Archief
Artikelen

Carlijn, Lidewij, Monique en Sophie kennen elkaar reeds sinds de lagere school. Ook op de middelbare school bleven ze vriendinnen, daarna gingen ze elk iets anders studeren. Ze verloren elkaar niet uit het oog, iedere zomervakantie gingen ze samen iets ondernemen. Na hun studie ontstond het plan om samen op wereldreis te gaan. Het moest een ontdekkingsreis worden voor vrouwenrechten. Zij richtten een stichting op: R4WR of Ride 4 Womens Rights, en kochten op Marktplaats twee tandems. Daarmee vlogen ze naar Jakarta en fietsten toen terug naar huis.

Het was niet zomaar een vakantiereisje. Ze wilden zich in elk land informeren over de rechten van vrouwen en aandacht genereren voor vrouwenrechten. R4WR vraagt aandacht voor drie hoofdpunten waarop iedere vrouw recht zou moeten hebben:
– Recht op Onderwijs
– Recht op Gendergelijkheid
– Recht op Family Planning

Die aandacht is gelukt! Hun ambassadrice is Guity Mohebbi, een ervaren politicoloog, publicist en public speaker die zich inzet voor jongeren. Op Facebook kon men de dames volgen en op websites werden artikelen aan hen gewijd, zoals: Dappere dames trappen vrouwenonrecht de wereld uit. Ze stonden zelfs in het NRC: 2 tandems, 4 vrouwen, 14.000 kilometer

Met hun tandems hadden ze overal veel bekijks. In veel landen is een vrouw op een fiets nog een zeldzaamheid, waardoor deze fietsende vrouwen een voorbeeldfunctie kregen. In Iran was fietsen voor vrouwen tot voor kort verboden, maar nu het mag, stapt nog lang niet iedere vrouw op de fiets. En tandems kent men in de meeste landen niet. Op de fiets komt men ook op plaatsen waar de meeste toeristen nooit komen. En de tandems maakten dat geen van hen ooit helemaal alleen was! Aan het einde van een lange fietsdag vroegen de dames naar het politiebureau of naar de brandweerkazerne. Op die manier zorgden ze voor hun eigen veiligheid!

Hun aanpak is uniek! In alle landen bezochten ze de Nederlandse ambassade, om daar te vragen naar vrouwenprojecten, die ze vervolgens bezochten. Op hun website deden ze verslag van hun reis in de vorm van blogs. Deze zijn ontzettend leuk om te lezen! Ook maakten ze vrouwenportretten van bijzondere vrouwen die ze onderweg hebben ontmoet. Deze verhalen zijn zeer inspirerend! Er zijn overal bijzondere vrouwen en eigenlijk is iedere vrouw bijzonder!

Op hun YouTube kanaal plaatsten ze filmpjes die ze onderweg maakten.

R4WR @ Myanmar

R4WR @ India
(Let op hoe het straatbeeld vrijwel geheel door mannen wordt bepaald en hoe er een menigte mannen staat te staren naar de vier vrouwen!)

Op 31 oktober 2015 waren ze weer thuis. Na ruim een jaar fietsen zijn ze nu samen 100 jaar oud. Ze hebben een schat aan ervaringen opgedaan die ze met elkaar kunnen delen. Dit zijn echt hele slimme meiden! Op woensdag 17 november waren ze op bezoek bij de Zeeuwse Wereldvrouwen. Het was gezellig, inspirerend en instructief, met filmpjes, uitleg, vragen, een Maleisische dans en tot slot heel lekker eten! De foto’s staan hier. Het was een genot om deze vier jonge vrouwen te leren kennen. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld en ze verdelen zowel de aandacht als de taken op een eerlijke manier.

R4WR is ook niet van plan om het hierbij te laten. Onderweg hebben ze kennis gemaakt met talloze vrouwenprojecten en deze willen ze blijven steunen. U kunt hen daarbij helpen door geld over te maken naar NL75 INGB 0006 1836 81 t.a.v. Stichting R4WR, Amsterdam.

R4WR gelooft in hetzelfde gegeven als Gandhi’s credo: wees zélf de verandering die jij graag wilt terugzien in de wereld.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter