Archieven

De documentaires van John Pilger over Cambodja

John Pilger heeft ooit een reeks van documentaires gemaakt over Cambodja. Samen vormen deze een geschiedenisles die we beter niet kunnen vergeten. Cambodja was ooit een welvarend land met een hoge cultuur en een vreedzame bevolking. In het kader van de Vietnam oorlog besloten president Richard Nixon en Henry Kissinger in 1969 om het neutrale Cambodja in het geheim te bombarderen. Het resultaat was een “burgeroorlog” in Cambodja! Deze werd gewonnen door de Rode Khmer, een extreme communistische partij die nota bene werd gesteund door de VS.

Vier jaar lang (van 1975 tot 1979) kon de Rode Khmer een schrikbewind uitoefenen waarin een kwart van de bevolking werd vermoord of de hongerdood stierf! Ten slotte maakte Vietnam een einde aan het schrikbewind van Pol Pot en zijn Rode Khmer, maar dat was niet naar de zin van de VS. Vanuit het buurland Thailand kon de Rode Khmer blijven opereren, met internationale steun van o.a. de Verenigde Naties, die Pol Pot en de Rode Khmer bleef erkennen als de legitieme regering van Cambodja.

In 1979 was Cambodja een sterfhuis! Alleen het zelf zwaar door de oorlog getroffen buurland Vietnam stuurde een beetje voedselhulp naar de verhongerde bevolking. Internationale hulp bleef uit, tot John Pilger een spraakmakende documentaire uitzond op ITV: Cambodia Year Zero.

John Pilger – Year Zero – The Silent Death of Cambodia [1979] duurt 52 minuten.

Particuliere initiatieven leidden daarna tot een grootscheepse hulpactie en een jaar later keerde Pilger terug naar Cambodja, om het publiek te laten zien wat er met hun geld was gebeurd. Cambodja herleefde! Internationale instanties zoals het Rode Kruis waren ook begonnen met hulpverlening, maar die hulp ging niet naar de bevolking, maar naar het verjaagde regime van Pol Pot!

John Pilger – Cambodia – Year One [1980] duurt 51 minuten.

In 1989 keerde Pilger nogmaals terug naar Cambodja, hetgeen resulteerde in een dubbele documentaire. Door de Verenigde Naties werd de Rode Khmer nog altijd erkend als de regering van Cambodja! Zij werden gesteund door het buurland Thailand, waar ze een regering in ballingschap vormden. De werkelijke regering van Cambodja kreeg geen steun, maar zelfs een totale economische en politieke boycot. Het land werd volledig geïsoleerd. Vanuit de jungle op de grens met Thailand bestookte de Rode Khmer de bevolking van Cambodja met landmijnen en andere aanslagen. In Cambodja heersten de honger en de angst! In de eerste versie van de docu ligt de focus nog op het lijden van de bevolking. In de tweede versie wordt eerst een samenvatting gegeven van de eerste versie. Vanaf minuut 21 gaat het over de politiek. De laatste 5 minuten gaan weer over het lijden van de bevolking.

Cambodia:Year Ten by John Pilger full duurt 52 minuten.

John Pilger – Cambodia – Year Ten (Update) [1989] duurt 52 minuten, maar de eerste 21 minuten zijn een samenvatting van de vorige versie.

In 1990 keerde Pilger weer terug naar Cambodja, om verslag te doen van de politieke situatie. De Rode Khmer rukt weer op, terwijl de diplomaten over vrede praten. Overal liggen landmijnen, de Rode Khmer wordt bewapend door China en het “vrije westen”. John Pilger gaat dan op zoek naar de bron van deze wapens. Dat brengt hem naar West-Duitsland, dan naar Brussel, dan naar Singapore, dan naar Thailand, vanwaar de wapens gaan naar een opslagplaats van de Rode Khmer, die staat op grond van de Verenigde Naties! Een Amerikaanse adviseur komt er regelmatig vragen wat de Rode Khmer nodig heeft. In de VS weigert iedereen daarover te praten! Maar ook de Britten steunen de Rode Khmer.

John Pilger – Cambodia – The Betrayal [1990] duurt 52 minuten.

In 1993 greep de VN eindelijk in, er was een vredesplan. Er zouden verkiezingen worden gehouden, maar de Rode Khmer moest wel mogen meedoen aan de verkiezingen! In Cambodja geloofde niemand in dit vredesproces. De Rode Khmer greep inderdaad de macht, maar in 1996 begonnen de Rode Khmer soldaten te deserteren en de beweging verloor langzaam maar zeker de macht. In 1998 stierf Pol Pot. In 2006 begon het Tribunaal tegen de Rode Khmer. De volgende documentaire gaat over de politieke chaos van 1993.

John Pilger – Cambodia – Return to Year Zero [1993] duurt 51 minuten.

Deze documentaires vormen samen een verslag van de cynische politiek van de westerse landen, die zuid-oost Azië slechts beschouwen als een bron van goedkope arbeid (en seks met kinderen!). En deze geschiedenis is nog steeds actueel.

Op dit moment woedt er een “burgeroorlog” in Oekraïne en Syrië, ISIS wordt openlijk gesteund door Israël en het NATO-land Turkije en in Jemen wordt de bevolking welbewust uitgemoord en uitgehongerd door Saoedi-Arabië, dit met steun van de VS.

4,500 killed in Yemen in 150 Days of Saudi-led bombing

Approximately 4,500 people, many civilians, have been killed in Yemen since the Saudi-led coalition began bombing 150 days ago, according to the UN. 23,000 more have been wounded.

Yemen crisis: How bad is the humanitarian situation?

UN officials have been warning for months that Yemen is facing a dire humanitarian situation. How bad has the situation become? The country is experiencing ‘a humanitarian catastrophe’.

U.N. Official Says Human Suffering in Yemen ‘Almost Incomprehensible’

UNITED NATIONS, Aug 20 2015 (IPS) – With a staggering four in five Yemenis now in need of immediate humanitarian aid, 1.5 million people displaced and a death toll that has surpassed 4,000 in just five months, a United Nations official told the Security Council Wednesday that the scale of human suffering is “almost incomprehensible”.

Hoewel het nu met Cambodja weer een beetje goed gaat, is het probleem van de cynische westerse politiek niet opgelost, het heeft zich alleen verplaatst naar Afghanistan, Irak, Somalië, Libië, Syrië, Oekraïne en Jemen, om maar eens enkele landen te noemen. Maar Cambodja is nu een vakantieland voor westerse toeristen. Toegift:

Cambodia Travel Guide and Tourism 2014 (HD) duurt 20 minuten.

1 Reactie

 1. Boudine

  There are 21 million in need of humanitarian aid in Yemen – please listen

  Everywhere I go people talk about food, or rather the lack of it. The spectre of famine is stalking large areas of the country. Yemen is slowly being strangled by a de facto blockade that prevents enough food and medicine getting to the families who need them most. If we don’t act soon, thousands of children will die from hunger-related causes before the year is out.

  Across the country civilian infrastructure, including health facilities, markets, shops and schools, has been damaged and destroyed by airstrikes and ground war. For too long all parties to this conflict have been allowed by the international community to show an unashamed contempt for human life. More than 1,000 children have been killed or injured – a number that rises every day.

  Yemen hospitals facing closures as fighting rages
  Major hospitals in Sanaa and Taiz facing closure due to supply shortages as fighting continues to rage, NGOs say.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën