Archief
Artikelen

Deze economische update dateert van 12 november en ik heb hem gemist! Dat is wonderlijk en ik vraag me af of YouTube soms ook mijn abonnementen censureert, net als indertijd Facebook. In elk geval heb ik vandaag weer met plezier naar Richard Wolff geluisterd. De man is een boeiende spreker en hij doorspekt zijn economische nieuws met grappen. Uiteraard gaat het vaak over de toestand in de VS, maar veel van wat hij zegt, geldt ook voor Europa en Nederland. Per slot leven we hier in een zelfde economisch systeem: het kapitalisme. Wolff laat feilloos zien hoe onmenselijk en absurd dit systeem is.

Na een kleine 5 minuten van aankondigingen begint Wolff met kleine nieuwsfeiten en hun grote consequenties. Voetbalclubs worden betaald door het Pentagon om nationalistische propaganda te bedrijven in de pauzes. Universiteiten worden betaald door Coca-Cola voor onderzoek waaruit blijkt dat Coca-Cola goed voor u is. Bedrijven worden beboet voor gesjoemel, met een boete die slechts een fractie bedraagt van wat dat gesjoemel oplevert. Bedrijven verhuizen hun officiële adres naar een kantoortje in een klein buitenland waar de belasting laag is. In het land waar ze produceren en winst maken, zijn ze dan vrijgesteld van belasting, want ze zijn opeens een buitenlands bedrijf! En ga zo maar door.

Bij minuut 57 heeft Wolff het even over de immigratie, bij voorbeeld van de vluchtelingen die deze zomer Europa binnenstroomden. Dit duurt nog geen 10 minuten, maar luister er even naar. Want in de wereld van het kapitalisme is niets wat het lijkt en alles is bruikbaar zolang het maar geld oplevert! Bij 1 uur en 6 minuten heeft Wolff het even over het feit dat sommige woonwijken plotseling veranderen van goedkope volksbuurten in dure yuppen-wijken. Oorzaak is de scheve distributie van inkomens, waardoor de rijken steeds rijker worden. Deze rijke mensen wonen graag dicht bij elkaar, in een buurt die beschikt over de juiste ligging en goede voorzieningen. Een Nederlands voorbeeld is te vinden in de Amsterdamse Pijp, nog niet zo lang geleden een volksbuurt. De grachtengordel ging daar in vóór!

Vanaf 1 uur en 15 minuten gaat het over de presidentskandidaat Bernie Sanders, die een democratisch socialisme voorstaat. Wolff legt uit, wat die woorden betekenen. In Europa noemt men dat sociaal democratie. Zijn uitleg eindigt met een waarschuwing, want de sociaal democratie laat de wortels van het kapitalisme onaangetast. De productiemiddelen blijven in handen van de kapitalisten, de aandeelhouders. De verworvenheden van de sociaal democratie worden door hen langzaam maar zeker teniet gedaan. Dit is in de VS gebeurd met de politiek van president Roosevelt en het gebeurt in Nederland met de politiek van Willem Drees en andere sociaal democraten. De meeste sociale voorzieningen die bestonden in de jaren ’70 zijn reeds grondig afgebroken.

Een stabiel socialisme vereist dat de productiemiddelen eigendom zijn van de bevolking en dat de arbeiders zelf beslissen over wat er wordt geproduceerd, op welke manier dat gebeurt en hoe de opbrengst van deze arbeid over de bevolking wordt verdeeld. Voor een sociaal democraat is dat een brug te ver!

Global Capitalism: November 2015 Monthly Update duurt een uur en 38 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter