Archief
Artikelen

Omroep MAX heeft op maandag en dinsdag 13 en 14 juli twee reportages uitgezonden van de journalist Cees Grimbergen over de manier waarop er wordt gespeculeerd met Nederlandse pensioengelden. Iedere werknemer levert wat loon in voor de pensioenpot. Op zich is dat geen slecht idee, maar het is wel een hoop geld! Er zit ruim 1200 miljard in de Nederlandse pensioenpot. Daarmee wordt door professionele beleggers gespeculeerd op de internationale kapitaalmarkt. Maken ze winst, dan ontvangen zij een deel van die winst, maar lijden ze verlies, dan gaan de premies omhoog, de pensioenen omlaag en iedereen moet langer doorwerken.

Ooit werden de pensioengelden belegd in staatsobligaties, sociale woningbouw en andere voor Nederland nuttige zaken. Ook hadden de vakbonden en de werkgevers een stevige vinger in de pap over de manier waarop deze gelden werden belegd. Dit beleid is sinds de jaren ’80 veranderd. Er wordt nu vaak belegd in “financiële producten”, zoals derivaten en swaps. Er werd o.a. belegd in de sub-prime hypotheken die in 2008 leidden tot het faillissement van de bank Lehman Brothers, waarmee de financiële crisis begon. Ook de pensioenfondsen verloren toen veel geld.

De pensioenfondsen beleggen het geld ook niet meer zelf, maar ze laten dat doen door beleggingsmaatschappijen of vermogensbeheerders. Deze vragen soms een derde van de beleggingswinst! Ze maken zich ook schuldig aan belastingontwijking, of ze kopen een bedrijf op om het leeg te halen. Op dit moment is V&D daar het slachtoffer van. Die bedrijven noemen zichzelf transparant, maar niemand durft verantwoording af te leggen. Een onthullend deel van de reportages is het aantal malen dat men Grimbergen een interview weigert, waarna hij zelfs van de stoep wordt weggejaagd!

Cees Grimbergen heeft in 2013 ook al een reportage gemaakt over de pensioengelden. Deze valt nog te bekijken op internet, maar hij laat zich niet embedden. Wie wil weten hoe het zit met onze pensioengelden, kan het beste met deze aflevering beginnen.

Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie. In zijn zoektocht ontrafelt hij geheimen die voor de gemiddelde pensioenspaarder niet eerder onthuld zijn. Cees Grimbergen: ‘Het heeft mij verbaasd dat in de berichtgeving over pensioenen zelden wordt gesproken over de complexe beleggingswereld die er achter schuil gaat. Voor deze documentaire ben ik in die wereld gedoken’. Nederlanders zijn wereldkampioen pensioensparen; pensioenfondsen beheren samen meer dan 1000 miljard euro. Toch gaat het niet goed: We gaan steeds later met pensioen en de toekomst van de pensioenuitkeringen wordt onzekerder. In de pensioenindustrie werken meer dan 20.000 mensen. Hoe behalen zij hun hoge rendementen? Welke risico’s lopen ze met ons aller geld? Hoeveel geld blijft er aan de strijkstok hangen? Hoe zwaar nemen de pensioenbeleggers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid? Een inkijkje in dealingrooms in Nederland én in de City van Londen. Ook bezoekt Grimbergen de handelaren van grote Nederlandse pensioenfondsen. En aandacht voor het grootste pensioengeheim van Nederland, Alpinvest, een investeerder die 40 miljard van ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn onder haar hoede heeft. Rob Thielen, van private equity-belegger Waterland, verklaart op welke manier hij torenhoge rendementen voor pensioenfondsen behaalt. Diverse insiders leggen uit waarom pensioenbeleggers vele miljoenen per persoon per jaar verdienen. Miljarden euro’s Nederlands pensioengeld worden dagelijks verhandeld in de wereldwijde instabiele financiële sector. Werkende en gepensioneerde Nederlanders hebben er geen idee van dat dat met hun geld gebeurt. Ze weten alleen dat ze verplicht hun premies aan het pensioenfonds afdragen. De kijker wordt een blik gegund in een gesloten wereld die éénmalig de deur op een kier zet.

Zwarte Zwanen: Gokken met uw pensioenpremie duurt 50 minuten.

Ook de uitzendingen van maandag en dinsdag j.l. staan op internet. Ze hebben in elk geval weer stof doen opwaaien. De website Das Kapital noemt het een Gemiste kans, maar Nine for News geeft extra informatie.

Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: “Nederland zou wakker moeten worden”

Tientallen miljarden Nederlands pensioengeld blijkt via het geheimzinnige beleggingsbedrijf AlpInvest een tocht over de wereld te maken. AlpInvest is eigendom van de Carlyle Group, waarachter grote namen schuilgaan zoals George H.W. Bush en de Britse ex-premier John Major. Ook de familie Bin Laden heeft aandelen gehad in dit investeringsfonds.

Het tweede deel van Zwarte Zwanen gaat o.a. over de fraude die wordt gepleegd door de beleggingsadviseurs. Ze noemen zichzelf integer, maar uit de feiten blijkt vaak het tegendeel!

Onderzoeksjournalistiek van MAX naar de geldstromen van onze pensioenfondsen. MAX noemt verplicht afgedragen pensioenpremies van werknemers Ander Mans Geld (AMG). Met Ander Mans Geld maken pensioenbeleggers wereldwijd schimmige transacties. Democratische controle van die geldstromen is onmogelijk. Maker Cees Grimbergen onthult dat pensioenbeleggers zichzelf systematisch verrijken aan andermans geld. In deze documentaire blijkt dat in de pensioenindustrie gouden handdrukken van miljoenen en extreem hoge rekeningen voor kleine werkzaamheden al vele jaren gewoon zijn. MAX citeert uit tot nu toe onbekende recente documenten van rechtbanken in New York en Londen. Daaruit blijkt dat zakenbank Goldman Sachs, die miljarden Nederlandse pensioeneuro’s onder beheer heeft, fraudeerde met geld van ABP en Pensioenfonds Vervoer. Voor het eerst laat MAX een voormalige Nederlandse zakenbankier aan het woord. Met 25 jaar ervaring in de financiële wereld waarschuwt deze Michael van Bemmelen voor de gevaren die ons pensioenstelsel bedreigen. Van Bemmelen kon de mentaliteit van de financiële wereld niet langer met zijn geweten verenigen. De Amerikaanse econoom Eileen Appelbaum legt uit hoe Nederlandse pensioengeld gebruikt wordt om gezonde bedrijven leeg te halen. Ze voorspelt dat het Nederlandse V&D dankzij Nederlands pensioengeld op een zelfde manier zal worden ‘leeggezogen’ als het Amerikaanse warenhuis Mervyns. Ook pensioenonderzoeker Ted Siedle wijst Nederlandse pensioenpremiebetalers en gepensioneerden op de gevaren die ons stelsel bedreigen. Aan het woord komen verder werknemers, de kritische theatermaker George van Houts, koningin Máxima en Joe Mansueto, directeur van Morningstar. Morningstar is de grootste leverancier van dagelijkse financiële gegevens wereldwijd. Mansueto vraagt MAX dringend kritische vragen te blijven stellen.

Zwarte Zwanen (2): Schatrijk van uw pensioenpremie duurt 55 minuten.

De derde aflevering gaat over de manier waarop het financiële systeem de mensen min of meer dwingt om dit spel te blijven meespelen. Pensioenfondsen moeten rendement halen, ze besteden die taak uit aan vermogensbeheerders die goed zijn in geld maken met geld. Hoe ze dat doen, valt buiten de verantwoordelijkheid van de pensioenfondsen.

In deze MAX-documentaire blijkt dat ‘perverse prikkels’ in de pensioenwereld nog steeds bestaan. Mega-salarissen en bonussen zijn niet afgeschaft. Pensioenbeleggers wentelen eventuele verliezen nog steeds af op de pensioenpremiebetalers. Moreel besef lijkt te ontbreken. En dit alles onder strikte geheimhouding. Kritische vragen zijn taboe. MAX-verslaggever Grimbergen wordt door staatssecretaris Jetta Kleinsma dringend verzocht een bijeenkomst van de Nationale Pensioendialoog te verlaten. Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld inmiddels de schone schijn op. Op vele congressen wuiven economen en pensioenbeleggers zichzelf en elkaar lof toe. In voor werknemers en gepensioneerden onbegrijpelijke taal probeert de bedrijfstak pensioenindustrie op congressen zijn onmisbaarheid te tonen. Maar in Zwarte Zwanen 3 zegt de Amerikaanse pensioendetective Ted Siedle dat schimmigheid en geheimhouding de voedingsbodem voor diefstal en fraude vormen. In deze aflevering probeert MAX in gesprek te komen met de invloedrijke pensioenbeleggers. Zo probeert maker Grimbergen een interview te krijgen met een van de machtigste financiële mensen ter wereld, Larry Fink van Blackrock. Blackrock heeft ongeveer 4000 miljard euro van anderen onder beheer, waaronder bijna 200 miljard Nederlands geld. Een spannende episode in deze aflevering gaat over het Pensioenfonds Meubel, waar meubelmakers en standbouwers hun pensioenpremie moeten afdragen. Op het moment dat Lehman Brothers in 2008 failliet ging, lag er meer dan 300 miljoen Nederlands pensioengeld bij de bank. In de documentaire vertelt een betrokken bestuurslid van het fonds wat er in de zeven jaar na het faillissement werd ondernomen om het pensioengeld te redden. Gepensioneerden maken van hun hart geen moordkuil. Voorts veel aandacht voor het ontbreken van een moraliteit in de wereld van het grote geld.

Zwarte Zwanen (3): De perverse prikkels blijven duurt 50 minuten.

Gisteravond was er in Hollandse Zaken een discussie over Zwarte Zwanen, onder leiding van Cees Grimbergen. Voor wie de reportages heeft bekeken, was dat een interessante uitzending! Wat echter niet aan de orde kwam, was het feit dat de werknemers VERPLICHT zijn om een pensioenpremie af te dragen aan het fonds waaronder hun werkgever valt. Ze kunnen daarvan zelf niet de hoogte bepalen. Ze kunnen ook niet kiezen tussen verschillende pensioenfondsen. Ze hebben dus geen enkele zeggenschap over de manier waarop ze hun oudedagsvoorziening regelen. Dat heet loonslavernij!

De schimmige pensioenwereld duurt 41 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Zwarte Zwanen: speculeren met pensioengelden”

 • Boudine:

  Op The Court Fool staat sinds 18 september j.l. een artikel over de pensioenen, dat een heel andere kijk geeft op de pensioenproblematiek:

  Nederlandse pensioenfondsen wereldkampioen!

  We hebben de vetste pensioenpot van de wereld, maar dat verhindert niet, dat er door de vergrijzing over een aantal jaren te weinig werkenden over zijn om alle goederen en diensten te leveren die nodig zijn. Je krijgt dan wel een pensioenuitkering, maar het wordt steeds moeilijker om de gewenste producten, een loodgieter, verpleger of arts te vinden wanneer je die nodig hebt. We sparen voor iets, dat er niet meer is wanneer we het willen kopen….

Laat een reactie achter