Selecteer een pagina

Archieven

Baybasin na 20 jaar “nog niet jarig”

Vuurwerk in de zaak Baybasin

Op zondag 24 december 1995 reed Hüseyin Baybaşin vanuit België naar Nederland. Vlak nadat hij de grens bij Hazeldonk passeerde werd hij, om 11.00 uur in de morgen, aangehouden en gearresteerd. Vandaag, donderdag 24 december 2015 is het precies 20 jaar geleden dat de nachtmerrie voor Hüseyin Baybaşin begon. Tot op heden heeft hij nog steeds geen rechtvaardig proces gekregen. Twintig jaar onschuldig in de gevangenis. Onder barre, onvoorstelbare en misdadige omstandigheden. In Nederland. Waar niets is wat het lijkt…

Al 20 jaar is Baybasin een politieke gevangene in Nederland. Zijn arrestatie op verzoek van de Turkse overheid miste iedere Nederlandse rechtsgrond. Het is wederrechtelijke vrijheidsberoving en dus een ernstig misdrijf! Na 20 jaar is Baybasin nog altijd beroofd van zijn vrijheid, hij is vandaag al 20 jaar “nog niet jarig”.

Morgen is Baybasin jarig. U kunt hem een kaart sturen, maar cadeautjes worden geweigerd, die zijn verboden, want in strijd met het gevangenisreglement. Baybasin wilde graag dat zijn kinderen hem op zijn verjaardag zouden bezoeken, maar aanvankelijk werd ook dat verzoek geweigerd. Omdat op dezelfde dag de “verjaardag” wordt gevierd van een zekere Jezus Christus, een Joodse vredesactivist die een kleine 2000 jaar geleden door de Romeinen ter dood werd gebracht, wil het gevangenispersoneel graag de dag doorbrengen met familie en/of vrienden, gezellig onder de kerstboom en dan samen lekker gourmetten. Een levende jarige vredesactivist die ten onrechte is veroordeeld tot het sterven van een langzame en stille dood in een Nederlandse gevangenis, mag zijn familie die dag niet zien, want dat is lastig als het personeel vrijaf heeft. Gelukkig heeft men inmiddels besloten dat zijn kinderen hem vandaag mogen bezoeken.

Huseyin Baybasin is het hoofd van de Koerdische Zirkan-clan, die woont rond de stad Diyarbakir. In deze streek is ook de PKK actief, het gewapende Koerdische verzet tegen de Turkse onderdrukking van de Koerden. Die onderdrukking is de laatste tijd weer ernstig toegenomen! In verscheidene steden heerst een uitgaansverbod en het Turkse leger richt een slachtpartij aan onder de burgerbevolking. Het Turkse geweld tegen de Koerden is zelfs doorgedrongen tot de NOS. Zoals gewoonlijk zijn de kinderen het kind van de rekening.

Curfew declared in Turkey’s Diyarbakir

Gepubliceerd op 3 nov. 2015

DIYARBAKIR, TURKEY – NOVEMBER 03: Turkish soldiers stand guard at a operation zone after curfew declared in Tekel, Mescit and Konak districts of Silvan in Diyarbakir, Turkey on November 03, 2015.

Anti terror operation in Diyarbakir

Gepubliceerd op 6 nov. 2015

DIYARBAKIR, TURKEY – NOVEMBER 05: Turkish security forces carry out an operation against PKK terrorist organization during a curfew in the Silvan district of Diyarbakir, southeastern Turkey on November 05, 2015.

Turkish security forces use tear gas, water cannons against protesters in Diyarbakir

Gepubliceerd op 22 dec. 2015

Police deployed tear gas and water cannon against several thousand protesters gathered in the streets of the Turkish city of Diyarbakir to protest against the curfew imposed on the city.

Intussen zit de Koerdische vredesactivist Baybasin nog altijd in Nederland in de gevangenis! Hij is geen lid van de PKK, want Baybasin streeft naar een vreedzame en diplomatieke oplossing, maar het Turkse geweld treft wel zijn stamgenoten! Zelfs de fans van Lange Frans weten tegenwoordig dat Baybasin onschuldig is. Hij werd veroordeeld op welbewust door het OM vervalst bewijs. Dat is nu wel een feit van algemene bekendheid, maar tot op heden leidde dit niet tot zijn vrijheid.

Voorlopig is dit de agenda:

25 januari 2016: kort geding over het stelen van vertrouwelijke stukken uit de cel van Baybasin.

2 februari 2016: de lang beloofde conclusie van mr. Aben op het herzieningsverzoek.

Wij hopen dat de Hoge Raad spoedig het enige juiste besluit gaat nemen: heropening van de zaak en onmiddellijke vrijlating van deze politieke gevangene van Nederland.

 • Free Hüseyin Baybaşin Now!
 • 7 Reacties

  1. mr.drs.Bou

   Bewaarder schopte kip dood in gevangenis
   Gepubliceerd op maandag 18 januari 2016 16:53

   In de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard heeft een bewaarder een kip zodanig geschopt dat het beest aan zijn verwondingen is overleden. Er lopen in de inrichting kippen in een tuintje dat wordt onderhouden door de levenslang gestrafte Koerd Hüseyin Baybasin.

   Door @Wim van de Pol

   Baybasin’s advocaat Judith Serrarens heeft bij de politie en het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van dierenmishandeling (Wet dieren artikelen 2.1 en 2.6). Volgens haar was er sprake van opzet en zijn er getuigen van de handeling. Sinds juni heeft Baybasin de verantwoordelijkheid over een tuintje met kippen achter de muren van Zuyder Bos.

   Antwoord
  2. yvonne

   Rechtszaak
   Een kort geding dat hij hierover tegen Justitie heeft aangespannen, dient deze middag in Den Haag. Baybasin is een Koerdische leider die in Nederland tot levenslang is veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel. Zelf beweert hij er om politieke redenen ingeluisd te zijn door Turkije en Nederland. Momenteel speelt een herzieningszaak over zijn veroordeling. De stukken die volgens Baybasin uit zijn cel zijn ontvreemd, zouden voor deze zaak van belang zijn. ,,Het gaat om supervertrouwelijke stukken over de politieke achtergrond van zijn zaak. Het lijkt dat de celinspectie bedoeld was om ze te bemachtigen,” aldus zijn advocate Adèle van der Plas.

   Vertrouwelijk
   Kopieën van deze vertrouwelijke stukken zijn in handen van AD. Het gaat ondermeer om delen uit een Rijksrechercheonderzoek naar de voormalige secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie Joris Demmink. Dat onderzoek onthult dat Joris Demmink zich sinds 1997 actief met de zaak-Baybasin heeft bemoeid. Het Rijksrechercheonderzoek werd in 2012 gestart nadat twee Turkse mannen aangifte tegen Demmink hadden gedaan. Ze zeggen midden jaren negentig in Istanbul door Demmink te zijn verkracht. Op dat moment waren ze nog minderjarig. Joris Demmink heeft deze beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt na 1987 niet meer in Turkije te zijn geweest.

   Chantage
   Volgens Baybasin is er iets anders aan de hand. De voormalige Koerdische leider is ervan overtuigd dat de Turkse regering Nederland heeft gechanteerd met de vermeende escapades van Demmink in Istanbul. In ruil voor het onder het tapijt vegen van die kwestie, moest Nederland hem veroordelen, stelt Baybasin. Er zou zijn gerommeld met bewijs om hem achter tralies te krijgen.

   http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4231828/2016/01/25/Joris-Demmink-bemoeide-zich-persoonlijk-met-zaak-Baybasin.dhtml

   Tenminste één journalist die zijn werk doet in de zaak van Baybasin: Koen Voskuil.

   Antwoord
   • mr.drs.Bou

    Dank je wel, Yvonne.
    Ook ik heb inmiddels de links binnen, maar ik ben ook iets anders aan het uitzoeken: de dode kip van Baybasin en de dood van het project Langgestraften. Want dat is een grof schandaal dat nog veel verder reikt dan de zaak Baybasin.
    Bij dat Kort Geding kon ik zelf niet aanwezig zijn, maar gelukkig zijn er anderen! We blijven op onze hoede… En we linken lustig voort op internet. Ze moeten vooral niet denken dat we niet weten dat…

    Antwoord
  3. hansjohn

   Talk@myra heeft op haar twitteraccount verslag vd zitting gedaan.

   Antwoord
   • mr.drs.Bou

    Hansjohn, zonder een link hebben we er niets aan.
    Komt morgen wel…

    Antwoord
  4. mr.drs.Bou

   Joris Demmink bemoeide zich met zaak-Baybasin
   Koen Voskuil 25-1-16

   Documenten die eind vorig jaar uit de cel van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin zouden zijn gestolen, onthullen dat de van pedofilie beschuldigde oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink zich actief heeft bemoeid met zijn zaak.

   Eind november zou zijn cel tijdens een celinspectie van Justitie overhoop zijn gehaald. Daarbij zijn uiterst vertrouwelijke en brisante documenten gestolen, beweert Hüseyin Baybasin (59).

   Het lijkt dat de celinspectie bedoeld was om vertrouwelijke stukken te bemachtigen
   Advocaat Adèle van der Plas

   ‘Justitie zocht bij Baybasin naar bewijs tegen Demmink’

   Bewijzen dat Joris Demmink actieve bemoeienis met zijn zaak had, zijn volgens Hüseyin Baybasin (59) bij een gerichte inspectie uit zijn cel ontvreemd.

   Een kort geding hierover dient vandaag in Den Haag.
   Link met dossier-Baybasin

   Het Algemeen Dagblad meldt nu dat het onder meer gaat om delen uit een Rijksrechercheonderzoek, dat in 2012 tegen Demmink is gestart, naar aanleiding van beschuldigingen van pedofilie. Uit het onderzoek blijkt dat de Rijksrecherche actief heeft gezocht naar een link met het dossier-Baybasin. (Overigens bleken onlangs nog onderzoekers naar Demmink niet eens van het Rolodex-onderzoek te hebben gehoord). Kamerlid Louis Bontes (fractie Bontes/Van Klaveren) heeft hier een debat over aangevraagd, zo laat hij per Twitter weten.

   Demmink hield Baybasin persoonlijk in NL (UPDATE)

   Oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink heeft er in 1998 persoonlijk voor gezorgd dat Hüseyin Baybasin Nederland niet uit kon. Op die manier kon Baybasin enkele weken later worden aangehouden en kon hij niet naar Engeland ontkomen. In 2002 kreeg hij levenslang.

   Door @Wim van de Pol

   De bemoeienis van Demmink blijkt uit stukken waarover Baybasin’s advocaat beschikt. Kopieën van die stukken zijn vorig jaar weggenomen uit zijn cel. Hierover diende maandag bij de rechtbank in Den Haag een kort geding.

   De Hoge Raad heeft de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan in het herzieningsverzoek van Baybasin, die onder meer betoogt dat in zijn dossier vervalste telefoongesprekken zijn ingebracht. Vorig jaar is Baybasin op 28 oktober door advocaat-generaal Diederik Aben gehoord voor de Hoge Raad, als laatste in een reeks getuigen. Als aanvulling op dat verhoor heeft de advocaat van Baybasin een serie stukken naar de advocaat-generaal gestuurd.

   Op 17 november zijn tijdens een “spitactie” in de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard kopieën van die stukken weggehaald uit zijn cel. Ze zijn nog niet teruggegeven.

   Terugreis-visum

   Voor zijn arrestatie besloot minister Winnie Sorgdrager van Justitie 1997 dat Baybasin moest worden uitgeleverd aan Turkije. De rechtbank verbood dat omdat hij dan zeker zou worden vermoord of gemarteld. Baybasin had een Britse identiteitskaart. Hij verzocht na de beslissing van de rechtbank om een zogeheten terugreis-visum naar Engeland.

   Nu blijkt dat Demmink op 17 februari 1998 persoonlijk heeft geweigerd dat visum te verstrekken. Demmink was toen directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken op Justitie. Op 27 maart 1998 is Baybasin aangehouden.

   Dwangsom

   Advocaat Judith Serrarens eiste maandagmorgen voor de rechtbank in Den Haag dat alle stukken worden teruggegeven aan Baybasin. Serrarens zei dat Baybasin niet aanwezig was in zijn cel tijdens de doorzoeking van zijn papieren in zijn cel. Dat is illegaal. Ze eiste dat Justitie niet nogmaals zijn cel doorzoekt buiten zijn aanwezigheid, op straffe van een dwangsom.

   Joris Demmink bemoeide zich met zaak-Baybasin

   Celdoorzoeking Baybasin – Eenvandaag 25-1-2016

   Zie ook:
   https://www.demminkdoofpot.nl/pagina/homepage/ad-joris-demmink-bemoeide-zich-m.html
   en:
   http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=10264:nederland-gechanteerd-door-turkije-vanwege-demmink-update&catid=9:binnenland&Itemid=22

   Antwoord

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  19 + 3 =

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Categorieën