Archief
Artikelen

Richard Wolff begint zijn update altijd met de bespreking van een aantal krantenberichten. Daarna geeft hij een lezing, ditmaal over het failliete land Puerto Rico, waar de toestand ongeveer gelijk is aan Griekenland. De eerste 5 minuten zijn aankondigingen, waaronder deze: De website Democracy at work is geheel vernieuwd. Daar stuitte ik op een helder artikel over het verschil tussen de feodale maatschappij, kapitalisme, communisme en socialisme: Critics of Capitalism Must Include Its Definition.

Na deze 5 minuten begint Wolff met een helder verhaal over de Griekse crisis, de rol van de Duitse en Franse banken en Angela Merkel. Bij minuut 19 gaat het over de hamburgerketen Wendys en het Amerikaanse minimumloon. Wolff verklaart wat er gebeurt als het minimumloon stijgt. Miljoenen mensen zullen meer geld te besteden krijgen. Ze zullen dat geld uitgeven en daarmee banen scheppen! Er zullen ook banen verloren gaan, omdat sommige bedrijven de hogere lonen niet kunnen betalen, maar dat verlies valt volledig weg tegen een betere arbeidsmarkt.

Voorbij minuut 31 gaat het even over een artikel over de diefstal van loon. Omdat veel arbeiders niet weten wat hun rechten zijn, kunnen de bazen hen minder betalen dan waar ze recht op hebben. Juristen hebben daar processen tegen aangespannen en gewonnen. Het bleek te gaan om miljoenen dollars! Vervolgens gaat het over grote bedrijven die failliet gaan, ten koste van de werknemers.

Bij minuut 42 begint Wolff over de psychologie. Sommige psychologen helpen om marteltechnieken te ontwikkelen! Wolff trekt dit door naar de manier waarop advertenties worden ontwikkeld door psychologen! Dit duurt tot voorbij minuut 53 en ik heb er oprecht van genoten!

Daarna komt de eigenlijke lezing. Deze begint met de crisis in Puerto Rico en eindigt met het alternatief: socialisme! Puerto Rico is voor de VS, wat Griekenland op dit moment is voor Europa. Het land is straatarm en heeft schulden die onbetaalbaar zijn. Aan de hand van de geschiedenis legt Wolff uit hoe Puerto Rico in deze rampzalige situatie terecht kwam. Wat hij zegt, geldt echter ook voor Europa! Het gaat over kolonialisme, gastarbeiders, het verstrekken van leningen op “gunstige” voorwaarden en zo voort. Puerto Rico heeft nu een schuld van 72 miljard dollar!

Dan komen de hedge funds, zij kopen de staatsobligaties op voor een schijntje en proberen daarna de schuld te innen! Op dit moment doet de Troika het zelfde met Griekenland. Alle staatseigendom moet worden verkocht, alle overheidssubsidies voor infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg worden geschrapt. Aldus wordt het land steeds armer! Binnen het huidige economische systeem valt dit nooit op te lossen, daarom pleit Wolff voor een ander economisch systeem.

De laatste 25 minuten gaan over het alternatief van socialisme. Dit stukje is werkelijk prachtig! Als u wil weten wat socialisme is, luister dan vanaf ongeveer 1 uur minuut 18.

Global Capitalism: August 2015 Monthly Update duurt een uur en 43 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter