Selecteer een pagina

Archieven

Adam Curtis: Bitter Lake

Adam Curtis heeft weer een nieuwe film gemaakt: Bitter Lake. Deze begenadigde filmer heeft al een reeks van films op zijn naam staan. Het centrale thema is altijd de ideologie in tegenstelling tot de werkelijkheid. In Bitter Lake gaat het over de simpele verklaringen van de politiek tegenover de verwarrende werkelijkheid. Curtis maakt dit zichtbaar aan de hand van de geschiedenis van Afghanistan, maar de titel is belangrijk! Bitter Lake is een zoutmeer dat halverwege het Suezkanaal ligt. Daar ontmoette president Roosevelt in 1945 de Saoedi-Arabische koning Abdulaziz Ibn Saud.

Deze historische ontmoeting ging uiteraard over de aardolie die Saoedi-Arabië zou leveren aan de VS, maar een clausule bepaalde dat de VS zich dan niet zou bemoeien met de religie van Saoedi-Arabië: het Wahabisme. Dit is een uiterst fundamentalistische versie van de islam. Saoedi-Arabië gebruikte de petrodollars om dit fundamentalisme te verspreiden, eerst naar Afghanistan en Pakistan, later ook naar het door de VS verscheurde Irak, waarna het de kop opstak als ISIS. Het verdrag van Bitter Lake loopt daarom als een rode draad door deze film, die ogenschijnlijk vrijwel uitsluitend lijkt te gaan over Afghanistan.

Curtis maakt altijd een grif gebruik van archiefbeelden, maar in deze film zijn ze op een aparte manier gemonteerd, vaar kort en in contrast met andere beelden, of in contrast met de muziek. In het begin maakt de film dan ook een onrustige indruk, de camera staat vaak niet stil en er wordt soms plotseling ingezoomd op een detail. Het is even wennen, maar dan worden die beelden indringen, veelzeggend. Ze dragen bij aan de verwarring waar deze film over gaat.

Uiteraard speelt 9/11 een rol in de jongste geschiedenis van Afghanistan. Slechts een maand later viel de VS immers het land binnen, met als excuus dat Osama bin Laden zich daar zou verschuilen. Curtis wijst echter niet op dit bedrog, hij gaat er heel snel overheen. Zelf vind ik dat wel een gemiste kans, want aldus wordt de indruk gewekt dat de Amerikaanse politiek in Afghanistan een beetje een vergissing was, ontstaan omdat de politici er zelf geen wijs meer uit wisten. Niets is minder waar. De politiek van 9/11 en daarna is gebaseerd op welbewuste leugens!

Deze leugens leidden tot de verwarring die Curtis in deze film toch wel feilloos laat zien. De invoering van de democratie, gesteund door miljarden dollars, leidde slechts tot een gigantische corruptie. Engelse militairen gaan goedgemutst naar Afghanistan om het land te bevrijden van de Taliban, om te ontdekken dat niets is wat het lijkt. Dat komt niet alleen omdat de werkelijkheid zo onoverzichtelijk is, maar omdat de missie in Afghanistan gebaseerd is op de leugens van 9/11. Tot zover de goede bedoelingen…

De hele film staat hier en duurt 2 uur en 16 minuten. Hij staat ook in drie delen op DailyMotion en laat zich aldus embedden.


Bitter Lake (2015) – Adam Curtis Documentary… door forthedishwasher


Bitter Lake (2015) – Adam Curtis Documentary… door forthedishwasher


Bitter Lake (2015) – Adam Curtis Documentary… door forthedishwasher

1 Reactie

 1. mr.drs.Bou

  Bitter Lake

  Increasingly, we live in a world where nothing makes any sense,” says Adam Curtis. “Events come and go like waves of a fever, leaving us confused and uncertain. Those in power tell stories to help us make sense of the complexity of reality, but those stories are increasingly unconvincing and hollow.”

  So Curtis – who made The Century of Self, The Power of Nightmares, and The Trap: What Happened To Our Dream of Freedom – has made a new film, called Bitter Lake (BBC iPlayer, now), about why those stories stopped making sense, and to try to make sense of them. It’s available only on BBC’s iPlayer, because that means it doesn’t have to fit in with tedious constraints like schedules (it’s two hours 18 minutes long) or conventional ideas about what television should look like.

  The Bitter Lake of the title refers to an actual saltwater lake through which the Suez canal flows, and presumably also to what you would find inside Adam Curtis’s head if you were to cut it open. In 1945 President Roosevelt met King Abdulaziz of Saudi Arabia (whose son Abdullah died last week, to be replaced by yet another son, Salman) on board a warship on the Great Bitter Lake. It was a meeting that would have extraordinary, far-reaching and unintended consequences, for the west, for the world.

  Curtis’s story unfurls from there, taking in America, Saudi Arabia, Britain, the Soviet Union. And Afghanistan, which found itself not just at the centre of the world, but the centre of a snowballing – and ongoing – international scandal. It’s a story that includes the spread of Wahhabism (no wasabi jokes, thank you); the oversimplification of the world, by Reagan and Bush (Sr) and Bush (Jr) and Blair, into a kind of fairytale of good v evil; the banks, inevitably; Bin Laden and 9/11 too, also inevitably; and now Islamic State, who want pretty much exactly what the Wahhabists wanted over half a century ago.

  Lees hier verder

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën