Archief
Artikelen

Banken beroven mensen, dat weten we nu wel. Maar Aage M. beroofde banken en dat deed hij goed! De kluisjes van particulieren liet hij met rust, want Aage M. beroofde alleen banken, geen mensen. Hij voorzag zich van valse sleutels, liet zich ’s avonds insluiten en met een “thermische lans” brandde hij zich een weg naar de bankkluis. Hij gebruikte geen geweld en voor hij met een tas vol geld de bank verliet, ruimde hij netjes de rommel op die door zijn kraak was ontstaan. Begin jaren ’70 pleegde hij zijn grootste kraak: uit de kluis van de Nederlandse Middenstandsbank in Helmond stal Aage 600.000 gulden.

Na tal van geruchtmakende kraken waarmee hij miljoenen buitmaakte, werd Aage M. in 1973 gearresteerd en veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Hij wist te ontsnappen uit de Blokhuispoort, de strafgevangenis in Leeuwarden. Vanaf zijn onderduikadres begon hij een relatie met een politieagente. Na vier maanden werd hij weer opgepakt. In de gevangenis schreef hij een boek: ‘Mijn Nachten met de Thermische Lans’. Het werd in 1976 uitgegeven en verkocht goed.

Toen hij in 1976 zijn straf had uitgezeten, wachtte de hele Nederlandse pers hem op bij de gevangenispoort, in de hoop op foto’s en interviews, maar Aage M. ging er vandoor. Kort daarop was hij te gast bij Willem Duys, zo’n beetje de Matthijs van Nieuwkerk van de jaren ’70. Het interview is hilarisch, want in plaats van een berouwvolle boef blijkt Aage M. een charmante heer! Over de drie miljoen gulden die nog altijd kwijt zijn, laat hij zich niet uit.

AageM WillemD2 duurt 15 minuten.
Gepubliceerd op 2 okt. 2015

1976 Aage Meinesz bij Willem Duys

Aage was van goeden huize, zijn overgrootvader Sjoerd Vening Meinesz was burgemeester van Rotterdam en Amsterdam en zijn oudoom Felix Vening Meinesz was een bekende hoogleraar in de geofysica. Van moederskant was Aage Meinesz van Indische afkomst. Meinesz is een keer getrouwd geweest en kreeg uit dit huwelijk één dochter en één zoon: Conny en Jelle. Daarna kreeg hij bij verschillende vriendinnen nog twee zoons en een dochter.

Aage kocht een seksclub in Zeeland, maar raakte verslaafd aan gokken. Daarmee verloor hij al zijn geld. Zijn vrouw liep bij hem weg en toen hij in 1985 stierf aan darmkanker, hebben zijn vrienden de begrafenis betaald. In de volgende documentaire komen zijn familie en vrienden uitgebreid aan het woord. Aage M. was weliswaar een boef, maar hij was ook een bijzonder mens!

Meesterkraker Aage M. was schrik van bankwereld duurt 35 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Aage M., heer en meester bankrover”

Laat een reactie achter