Archief
Artikelen

Van 19 tot 22 oktober j.l. werd in Sochi in Rusland de jaarlijkse Valdai International Discussion Club gehouden. Doel van deze internationale conferentie is de politiek van Rusland te verduidelijken en toegankelijk te maken voor andere landen. Zowel Russische experts als buitenlandse deskundigen zijn daarbij uitgenodigd. Aan het slot, bij de opening van de plenaire vergadering, hield president Poetin een toespraak.

De bedoeling van deze conferentie is duidelijk. President Poetin formuleert het als volgt:

We have an open discussion here; this is an open intellectual platform for an exchange of views, assessments and forecasts that are very important for us here in Russia. I would like to thank all the Russian and foreign politicians, experts, public figures and journalists taking part in the work of this club.

Terwijl de VS voortdurend met valse vlaggen zwaait, terwijl de politiek er wordt bepaald door de ene commissie stiekem of “denktank” na de andere, is Rusland open over zijn politiek: “Dit is wat we willen, dit is wat we doen.” Dit beleid werpt meer vruchten af dan het voortdurende gebral over “Vrijheid en Democratie”, terwijl de rijkste top van 1% zich schaamteloos verrijkt, de bevolking verarmt, de politie wordt bewapend en voorzien van spionage-uitrusting, de media nog slechts leugens en propaganda verspreiden en de onderdrukking toeneemt. President Poetin wordt volgens de laatste peiling gesteund door ruim 90% van de Russische bevolking.

Het thema van de conferentie was dit jaar: Wereld tussen oorlog en vrede. De toespraak van Poetin in Sochi blijkt weer een krachtig pleidooi voor waarheid in dienst van de vrede: “Why play with words dividing terrorists into moderate and not moderate. What’s the difference?” Dat verschil kan de autocue van Obama niet uitleggen. Terwijl de president van de VS met zijn mond vol tanden staat, luistert men aandachtig als president Poetin het woord neemt. De toespraak werd in het Engels vertaald door een tolk die er dwars doorheen spreekt, daarom lees ik de tekst liever. Een transcript staat hier: World Between War and Peace.

President Poetin is meestal vriendelijk en diplomatiek, maar de laatste tijd neemt hij niet langer een blad voor de mond als het gaat over de dreiging van een oorlog met de NATO-landen.

Recently the United States conducted the first test of the anti-missile defence system in Europe. What does this mean? It means we were right when we argued with our American partners. They were simply trying yet again to mislead us and the whole world. To put it plainly, they were lying. It was not about the hypothetical Iranian threat, which never existed. It was about an attempt to destroy the strategic balance, to change the balance of forces in their favour not only to dominate, but to have the opportunity to dictate their will to all: to their geopolitical competition and, I believe, to their allies as well. This is a very dangerous scenario, harmful to all, including, in my opinion, to the United States.

Over de geheime onderhandelingen over de economische verdragen TPP en TTIP zegt president Poetin in bedekte termen:

We also see the development of the process to create non-transparent economic blocs, which is done following practically all the rules of conspiracy. The goal is obvious – to reformat the world economy in a way that would make it possible to extract a greater profit from domination and the spread of economic, trade and technological regulation standards.

Het transcript eindigt bij minuut 23. De laatste 10 minuten gaat het over Syrië en het Midden Oosten. President Poetin roept op tot democratie en respect voor de bevolking in deze landen. Ook wenst hij een herstel van de infrastructuur, zoals wegen, ziekenhuizen en scholen, zodat de vluchtelingen kunnen terugkeren.

Lees ook:
10 Highlights of the Message Vladimir Putin Sent to the World via Valdai Club
Putin Just Warned Global War Is Increasingly More Likely: Here’s Why

Putin at Valdai Forum 2015 – World between War and Peace (FULL SPEECH) duurt 32 minuten.

Toegift:
Vladimir Putin speech at Valday Club: New Russian Middle Eastern Initiative duurt 6 minuten.

Live gestreamd op 23 okt. 2015

Dr. Said Gafurov the Chief orientalist of Pravda.ru speaks on the similarities and differences between speeches of Vladimir Putin to the UN General Assembly and at the Sochi Valdai Club meeting, new Russian Middle East initiative, and on peaceful settlement in Syria.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Luister: Poetin spreekt het Valdai Forum toe”

 • Boudine:

  De HELE toespraak vertaald in het Engels bij The Saker:
  Speech of President Putin at the Valdai Club

  Een zeer duidelijk artikel over de huidige politiek in Syrië:

  PUTIN’S SECRET WEAPON: THE TRUTH

  Week Three of the Russian Intervention in Syria:
  The return of diplomacy

  Putin’s secret weapon: the truth

  The current situation is, of course, totally unacceptable to the Global Hegemon: not only has the US-lead coalition of 62 countries managed to conduct 22,000 strikes (iirc) with nothing to show for it, but the comparatively smaller Russian coalition has managed to completely displace the Empire and negate all its plans. And the most formidable weapon used by Putin in his proxy war with the USA was not even a military one, but simply speaking the truth.

  Both at his UN speech and, this week, at his speech at the Valdai Conference Putin has done what no other world leader before has ever dared doing: he openly call the US regime incompetent, irresponsible, lying, hypocritical and terminally arrogant. That kind of public “dissing” has had a huge impact worldwide because by the time Putin said these words more or less everybody knew that this was absolutely true.

  The US does treat all its allies as “vassals” (see Valdai speech) and the US is the prime culprit for all the terrible crises the world now has to face (see UN speech). What Putin did is basically say “the Emperor is naked”. In comparison, Obama’s lame speech was comically pathetic. What we are witnessing now is an amazing turnaround. After decades marked by the “might makes right” principle incarnated by the USA, suddenly we are in a situation where no amount of military might is of any use to a beleaguered President Obama: what use are 12 aircraft carriers when you personally look like a clown?

  Terzijde: Die 12 vliegdekschepen blijken daarbij ook nog achterhaald! Vanuit de Kaspische Zee heeft Rusland wat bommen gelanceerd die op 50 meter hoogte het landschap volgden (onder de radar blijvend!) en toen keurig ontploften op doelen van Al Qaida in Syrië. Die vliegdekschepen zijn nu nog slechts “sitting ducks”.

 • Boudine:

  Russian analyst: Israel has no choice but to support Russian military operation in Syria

 • mr.drs.Bou:

  Nog even wat Poetin-propaganda, want dit filmpje is zo leuk! 🙂

  Sotschi: Putin beim Sparring des nationalen Judo-Teams – Judo-Kämpferin fordert Putin heraus

Laat een reactie achter