Archieven

Artikelen

Kinderen van Kadmos: een klassieke trilogie

img108 img109 img110

Klik op de plaatjes om naar de beschrijving van de boeken te gaan.


Zoals blijkt uit mijn laatste artikelen, bestudeer ik in alle rust en stilte de stelling van Velikovsky die zegt dat Jhwh een komeet was. Die studie is nogal breed. Er komt astronomie en kosmologie bij kijken, want planeten en kometen hebben een omlooptijd die men kan berekenen. Scheikunde is een ander onderdeel, plus klimaatgeschiedenis en natuurlijk heel veel oude geschiedenis, archeologie, diverse mythen en vooral de Bijbel. Daarbij is de Bijbel mijn chronologische handvat!

De oude geschiedenis is gebaseerd op de chronologie van Egypte en die is gebaseerd op de Sothis-datering die berust op de eerste verschijning van de ster Sothis, dat is Sirius in de Hond of de Hondsster. Deze methode gaat uit van een stabiele kosmos, maar als Jhwh een komeet was, dan is de kosmos niet stabiel. Wie Fisher Weltgeschichte deel 1 t/m 5 kritisch leest, ziet zelf ook wel in dat die chronologie waarschijnlijk niet klopt. Zoveel anachronismen! Zoveel gatenkaas en lege plekken! De archeologen weten dat, maar ze houden zich vast aan de oude jaartallen. Degenen die dit niet doen, zoals Peter James et. al., worden min of meer uitgestoten, terwijl ze de juiste jaartallen proberen te vinden.

Binnen de gevestigde wetenschap denkt men ook dat de Bijbel geen ware verhalen bevat, omdat deze verhalen niet passen in de huidige oude geschiedenis en archeologie. Volgens mij is dat een fraaie cirkelredenering! Als Jhwh een komeet zou zijn, dan kan men de chronologie van de oude geschiedenis afleiden uit zijn verschijningen. Deze gebeurden dan immers overal op het zelfde moment! Omdat in de Bijbel de jaren worden geteld, kan men die verschijningen dan tevens dateren.

In deze studie ontdekte ik al vrij vroeg dat Oidipous dan een tijdgenoot zou zijn van Mozes. De plagen van de exodus lijken namelijk op de rampen waardoor de Griekse stad Thebe werd getroffen. Omdat de mythen over het huis van Kadmos tevens gaan over de instelling van het vaderrecht, besloot ik om dat gedeelte van mijn studie om te werken tot romans. Op die manier zou ik aan een groot publiek kunnen vertellen wat er volgens mij is gebeurd tussen 1628 en 1583 v.Chr.. Het betekende dat ik dit cruciale gedeelte van de geschiedenis zeer nauwgezet moest bestuderen.

Dat was voor mij meteen een manier om de hypothese van Velikovsky te testen. Als het lukt om van deze Griekse mythen een goed lopend verhaal te maken, dan wijst dat in de richting van een waar verhaal. Dit lukte inderdaad, de gevonden jaartallen bleken te leiden tot normale leeftijden van mensen. In de Griekse traditie noemt men nooit de jaren die voorbij gaan. De tragedies kennen een eenheid van tijd, plaats en handeling. De jaren worden niet geteld en leeftijden niet vermeld. Als er ergens zoveel dagen worden genoemd, dan blijken dat soms zelfs zoveel jaren! Aan het einde van ieder deel staat daarom een epiloog met de chronologie.

Voor wie vertrouwd is met de Griekse tragedies, bevat deze trilogie talloze aanvullende details. Het gaat dan zowel om de archeologie, als om het verband met de geschiedenis en de mythen van de omringende volkeren. In deze boeken worden hele tragedies (vrijwel) onverkort aangehaald. Ook bevatten ze talloze citaten, zowel uit de klassieke Griekse litteratuur, als (in deel 3) uit andere liederen die stammen uit dezelfde tijd. Middels de eindnoten en de litteratuuropgave kunt u de betreffende tekst opzoeken, controleren en/of bestuderen.

Ook wordt Dionysos vaak beschouwd als een tijdgenoot van Kadmos, die afkomstig was uit de stad Tyrus aan de kust van Kanaän. Zijn vrouw Harmonia kwam uit Cyprus. Op hun bruiloft, die plaats vond op Cyprus, verschenen de goden, waaronder de god Dardanos, een zoon van Zeus. Zijn naam betekent: alles verbrandend! Samen met Zethos en Amphion, die rond de rivier Asopos woonden, stichtte Kadmos daarna de stad Thebe. Uit een nauwkeurige lezing van de tragedies blijkt echter dat Dionysos later moet hebben geleefd, zelfs na Oidipous! Hij is een tijdgenoot van Echion, de gezaaide. Waarschijnlijk werd hij geboren op de dag dat Oidipous stierf.

Voor wie de Griekse mythologie niet kent, is deze trilogie een inleiding in de klassieke Griekse verhalen. Omdat de betekenis van de Griekse namen vaak veelzeggend is, bevat ieder boek een lijst met de betekenis van alle in het boek voorkomende Griekse namen. Ook zijn er landkaarten toegevoegd, zodat men de personen goed kan volgen. Het is een spannend verhaal waarin de Griekse goden een duidelijke rol spelen! Natuurlijk hoeft u niet te geloven dat deze oude verhalen waar gebeurd zijn. Ze zijn immers ook zonder dat mooi, ontroerend en spannend! Ook hoeft u niet te geloven dat er een komeet voorbij kwam, maar als Oidipous ooit heeft geleefd, dan was hij een tijdgenoot van Mozes en kwam er een komeet voorbij. Als dat kan worden bewezen, dan maakt deze trilogie geschiedenis! De mythische figuren worden dan historische personen en Kinderen van Kadmos wordt een historische roman!

2 Reacties

  • mr.drs.Bou

   Beste Groene Wolf,
   Goed bedoeld van jouw kant, dat begrijp ik.
   Maar dit filmpje gaat over twee kometen uit de Oortwolk. Waterijs met wat kiezel…
   Ze zouden zichtbaar zijn op 21 of 22 maart. Voor een beetje komeet is dat veel te kort! Kortom: volgens mij een vrij onbelangrijk verschijnsel.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën