse connectie bleven volledig buiten schot! Daarover deed Baybasin begin jaren ’90 een boekje open voor de Turkse pers, waarna hij moest vluchten uit Turkije, omdat hij daar op nummer 2 van een dodenlijst prijkte.

Er is rond de pedofilie van Demmink al een hoop te doen geweest. Er loopt nu al ruim 2 jaar een strafrechtelijk onderzoek naar deze man, zonder dat hij zelfs maar een dag in voorarrest heeft gezeten. Alleen al dat riekt naar klasse justitie, want Demmink is geen taxichauffeur of zwemleraar! Het gaat echter niet alleen om Demmink, maar om een corrupte kliek die de macht heeft gegrepen op het departement van Justitie: Vuiligheid en Justitie!

Dat begint al met het Rolodex-onderzoek, dat niet op Wikipedia(pdf) staat, maar wel op Crimesite. Dat onderzoek naar een netwerk van hooggeplaatste pedofielen werd vanuit Justitie verlinkt en dus in de berm gereden. Fred Teeven was als OvJ echter op de hoogte van de namen van de verdachten. Dat is de zogenaamde “Lijst van Teeven”. Deze lijst is nooit vrijgegeven! Hoe de criminele crime fighter Teeven daar zijn voordeel mee deed, blijft dus een open vraag.

Voor een parlementaire enquête is steun nodig in de 2e Kamer, maar daar zeurt men nu over het bonnetje van Teeven! Een onderzoek naar de achtergrond van de zaak Baybasin (en vele andere zaken van gerechtelijke leugens en bedrog!) kan er alleen komen, als daar voldoende politiek draagvlak voor is. Zo niet, dan gaat Nederland als boegbeeld van het Internationale Recht diep ten onder in de golven van corruptie!

De Demmink-doofpot walmt nu al vele jaren. Iedereen weet het, maar het elitaire pedofielennetwerk is nog altijd machtig. Het vergt politieke moed om daartegen in opstand te komen. Steun dus de journalisten, de politici en de politieke partijen die zich kritisch durven uitlaten over deze poel des verderfs.

‘De beerput moet maar eens open’ – RTL LATE NIGHT duurt 11 minuten.

Gepubliceerd op 5 mrt. 2014

Al jaren gaan er geruchten dat Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, betrokken zou zijn bij misbruik van minderjarige jongens. Vandaag legden twee oud-rechercheurs verklaringen af in deze zaak, die volgens Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman wel eens grote politieke gevolgen zouden kunnen hebben. “Dit duurt al veel te lang.”

Adèle van der Plas; Baybaşin/Demmink “zaak van nationaal belang” duurt 12 minuten.

Gepubliceerd op 2 feb. 2016

WeAreChangeRotterdam was aanwezig tijdens de boekpresentatie van Ton Derksen genaamd “De Baybaşin Taps”. Hüseyin Baybaşin zit al bijna 20 jaar onschuldig vast voor moord op basis van gefabriceerde taps van de politie. Baybaşin’s advocate Adèle van der Plas stond ons te woord over deze zaak van nationaal belang. In dit interview legt ze de relatie met de ‘Zaak Demmink’.

Een minister die liegt, is geen minister!

Ivo Opstelten over Demmink: “zal niks aangetoond worden” duurt gelukkig maar heel even.

Gepubliceerd op 23 sep. 2013

Op Prinsjesdag 2013 kreeg We Are Change Rotterdam de gelegenheid om een vraag over Joris Demmink te stellen aan de heer Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie. Na 6 aangiftes en internationale aandacht reageert hij; “Bij de heer Demmink is er niks aangetoond, en er zal ook niks aangetoond worden”.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

21 Reacties op “Baybasin/Demmink: een zaak van nationaal belang”

 • yvonne:

  Nederland/doofpotland!

  Ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie die in het verleden melding maakten van interne misstanden, werden op diverse manieren tegengewerkt.

  Dat meldt de voormalige Vertrouwenspersoon Integriteit van het ministerie woensdag in NRC. Hij stelt dat het departement er vooral op gebrand was om het eigen blazoen schoon te houden.

  Volgens Sjaak Jansen zouden klokkenluiders bij het ministerie “wel gek zijn” om meldingen te maken van mogelijke misstanden. “Mijn ervaring is dat er strafexpedities werden ingesteld jegens ambtenaren die meldingen deden. Het eerste wat men deed is ontkennen en vervolgens wegvegen.”

  Ambtenaren die zich meldden, werden bijvoorbeeld niet gepromoveerd of kregen heel vervelend werk te doen.

  De Tweede Kamer wil nog woensdagmiddag opheldering van justitieminister Ard van der Steur over de manier waarop zijn ministerie omgaat met ambtenaren die misstanden aan de kaak stellen. SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen wil uiterlijk om 16 uur van de minister schriftelijk antwoord op de spoedvragen die hij over deze kwestie heeft gesteld. Zijn verzoek wordt ruim gesteund, ook door de coalitie van VVD en PvdA.

  http://www.nu.nl/politiek/4208446/strafexpedities-klokkenluiders-ministerie-van-veiligheid-en-justitie.html

  • mr.drs.Bou:

   Dank je wel, Yvonne. Dat is wel een beetje goed nieuws. Maar die Lijst van Teeven zal daarmee niet boven water komen, tenzij we Teeven even waterboarden, maar zo zijn we niet in Nederland. 😉

 • Hoi,

  Die misstanden op justitie waren er natuurlijk ook al voor Sorgdrager De strafexpedities ook. Ik weet nog goed dat een ambtenaar bij justitie mij vertelde dat hij bang was om voor mij te getuigen in een strafzaak (de klacht was dat ik aangifte had proberen te doen, wat volgens de politie op lokaalvredebreuk duidde) Eerst veroordeeld en dank zij internationale steun vrijgesproken in tweede aanleg.

  Afin ik zal, als ik de moed weer kan opbrengen, een blogje maken over de justitiële strafexpedities binnenshuis en buitenshuis. Er zijn natuurlijk heel veel burgers en ambtenaren de dupe geweest van deze repressie. Van velen zul je er niets meer over horen. Van Baybasin gelukkig wel, en hij is natuurlijk wel een van de ergste slachtoffers. Hoewel er denk ik ook doden zijn gevallen.

  vriendelijke groet

  • mr.drs.Bou:

   Beste Joep,

   Die misstanden op justitie waren er natuurlijk ook al voor Sorgdrager.

   Dat zal best, maar je moet toch ergens beginnen…
   In elk geval hoop ik dat de bezem wordt gehaald door dat departement van Vuiligheid…

   • Uiteraard, je moet ergens beginnen. Ik begin dan natuurlijk bij mijn eerste belevenissen met justitie. En er zijn ongetwijfeld ook mensen die nog verder terugdenken. Ik vraag me toch wel af of er ergens een beginpunt is geweest van de justitieterreur of dat we tegenwoordig nu eenmaal meer te weten kunnen komen dankzij internet.

    • mr.drs.Bou:

     Beste Joep,
     Ons strafrecht stamt feitelijk nog uit de 19e eeuw. Toen waren verklaringen van politie-petten en officieren van justitie nog onaantastbaar de waarheid. De rechter was net als de paus onfeilbaar! Herziening van een vonnis is daarom nog steeds alleen mogelijk als er sprake is van een “nieuw feit”. De rechter heeft dat feit dan niet in zijn oordeel kunnen meewegen. De rechter treft daarom geen blaam.
     Uit de zaak Baybasin (en andere zaken) blijkt dat deze 19e eeuwse veronderstellingen niet kloppen. Men geloofde toen in het algemeen ook nog in God en de evolutie-theorie was verdacht. Maar ik stel voor dat we de schoonmaak bij het ministerie van Vuiligheid niet laten beginnen bij Thorbecke. 🙂

 • Nee ok. Historische interesse meer. Voor sommige misstanden moet je wel enkele decennia teruggaan vind ik. net zo goed als we het nu terecht nog hebben over de politionele missies. Er zijn vaak decennia nodig om goed terug te durven kijken. Ik heb mijn verhaal vandaag maar even in beeld met weinig woorden vertaald: http://joepzander.wordpress.com/2016/02/04/strafexpedities/

 • klomp:

  Het is zeker nodig dat de Heer Baybasin extra bescherming krijgt.Misschien valt hij anders zomaar uit zijn bed of zoiets met dodelijke afloop terwijl hij direct in vrijheid gesteld zou moeten worden. Beste mensen dit mag toch niet gebeuren in een beschaaft land zoals Nederland.Ik kan mij natuurlijk vergissen in die vermeende beschaving. Wat mij ook erg bevreemd is dat media niets over deze meer dan gruwelijke zaak ,Baybasin, te melden heeft. Alles wat ik hier weergeef spookt door mijn gedachten. Ik wens de Heer Baybasin veel sterkte en val niet uit je bed.

 • mr.drs.Bou:

  ‘De media durven Joris Demmink niet aan te pakken’

  Journalist Koen Voskuil durft als een van de weinigen te graven in de zaak-Joris Demmink. Zijn nieuwste onthulling legt nog meer mogelijk machtsmisbruik bloot. Is de waarheid al in zicht?

  Volgens jouw laatste artikel bemoeide Joris Demmink zich actief met de zaak van de Koerdische Turk Hüseyin Baybasin. Hoe deed Demmink dat?

  ‘Baybasin is een invloedrijke Koerd die lang als staatsvijand van de Turkse regering werd beschouwd. Hij is in 2002 in Nederland tot levenslang veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel. Zelf beweert hij dat hij om politieke redenen met vals bewijs erin is geluisd door zowel Turkije als Nederland. In 1997 zijn in Istanboel twee aangiftes gedaan van kindermisbruik tegen Joris Demmink. Volgens Baybasin heeft Turkije ons land lang met die zaak gechanteerd. Ze zouden het misbruik in Istanbul stilhouden in ruil voor een veroordeling van Baybasin. Documenten bewijzen nu voor het eerst dat er een link is tussen beide zaken. Joris Demmink heeft zich persoonlijk bemoeid met het asieldossier van Baybasin. Hij zorgde ervoor dat Baybasin Nederland niet kon verlaten, waarna hij in ons land is veroordeeld.’

  U heeft kopieën van documenten ingezien, die eind vorig jaar uit de cel van Baybasin zijn gestolen. Hoe weet u zeker dat die documenten ook echt zijn?

  Lees het complete interview voor 0,19 cent op Blendle of koop de Revu.

 • mr.drs.Bou:

  Op De Demmink Doofpot staat een goed artikel:

  Kamerleden over de Doofpotcultuur op Veiligheid en Justitie: gespeelde verontwaardiging!

  05-02-2016

  Bestaat er een doofpotcultuur bij het ministerie van Veiligheid en Justitie? Nu Nieuwsuur-journalist Bas Haan heeft aangetoond dat er gewoon keihard een ambtelijke opdracht is gegeven ‘het bonnetje’ niet te vinden verdringen onze Kamerleden elkaar om te roepen dat de onderste steen boven moet komen. Het is jammer dat ‘onderste’ al de overtreffende trap is, want die steen wilde men al vaker aan het oppervlak krijgen. Maar het is nooit gebeurd. En wie denkt dat dit nu wel gebeurt is op zijn zachtst gezegd naïef.

  Het bonnetje van de Teeven-deal is maar één papiersnipper uit een gigantische doofpot die al bijna 20 jaar in stand wordt gehouden.

 • mr.drs.Bou:

  Gisteren was er weer een ronde in de ontnemingszaak van het kapitaal van Baybasin. Iemand die er bij was, heeft me gisteren gebeld om te vertellen hoe het afliep: goed! Het Hof gaat nu eindelijk vaart maken en het OM stond met de mond vol tanden.

  Het Katholiek Nieuwsblad schrijft:

  OM kent Baybasin-boek van Derksen nog niet

  Het Openbaar Ministerie heeft nog geen kennis genomen van het nieuwe boek van prof. Ton Derksen over de affaire Baybasin.

  Dat kan worden afgeleid uit de reactie van het parket vandaag tijdens de zitting van het hof Den Bosch. Het hof besloot op deze zitting akkoord te gaan met het voorstel van Turkije via een videoconferentie getuigen te horen, die licht kunnen werpen op de bezittingen van Baybasin in Turkije. Baybasin, die zelf op de zitting aanwezig was, probeert zijn bezit terug te krijgen dat hem destijds ontnomen is door het OM om zijn verdediging onmogelijk te maken, zoals een medewerker van het OM ooit aan zijn advocaat verklaard zou hebben

  Lees ook de rest va het verslag. 🙂 🙂

 • mr.drs.Bou:

  Ton Derksen: De Baybaşin Taps, een politiek gevangene duurt 20 minuten.

  Gepubliceerd op 6 feb. 2016

  WeAreChangeRotterdam was aanwezig tijdens de boekpresentatie van Ton Derksen genaamd “De Baybaşin Taps”. Hüseyin Baybaşin zit al bijna 20 jaar onschuldig vast voor moord op basis van gefabriceerde taps van de politie. Derksen is een Nijmeegse hoogleraar wetenschapsfilosofie die schrijft over justitiële dwalingen bij de werkwijze en de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie in Nederland. Hij heeft naam gemaakt door de zaak-Lucia de Berk. ‘Lucia de Berk: reconstructie van een gerechtelijke dwaling’ leidde uiteindelijk tot haar vrijlating.

 • yvonne:

  Uit de herzieningsonderzoek voor de Hoge Raad is inmiddels wel duidelijk geworden, aldus Van der Plas, “dat u als hof Den Bosch tot op het bot bent voorgelogen en misleid in deze zaak. U bent voorgelogen over de samenwerking in de zaak vanaf begin 1995, toen cliënt zelfs nog geen voet op Nederlandse bodem had gezet. Uw hof is voorgelogen over het vervalste uit Turkije verkregen audiomateriaal en de onder marteling in Turkije verkregen verklaringen. Uw hof is in de hoofdzaak extra misleid door intentioneel foute vertalingen, waarin belastende feiten werden toegevoegd: één schot, 40 kg heroïne, ‘hem koud maken’ en ontlastende feiten onvertaald bleven. Indien u deze zaak doorzet, dan zult u kopie ontvangen van al datgene dat nu aan de Hoge Raad is voorgelegd. Het is adembenemend. Het nieuwe boek van Ton Derksen De Baybasin taps, een politiek gevangene in Nederland vat dit alles zeer leesbaar samen.”

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/zaken-baybasin-en-demmink-zijn-turks-staatgeheim

  Met dank aan al die lieve mensen die uit mededogen met Baybasin en onze rechtstaat (voor wat er nog van over is) bezig zijn….ik ben dankbaar!

 • yvonne:

  http://www.hethaagsecomplot.nl/20160206-het-is-genoeg-geweest.htm

  Een vlammend betoog van een zeer gepassioneerd mensenrechtenstrijdster vond gisteren gehoor bij de rechter.
  ‘Ik wil mij door het OM niet verder laten oplichten in deze zaak. Het is genoeg geweest!’
  Met die woorden sprak advocate mr.dr. Adèle van der Plas het edelgrootachtbare college aan.
  ‘Ik geef voorbeelden van hoe de rechter door het OM in het ootje is genomen en gewoon geminacht wordt door ambtenaren van justitie in Turkije. Dit kunt u niet langer accepteren!

  Kop omhoog, we zijn al zover gekomen……….

  • mr.drs.Bou:

   Dank je wel, Yvonne. Hier zat ik op te wachten, maar ik ben intussen ook weer aan het klussen in mijn huis.

   Ton Hofstede op Het Haagse Complot:
   http://www.hethaagsecomplot.nl/20160206-het-is-genoeg-geweest.htm

   En niet alleen Adèle maar ook deze rechter ontplofte in alle rust en waardigheid. En in het tussenvonnis bepaalde het college dat “de diensten van de OvJ niet langer nodig waren”. Het Hof zou zelf onderzoek doen naar de feiten betreffende dit complex. Tjakka! De Luie Leugenaar is buiten spel gezet.

   Door één van de rechters van het ministerie van Justitie is gezegd: “Met de zaak Baybasin houdt de minister zich persoonlijk bezig. U zult ook weten dat de beslissingen in politieke zaken altijd op deze manier worden genomen.”

   Baybaşin begreep niet dat het Hof accepteerde dat haar opdracht aan Turkije niet wordt uitgevoerd en ook geen geldige reden wordt gegeven waarom ze niet willen meewerken. Hij ervaart het als onbeschoft dat hem bewijs en verhoor wordt onthouden. Ook vraagt hij zich af of het Hof er zich van bewust is dat er een overeenkomst tussen Turkije en Nederland bestaat waarin is bepaald dat het geld dat hem is afgenomen toevalt aan de Republiek Turkije.

   Met dank aan Ton Hofstede. Wat heb ik dat artikel met groot genoegen gelezen! 🙂

 • mr.drs.Bou:

  Nogmaals en uiterst belangrijk!!! MUST SEE!!!! Absoluut niet overslaan.

  JDTV Afl 2 – De Baybasin Taps Demmink

  Justitie heeft Hüseyin Baybasin na diens veroordeling in 2002 alle bezit ontnomen. Het kaalplukken van de Koerdische zakenman en activist is, zoals zijn advocate Adèle van der Plas onlangs uitlegde in Katholiek Nieuwsblad, indertijd bewust gedaan, om diens verdediging lam te leggen. Hij zou dan immers geen advocaat meer kunnen betalen. Dat zou een medewerker van het OM zelf hebben verklaard.

  Videoconferentie
  Op vrijdag 5 februari was er een pro formazitting van het gerechtshof Den Bosch met het oog op het onderzoek naar deze ontneming. Baybasin was zelf op de zitting aanwezig. Het hof wil de Turkse getuigen in de ontnemingszaak zelf ondervragen, maar Turkije wil niet verder aan het rechtshulpverzoek tegemoet komen dan door een videoconferentie toe te staan.

  Lees meer bij het Katholiek Nieuwsblad

  Lees ook meer bij Het Haagse Complot: Het is genoeg geweest

  Met dank aan Donkey, de krachtige muilezel van JDTV! :kiss:

 • mr.drs.Bou:

  Volgens mij ontbreekt deze link naar Katholiek Nieuwsblad nog:
  ‘Zaken Baybasin en Demmink zijn Turks staatgeheim’

  Justitie heeft Hüseyin Baybasin na diens veroordeling in 2002 alle bezit ontnomen.

  Het kaalplukken van de Koerdische zakenman en activist is, zoals zijn advocate Adèle van der Plas onlangs uitlegde in Katholiek Nieuwsblad, indertijd bewust gedaan, om diens verdediging lam te leggen. Hij zou dan immers geen advocaat meer kunnen betalen. Dat zou een medewerker van het OM zelf hebben verklaard.

  Lees vooral verder.

  ‘Het is genoeg geweest’
  Bu kadar yeter!

 • yvonne:

  Deze waanzin moet stoppen in Nederland………

  Wat is er nu erger, Saskia? Dat Demmink als de hoogste ambtenaar van “onze” Justitie minderjarige “lekker jongetjes” heeft verkracht? Of dat hij, omdat hij daarmee gechanteerd wordt door de Turken, onschuldige mensen in onze schone rechtstaat, levenslang achter de tralies stopt op vervalst bewijs? Hoe werkt dat nu precies bij de Telegraaf? Vertel me dat nu eens eerlijk. Mag jij geen verslag doen over de zaak Baybasin? Zo ja, wie zegt jou dat je er geen verslag van mag doen. Zo ja, is het dan niet een beetje schijnheilig om te zeggen dat de Demmink beerput maar eens een keer open moet? Want daar zou jij toch als geen ander een bijdrage aan kunnen leveren door in elk geval de rechtszittingen over de zaak Baybasin te verslaan of Adèle of Ton eens te interviewen? Voor de grootste krant van wakker Nederland?

  Stel nu dat Baybasin straks wordt vrijgesproken na 20 jaar onschuldige gevangenschap. Stel nu dat in rechte gaat blijken dat Demmink en zijn vazallen de zaak geflest hebben? Ga je dan pas verslag doen over hoe schandalig het allemaal wel niet was? Of ga je dat al voor die tijd doen? Vraag anders even toestemming aan je nieuwe hoodredacteur Paul Jansen.

  https://rechtiskrom.wordpress.com/2016/02/07/emails-aan-saskia-belleman-van-de-telegraaf/#more-6884

  Voor de volledigheid, ik heb Saskia Belleman ook meerdere twitter berichten gedaan, ze heeft me nog net niet geblokkeerd, net als Chris Klomp en Marcel Haenen………

 • mr.drs.Bou:

  Nieuwe Revu: “De media durven Joris Demmink niet aan te pakken”

  06-02-2016

  Nieuwe Revu interviewt onderzoeksjournalist Koen Voskuil, die na diverse ontstellende onthullingen in de affaire-Demmink onlangs weer met een spraakmakend stuk kwam: Joris Demmink bemoeide zich persoonlijk en nadrukkelijk met de zaak van Hüseyin Baybasin. Nieuwe Revu: “Journalist Koen Voskuil durft als een van de weinigen te graven in de zaak-Joris Demmink. Zijn nieuwste onthulling legt nog meer mogelijk machtsmisbruik bloot. Is de waarheid al in zicht?”

  Voskuil staat Nieuwe Revu te woord met dezelfde onderkoelde zelfverzekerdheid die hij in de Rotterdamse rechtbank toonde toen Demmink en diens advocaat Harro Knijff zijn journalistieke aanpak bekritiseerden. De rechtbank was niet onder de indruk en oordeelde dat Voskuil juist uiterst zorgvuldig te werk was gegaan. Ook nu blijkt Koen Voskuil weer te hebben gedaan waar de meeste andere media hardnekkig voor wegdeinsen: onbeschroomd openbaren hoe ver de hand, én de gedragingen, van Demmink (nog altijd) reiken.

  Volgens jouw laatste artikel bemoeide Joris Demmink zich actief met de zaak van de Koerdische Turk Hüseyin Baybasin. Hoe deed Demmink dat?

Laat een reactie achter