Selecteer een pagina

Archieven

In Iran viert men geen Kerst, maar Yalda

Yalda nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar. In Iran, dat overwegend islamitisch is, viert men geen Kerstmis, maar op 21 december komt de hele familie samen in het huis van het oudste familielid, om samen te eten, te drinken en te genieten van poëzie. Op Yalda nacht volgt de eerste dag van de tiende maand. Het nieuwe jaar begint daarom op 21 maart. Met religie heeft dat niets te maken, het gaat om de natuur. Ooit vierden ook de Germanen dat na de langste nacht het licht terugkeert. Om hen te bekeren tot het christendom, heeft men 25 december uitgeroepen tot de verjaardag van Jezus Christus, maar dat slaat echt nergens op!

Iran wordt al sinds de islamitische revolutie waarin het wrede bewind van de Shah ten val kwam, afgeschilderd als een achterlijk en demonisch land, maar niets is minder waar. Iran is sindsdien veranderd in een modern land, met goed onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen, en een moderne infrastructuur. Het land is trots op de schoonheid van de eigen cultuur. En terecht! Als u niet houdt van de kerst-kitsch, dan is Yalda nacht misschien iets om volgend jaar zelf te vieren. Geniet!

Yalda Night شب یلدا

IRAN – Yalda Night (Longest night of the year)

Gepubliceerd op 21 dec. 2015

One of the ancient traditions in Iran is celebrating the “Eve of Yalda.” It is the longest night of the year on the Earth’s northern hemisphere, and also the last night of autumn. From the day after Yalda, when winter begins, day time becomes longer and night time shorter. Hence, Mother Nature obliges us to look more on the bright side.

IRAN – Tehran in the spotlight

ISTA Yalda Night – Dance Performance

Shabe Eshgh by Nomad Dancers – Persian dance

0 reacties

Categorieën