Selecteer een pagina

Archieven

Baybasin wéér gemolesteerd, praat met Myra

Afgelopen dinsdag 17 november 2015 heeft er een overval plaatsgevonden op de afdeling Zuyderbos van de PI Heerhugowaard waar Baybasin gevangen wordt gehouden. Doel was de cel van Baybasin! Daar is men binnengedrongen en men heeft documenten gestolen, waaronder een verslag van het gesprek dat Baybasin onlangs mocht hebben met mr. Aben, Procureur Generaal bij de Hoge Raad. Ook de Engelse versie van het boek van Rein Gerritsen, dat reeds door Baybasin was geannoteerd, werd gestolen. Deze inval van overheidsdienaren van “Veiligheid en Justitie” is in strijd met de wet, het gevangenisreglement en alle regels van recht en fatsoen! De media schreven er het volgende over:

AD: ‘Gevoelige informatie uit gevangeniscel gestolen’
Door Koen Voskuil

De cel van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin is bij een inspectie overhoop gehaald. Daarbij zijn ‘zeer vertrouwelijke stukken’ en advocatenpost ontvreemd, stelt zijn advocaat. Het zou gaan om een politiek uiterst gevoelige zaak.

Het gaat om supervertrouwelijke stukken over de politieke achtergrond van zijn zaak. Het lijkt dat de celinspectie doelbewust was om ze te bemachtigen

Adèle van der Plas, advocaat

De stukken vormen volgens de advocaat bewijsmateriaal in een gevoelige herzieningsprocedure. De celinspectie vond dinsdag 17 november plaats in gevangenis Zuyderbos in Heerhugowaard, blijkt uit twee klachtbrieven die deze krant in bezit heeft. Na die inspectie zijn ‘zeer geheime en vertrouwelijke processtukken van cliënts cel verwijderd,’ schrijft advocaat Judith Serrarens.

Crimesite: ‘Vertrouwelijke stukken Baybasin ontvreemd’ (UPDATE)

In de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard zijn afgelopen dinsdag uit de cel van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin bij een inspectie ‘zeer vertrouwelijke stukken’ en advocatenpost ontvreemd. Dat zegt zijn advocaat Adèle van der Plas.

Door @Wim van de Pol

Baybasin stelt dat de stukken zien op zeer gevoelige materie: de internationale samenwerking tussen tussen verschillende Nederlandse, Turkse en Britse overheidsdiensten in zijn zaak. Deze samenwerking is nu voorwerp van onderzoek door de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad. Baybasin betoogt in een herzieningsverzoek dat in een samenwerking tussen een kleine groep personen binnen politiediensten in Groot-Britannië, Turkije, Nederland en Duitsland de strafzaak tegen hem valselijk is opgetuigd. De stukken waren alleen aan de rechter-commissaris en aan de Procureur-Generaal ter beschikking gesteld ten behoeve van het verhoor van Baybasin vorige week woensdag.

Alleen Baybasin

Op zijn cel in Zuyder Bos zijn ook er bepaalde ansichtkaarten, foto’s, schildermaterialen en keukenbenodigdheden weggehaald. Volgens Baybasin’s advocaat Judith Serrarens, specialist in penitentiair recht, was de actie wel in de gehele inrichting maar zijn alleen bij Baybasin stukken verdwenen.

Serrarens:

Het personeel mag een “spitactie” houden. Daarbij mogen ze tussen papieren zoeken en voelen naar contrabande maar ze mogen die papieren niet bekijken, en zeker niet meenemen en buiten de macht van de gedetineerde brengen. Ze mogen ook niet zoeken tussen papieren buiten de aanwezigheid van de gedetineerde. Dat is wel gebeurd.

Klacht

Serrarens heeft een klacht ingediend bij de directie van de inrichting en aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) gevraagd om te bepalen dat de stukken en andere artikelen direct worden teruggegeven. Ook vraagt ze de RSJ om de directie op te dragen aan te geven wie er kennis hebben genomen van de stukken.

Serrarens hoopt vrijdag de beslissing van de RSJ te vernemen. Wat de directie dan gaat doen is ongewis. Serrarens: ‘Ik heb ook wel eens meegemaakt dat de directie dan nog niet alles teruggeeft en zegt dat het gewoon niet aanwezig is geweest. Als de gedetineerde zelf niet bij de inbeslagname aanwezig is geweest kan hij ook moeilijker hardmaken dat het er wel was.’

Demmink

Bij Baybasin zijn het afgelopen decennium verschillende malen stukken uit zijn cel weggehaald. In 2012 was er alleen bij hem een spitactie in de PI Nieuwegein waarbij stukken werden weggehaald. Hij kreeg toen dezelfde dag de stukken terug, behalve stukken over de strafrechtelijke procedure die hij destijds voerde tegen secretaris-generaal Joris Demmink. In een Turks rapport staat dat Demmink door de toenmalige Turkse autoriteiten de vervolging van Baybasin in Nederland heeft doen initiëren en dat de zaak met onder meer vervalste telefoongesprekken is rond gemaakt. Baybasin deed toen aangifte en eiste, vergeefs, vervolging van Demmink. Inmiddels loopt tegen Demmink een strafrechtelijk onderzoek wegens kindermisbruik in Turkije.

Isolatie

Baybasin is in 2007 tijdens een bezoek van toenmalig secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink aan de PI Alphen aan den Rijn in isolatie geplaatst. Naderhand bleek dat Demmink zijn penitentiair dossier had opgevraagd en naar Den Haag had laten komen. In een document dat advocaat Serrarens in bezit kreeg staat dat het dossier werd opgevraagd omdat ‘het bij de SG op het hoofdkantoor’ moest zijn.

Herziening

Baybasin werd in 2002 tot levenslang veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel. Op dit moment doet de Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad, Diederik Aben, onderzoek naar het dossier van Baybasin. Hij onderzoekt of de getapte telefoongesprekken zijn vervalst en aanwijzingen dat officieren van justitie en de recherche in het dossier onwaarheden hebben opgenomen over het begin van het onderzoek naar Baybasin in Nederland.

Waarschijnlijk wijst de Hoge Raad begin 2016 arrest.

Katholiek Nieuwsblad: ‘Inspectie haalt gevoelig materiaal weg bij Baybasin’

‘Supergevoelig’

Hüseyin Baybasin is de – naar alle waarschijnlijkheid ten onrechte – tot levenslang veroordeelde Koerd, waarover een slepende herzieningsprocedure loopt bij de Hoge Raad. Volgens zijn advocate, Adèle van der Plas, zijn de ontvreemde stukken “supergevoelig” en heeft het er alle schijn van dat de inspectie erop gericht was die te bemachtigen.

Overheidscorrespondentie

De celinspectie vond dinsdag 17 november plaats in gevangenis Zuyderbos in Heerhugowaard, blijkt uit twee klachtbrieven waarover het Algemeen Dagblad beschikt. Justitie bevestigt dat de cel is onderzocht. Volgens Baybasin gaat het bij de ontvreemde stukken om overheidscorrespondentie die onthult wat de relatie is geweest tussen Nederland, Turkije en Engeland in zijn zaak.

Presentatie nieuwe boeken over Baybasin uitgesteld naar februari 2016

De recente onrust rond Hüseyin Baybasin valt precies in de dagen waarin Rein Gerritsen oorspronkelijk van plan was zijn boek over de affaire te presenteren.

Niet alleen is Baybasin veroordeeld tot levenslang op door het OM bewust vervalst bewijs, maar tijdens zijn gevangenschap laat men hem ook niet met rust. Voortdurend moet hij zich te weer stellen tegen illegale acties van de “dienaren van Justitie”! Het is werkelijk bewonderenswaardig, dat hij daar zo rustig onder blijft. Iedereen die hem kent, weet dat Baybasin altijd vriendelijk en correct blijft, altijd meelevend naar anderen, een door en door goed mens!

Zijn zaak is een politieke zaak, waarin Nederland en Turkije een zeer kwalijke rol spelen. Het Koerdische stamhoofd Baybasin was aan het klokkenluiden over de heroïnehandel van Turkije naar Nederland. Ook was hij bezig om een Koerdisch Parlement in Ballingschap op te richten. Daarom heeft men hem de mond gesnoerd door hem hier in Nederland voor levenslang achter de tralies te zetten, dit op grond van totaal verknipte en geplakte “telefoontaps”. Baybasin is een politieke gevangene. Maar dank zij Myra heeft deze onschuldig veroordeelde Koerd toch een stem.

Reactie Baybasin duurt 29 minuten.


Er zijn ook ansichtkaarten gestolen die we hem stuurden. Wat ontzettend flauw, wat kinderachtig, wat onbenullig! Maar we gaan gewoon door!

Stuur Baybasin een kaartje!

10 Reacties

 1. Boudine

  Op Het Haagse Complot staat ook een artikel over deze illegale inval van “Veiligheid en Justitie” in de cel van Baybasin:

  UitInbraak in gevangenis. Bewijzen corruptie gestolen

  De laatste stuiptrekkingen van een falend juridisch systeem. Totale paniek. De bewijzen tegen de corrupte overheden stapelen zich op. Met groot machtsmisbruik is een weerloze en volledig afhankelijke gevangene onmenselijk en in strijd met de wet behandeld. Voorpagina nieuws in het AD, met achtergrondinformatie van het HHC.

  Antwoord
  • Boudine

   Ton Hofstede beschikt ook over de klachtschriften van mr. Judith Serrarens. Schokkend!

   Free Baybasin NOW!!!

   Antwoord
 2. Boudine

  Louis Bontes stelt vragen over inbeslagname stukken Baybasin

  Kamerlid Louis Bontes (Groep Bontes-Van Klaveren) heeft aan Ard van der Steur, de minister van Veiligheid en Justitie, schriftelijke vragen gesteld over de celinspectie bij Baybasin.

  Daarbij zou gevoelige informatie gestolen zijn. Bontes vraagt de minister of die ervan op de hoogte is dat “de strafzaak van de heer Baybasin een uiterst, ook politiek, gevoelige strafzaak betreft?”

  Deze vertrouwelijke processtukken zouden zijn meegenomen buiten de aanwezigheid van Baybasin. Bontes wil weten of de minister beseft dat dit niet is toegestaan. Waarom is het dan toch gebeurd? Bovendien zou het reguliere gevangenispersoneel tijdens de doorzoeking buiten het cellenblok hebben moeten wachten. Bontes vraagt zich af wat hiervoor de reden kan zijn. Ook wil hij weten wie de opdrachtgever voor het onderzoek was en wie er de operationele leiding van had.

  Het vet is door mij geplaatst. Dat wil ik óók graag weten!

  Antwoord
 3. yvonne

  Het blokkeren van internet is een techniek die ook in Turkije veelvuldig wordt toegepast. Met zelfs nog een stapje verder: invallen bij persbureaus 8. “Dat kunnen wij ook”, moet de AIVD gedacht hebben toen ze de LBB de gevangenis instuurden om documenten te stelen die o.a. afkomstig zijn uit het HHC archief.

  Beetje dom ook. En tevergeefs. De archieven van het HHC staan veelvoudig internationaal weggezet. Wil de AIVD dat tegenhouden dan moeten ze het globale internet plat gooien. En die schadepost kunnen zij zich echt niet veroorloven, ook al meent opperspion Ronald Plasterk dat de AIVD geld genoeg heeft 9.

  Damage control
  Maar nee, onze minister van Justitie Ard (knor) van der Steur wilde liever onmiddelijk afreizen naar Ankara om te kijken op welke wijze hij in samenspanning met de Turken aan damage control konden doen. Het werk wat zijn voorgangers en andere liaison officers, waaronder rolodex-verdachte Hans Holthuis, hadden gedaan bleek broddelwerk wat de rechterlijke toets niet kan doorstaan 10.

  Slimmer was het geweest om een schriftelijk verzoek in 3-voud toe te sturen aan de HHC-redactie. Onze bereidwilligheid om de criminaliteit binnen de Nederlandse overheid aan te pakken is vanzelfsprekend en de medewerking is dan ook gegarandeerd, zonder eerst briefjes-van-uitstel toe te zenden en andere vertragingstactieken toe te passen.

  http://www.hethaagsecomplot.nl/20151121-totale-paniek-bij-overheid.htm

  Antwoord
 4. Boudine

  woordvoerder Justitie Gevangeniswezen duurt 9 minuten.

  Antwoord
 5. Boudine

  Het Haagse Complot:

  Totale paniek bij overheid

  Oud SG Harry Borghouts sprak de weinig profetische woorden: ‘De onderste steen komt niet boven, want dan valt heel justitie in elkaar.’ Daarvan klopt alleen het tweede deel. Niet alleen Justitie, maar ook onze illusie van Democratie implodeert. En dus gaat de AIVD, die de totale regie kwijt is, over tot desperate measures, in een bij voorbaat te mislukken poging de Demmink doofpot dicht te houden.

  Met heel veel links naar achtergrondinformatie plus een MOORD op een gevangene door gevangenispersoneel!

  Antwoord
 6. Boudine

  Ingekomen per e-mail:

  Vanaf 2.05 tot 2.40 minuut zie je het Bijzondere Ondersteuningsteam (BOT) in actie. Hüseyin Baybasin is tussen 1995 en 2015 gedurende 90 % van zijn detentie op deze wijze vervoerd.
  De lbb/landelijke bijzondere bijstandseenheid [te zien tussen 4.58- 5.24 ] verrichtte de celinspectie bij Hüseyin Baybasin. Hoewel het ook nog mogelijk is dat er nog andere mensen zijn toegevoegd.

  Bij het zien van dit bijgevoegde filmpje ging ik even over mijn nek, want ze zijn er nog trots op óók!

  Welkom bij de Dienst Vervoer & Ondersteuning. (DV&O)

  Antwoord
 7. mr.drs.Bou

  Gedetineerde niet-ontvankelijk in rechtszaak over cel-inspectie

  Den Haag, 10 februari 2016

  De kortgedingrechter in Den Haag heeft de gedetineerde die een rechtszaak tegen de Staat begonnen was over een cel-inspectie niet-ontvankelijk verklaard, omdat voor hem binnen de gevangenis nog mogelijkheden openstaan om zich te beklagen bij de zogenoemde beklag- en beroepscommissie. De Haagse rechter wijst daarnaast zijn verzoek om een schadevergoeding af, omdat nog niet is gebleken dat de Staat tijdens de cel-inspectie onjuist heeft gehandeld.

  Cel-inspectie

  De aanleiding voor deze rechtszaak was een cel-inspectie op 17 november 2015 waarbij volgens de gedetineerde, die tot levenslang is veroordeeld, belangrijke stukken uit zijn cel zijn weggehaald. Samengevat eiste hij dat hij deze stukken terug zou krijgen, dat niemand kopieën daarvan zou mogen maken en dat er nooit meer een doorzoeking zou plaatsvinden buiten zijn aanwezigheid.

  Beklag- en beroepscommissie

  De gedetineerde heeft via officiële weg zijn beklag hierover gedaan. De beklagcommissie heeft dit op 20 januari 2016 behandeld en zal daarom naar verwachting op korte termijn uitspraak doen. De gedetineerde heeft niet onderbouwd waarom de beslissing van de beklagcommissie niet kan worden afgewacht.

  Volgens mij is dat laatste gewoon niet waar! Maar controleer het zelf maar. Dit is de pleitnota van mr. Judith Serrarens (pdf).

  Daarin vertelt ze onderaan p. 7 dat bij sommige stukken aantekeningen waren gemaakt door Baybasin. Die zijn uniek. Het gaat dan o.a. om het boek van Rein Gerritsen, dat aldus nog steeds niet is verschenen. Ook zijn er vertrouwelijke stukken gestolen. Baybasin eiste ze onmiddellijk terug, zoals blijkt uit deze post van 18 november 2015. Daarvan heeft de KG-rechter een kopie gekregen. Nu, bijna 3 maanden later, heeft de beklagcommissie nog steeds geen uitspraak gedaan.

  Dit is volgens mij gewoon weer botte tegenwerking! Dat is in strijd met onze rechtsorde. Een rechter behoort objectief en onafhankelijk te zijn. Het lijkt er niet op!

  Op deze Twitter kunt u de reacties lezen.

  Antwoord
 8. mr.drs.Bou

  Natuurlijk zit er ook een zilveren randje aan deze grauwe wolk. Dank zij dat Kort Geding heeft Judith Serrarens een voorbeeld naar buiten gebracht van het soort van documenten die zijn gestolen.
  Lees deze HIER!(pdf) Of lees alleen de verkorte uitgave met de gele strepen! Het gaat over de bemoeienis met de zaak Baybasin van een zekere heer waarvan men de naam niet zal noemen, al begint deze naam met een D en eindigt deze op emmink.
  Er zijn nog veel meer documenten gestolen, waaronder de annotaties van Baybasin op de Engelse vertaling van het boek van Rein Gerritsen over Baybasin. Achter de schermen circuleert reeds een Nederlands concept. En hoewel ik niet uit de school mag klappen, vielen zelfs mij de schellen van de ogen. Baybasin is beslist geen boef, nooit geweest. Baybasin is een edele heer en zo heb ik hem ook leren kennen uit telefoongesprekken. Nu ik weet hoe de vork in de steel zit, wacht ik met smart op dat boek van Rein Gerritsen, zodat ik eindelijk openlijk mag zeggen wat ik denk!
  Helaas heeft men ook dat boek gestolen. De boeven!!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 − twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën