Archief
Artikelen

wigs for men

Professor Richard Wolff heeft ook deze maand weer een update gegeven over de economie. Richard Wolff bespreekt daarin een aantal gebeurtenissen vanuit Marxistisch perspectief. Deze economische theorie was in de VS tot voor kort zo niet verboden, dan toch wel uiterst verdacht, maar het tij begint te keren. Wolff krijgt steeds meer uitnodigingen om ergens te komen spreken. In zijn lezingen laat hij zien wat de gevolgen zijn van het kapitalisme, het geloof in de vrije markt en het privé eigendom van de productiemiddelen (een eigendom dat wordt verhandeld op de beurzen, de zogenaamde vrije markt).

De lezing begint met wat aankondigingen, tot minuut 5. Daarna begint Wolff over de vluchtelingen crisis. Deze is uiteraard ontstaan door oorlogen en economische uitbuiting. Verrassend is wel, dat Duitsland bereid is om zoveel vluchtelingen op te nemen. Dat is geen liefdadigheid, Duitsland heeft behoefte aan arbeidskrachten! Dit duurt tot minuut 17.

Vervolgens gaat het over een staking van alle leerkrachten in Seattle. Wolff legt uit waarom ze staken, maar hij vertelt ook dat zowel onderwijs-instellingen als kerken geen belasting betalen. Toch zijn dat privé instituties, die worden bevoordeeld door de staat, dus van ons belastinggeld. Dit duurt tot minuut 39.45.

Daarna gaat het even over Global Warming en wat we daar NIET aan kunnen doen. Wolff steekt de draak met iemand die voorstelt om een CO2 belasting in te voeren. Een dergelijke belasting hebben wij al! Wolff legt uit waarom dat niet helpt. Dit duurt tot minuut 47.30

Dan gaat het even over een gevecht tussen Monsanto en een vereniging van organische boeren. De kapitalistische voedselvoorziening leidt niet tot gezonde voeding, maar tot WINST voor Monsanto! De grote verliezers zijn de consument en de volksgezondheid. Kapitalisme is immers een nul-som spel!

Vanaf minuut 54 gaat het over China, de beurscrash en de devaluatie. Dit gedeelte van de lezing is zowel boeiend als humoristisch. Wolff legt uit waarom de economische groei van China tot stilstand komt: de grote corporaties van de VS verplaatsten hun productie naar China. Omdat arbeid daar zo goedkoop was, konden ze hun bedrijf uitbreiden, maar de afzetmarkt valt weg, want in de VS werden steeds meer mensen werkloos. Om te kunnen groeien, heeft China het kapitalisme in huis gehaald. Nu zitten ze met dezelfde problemen, als andere kapitalistische landen! Dit deel van de lezing duurt 38 minuten en is zeker de moeite waard!

Global Capitalism: September 2015 Monthly Update duurt een uur en 32 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

7 Reacties op “Richard Wolff: update september 2015”

Laat een reactie achter