Selecteer een pagina

Archieven

Richard Wolff: Wat is socialisme en wat niet?

Bernie Sanders is een Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democratische partij. Hij noemt zichzelf een democratisch socialist, maar de vraag is wat dat woord betekent. Want wat is socialisme? Volgens sommigen zijn Rusland en China socialistische landen, omdat de staat daar de natuurlijke hulpbronnen bezit. In Rusland is dat bij voorbeeld het staatsbedrijf Gazprom, in China bezit de staat nog steeds alle grond. Geen particulier bezit, maar staatsbezit, is dat socialisme? Richard Wolff vindt van niet!

In mei van dit jaar gaf Wolff een duidelijke uitleg over wat socialisme is en in welke opzichten het verschilt van staatskapitalisme. Deze lezing staat al op BOUblog. Een ander woord voor staatskapitalisme is communisme, waarbij de staat alle beslissingen neemt voor de (werkende) bevolking. In een waarlijk socialistische economie neemt de werkende bevolking deze beslissingen zelf, in onderling overleg. Socialisme is de ultieme democratie, van onder op en niet van boven af!

In juni gaf Wolff een aanvullende lezing, die staat nog niet op BOUblog. Deze lezingen beginnen altijd met een half uur waarin Wolff het politieke en economische nieuws bespreekt. Iemand heeft deze twee lezingen op YouTube geplaatst zonder het inleidende half uurtje. Samen zijn deze lezingen bijzonder verhelderend! Wolff heeft een expressieve en vaak humoristische manier van vertellen, ik luister graag naar hem! Zijn boodschap is ook optimistisch: er is een betere wereld mogelijk! Deze komt niet van hogerhand en is niet door god gegeven, deze betere wereld kunnen we alleen maar samen maken. Verbeter de wereld, begin met elkaar!

Socialism For Dummies duurt 50 minuten.

De lezing in juni overlapt voor een gedeelte die van mei. Na een kwartier wordt het echt interessant! Haak dus niet te snel af. Na een half uur wordt het heel duidelijk! Coöperaties zijn het antwoord. De staat moet zorgen voor de juiste wetgeving! Na 45 minuten gaat het even over Griekenland, we weten reeds hoe dat afliep. Daarna gaat het over Spanje en Podemos. We weten voorlopig nog niet hoe dat afloopt. Daarna volgt Italië, ook dat moeten we nog zien… Het laatste kwartier is “vragen en antwoorden”, dat is minder boeiend. De “vragen” zijn namelijk geen vragen, maar tegenlezingen. BAH!

Socialism For Dummies – part 2 duurt een uur en 10 minuten, maar de lezing eindigt na 55 minuten.

De volgende video is geen toegift, maar een OPROEP !!!

Richard Wolff: On Bernie Sanders and Socialism duurt nog geen 17 minuten! De rest mag men overslaan.

Gepubliceerd op 14 juli 2015

10 Reacties

 1. Boudine

  How Class Works — by Richard Wolff

  Antwoord
 2. Joep Zander

  Hoi Bou;

  Je schrijft: ¨Een ander woord voor staatskapitalisme is communisme, waarbij de staat alle beslissingen neemt voor de (werkende) bevolking.¨ Dat lijkt me een wat te simpele definitie van communisme. Ook staatskapitalisme is hoogstens een deviant van communisme. De meeste vormen van socialisme en communisme zijn ergens terecht gekomen in trieste waardeloze put van ellende. Iets anders dan wat ze voorstonden. Socialisme gebaseerd op basisorganisatie is de oplossing. En minder isme en meer zijn.

  Antwoord
  • Boudine

   Beste Joep,

   Socialisme gebaseerd op basisorganisatie is de oplossing.

   Dat is precies wat Richard Wolff zegt. Hij legt ook uit waar het woord communisme vandaan komt. Het blijkt dan synoniem met staatskapitalisme.

   Antwoord
   • Joep Zander

    Ik heb niet alle filmpjes bekeken dus ik heb misschien iets gemist. Welk filmpje, waar? Maar ook als Wolff iets zegt betekent dat natuurlijk nog niet dat het buiten discussie staat.Over basissocialisme zijn we het alle 3 eens.

    Antwoord
    • Boudine

     Beste Joep,
     Wat ik nu wil zeggen, is niet alleen voor jou bedoeld. Ik probeer op BOUblog de mensen te wijzen op reportages, artikelen en lezingen die mij van belang lijken om deze ingewikkelde wereld een beetje te begrijpen. Helaas bekijken de mensen die YouTubes niet, voor ze reageren.
     Als je de lezingen van Wolff had beluisterd alvorens te reageren, dan had je begrepen dat het woord communisme pas in zwang kwam toen de socialisten in Rusland middels een revolutie het staatsapparaat in handen hadden gekregen. Volgens Lenin was dit slechts stap één, daarna zou men de economie kunnen hervormen tot een socialistische manier van produceren. Maar volgens Stalin was de revolutie nu voltooid. De Sovjet Republiek was een vorm van staatskapitalisme en men noemde dat communisme.
     Professor Wolff is echt niet de eerste de beste, die man is GOED!!! Ik kan je zijn lezingen aanbevelen voor een beter begrip van wat socialisme betekent en vooral van hoe dit ooit te bereiken.
     Mijn persoonlijke noot: zonder idealisme gaat deze wereld naar de kloterisme!

    • Joep Zander

     Hoi,
     Sorry dat ik maar twee filmpjes heb bekeken. En bedankt voor al je werk. Ik zeg ook wel eens tegen mensen dat ze eerst al mijn 5 boeken moeten lezen, maar daar heb ik toch meestal achteraf wel spijt van. Afin. Op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/communist vind ik wat anders en ik hoop komende dagen ergens tijd te vinden om de overige 2 filmpjes te zien. met respect

    • Boudine

     Beste Joep,
     Dank voor de link en je hebt gelijk: het woord is ouder! Marx scheef zelfs het Communistische Manifest! Maar het woord werd gebruikt voor de Russische Sovjet maatschappij en dat was wel degelijk staatskapitalisme, erg autoritair en alles van boven af geregeld.
     Ik denk dat jij en ik met socialisme hetzelfde bedoelen. En dat is dus geen sovjet-communisme.

 3. yvonne

  Eigenlijk best wel gek, toen ik voor het eerst mocht stemmen, ik heel enthousiast: commentaar van mijn moeder……er valt niets te stemmen, ik in al mijn onschuld, hoezo niet: de multinationals hebben de macht, Shell, Unilever en Philips noemde ze o.a. op, en nu ik 54 ben, denk ik, wat had je gelijk!

  Antwoord
 4. yvonne

  En ik weet en voel, dat de gemiddelde burger niets wil weten van de Dertien Satanische bloedlijnen, ook jij niet Boudine, maar ik denk dat dat meer te maken heeft met onmachtigheid……………

  Het feit dat het complot zo groot is, dat wij er niks meer aan kunnen doen, maar zo is het niet………..Wij kunnen er wel degelijk iets aan doen, twitter, reageer, doe iets,al is maar nog zo klein, maar doe iets……..loop niet weg voor je verantwoordelijkheid, doe iets!

  Antwoord
  • Boudine

   Beste Yvonne,
   Inderdaad geloof ik niet in 13 satanische bloedlijnen. Ik analyseer daarentegen het erfrecht van vader op zoon als systeem. Zoals ik evenmin geloof in de kwade opzet van de kapitalisten, maar meer denk in termen van het kapitalisme als systeem. Er zijn volgens mij ook geen shape shiftende reptilians, maar er zijn wel psychopaten! Deze mensen zijn helaas gewetenloos.
   Omtrent die 13 bloedlijnen: Tijdens de Franse Revolutie dacht men ook in die termen. De hele adel werd uitgemoord: kop er af! Toen kwam Napoleon en nadat hij was verslagen, kreeg Nederland een koning! Allemaal andere poppetjes, maar nog steeds het zelfde systeem…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijftien − dertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën