Selecteer een pagina

Archieven

Rein Gerritsen: Filosoof in de bajes

Rein Gerritsen schrijft op dit moment een boek over Baybasin, aldus werd ik nieuwsgierig naar hem. In april vorig jaar stond zijn naam voor het eerst op BOUblog, bij de Utrecht-verhoren. In december maakte hij bekend dat hij een boek schrijft: Huseyin Baybasin: Nederland en de Koerdische kwestie. Dat verschijnt binnenkort, half juni. Daarom had ik alvast Filosoof in de Bajes gekocht. Ik heb het in een adem uitgelezen, maar er stond zoveel informatie in, dat ik het nogmaals heb gelezen. Het gaat over de waanzin van de gevangenis als instituut voor vergelding van misdrijven. Rein Gerritsen heeft zelf in de gevangenis gezeten en wat hij daarover vertelt, bezorgt een mens kippenvel! Het boek is beeldend geschreven, met snelle en trage wendingen in het lot van een gevangene, maar ook met humor, want het is echt de waanzin ten top! De boodschap is deze: schaf die gevangenissen af, want zo werkt het niet! Een grondige hervorming van het gevangeniswezen is in elk geval wenselijk.

De flaptekst luidt:

Ik wil dat het instituut gevangenis zoals dat op dit ogenblik bestaat, wordt opgeheven, want het middel van de macht en het geweld waarmee de staat probeert om een veiligere samenleving te creëren, schiet haar doel voorbij en is niet meer dan het zoveelste teken van een denkproces dat de Hongaarse schrijver Konrád omschreef als ‘het Auschwitz-syndroom’, de onderwerping van het individu aan de staat.

Die Hongaarse schrijver, dat weet ik niet, want ik ben geen filosoof, maar met deze zinsnede ben ik het volledig eens: …het middel van de macht en het geweld waarmee de staat probeert om een veiligere samenleving te creëren, schiet haar doel voorbij. Men hoort nogal eens: die criminelen moet je strenger straffen! Maar helaas werkt gevangenisstraf juist averechts! Dat is overduidelijk bewezen in het Stanford Prison experiment, maar het blijkt ook uit andere studies. Gevangenisstraf leidt in Nederland tot 80% recidive, dat zijn vooral de verslaafde draaideurcriminelen. Het maakt van kruimelcriminelen zwaardere criminelen, omdat de gedragscode tussen de gevangenen onderling crimineel is. De preventieve werking, het afschrikwekkende effect op potentiële criminelen, blijkt niet of nauwelijks te bestaan. Ook blijkt de taak van bewaker te leiden tot een sadistische persoonlijkheidsstoornis. De gevangenis is een verzekerde manier om mensen òf gek òf slecht te maken!

Dat blijkt ook duidelijk uit het boek van Rein Gerritsen. Hij heeft aan zijn gevangenistijd alleen maar trauma’s overgehouden, waardoor hij in zijn verdere leven wordt belemmerd. Omdat Rein geen recidivist is, mag het lijken alsof hij door de straf zijn leven heeft gebeterd, maar dat is niet waar. De gevangenis heeft zijn leven verslechterd! Toen hij vrij kwam, had hij een strafblad en dan krijg je geen baan meer! De straf blijft hem achtervolgen voor de rest van zijn leven, dus levenslang! Van zijn misdaad, het besturen van een vluchtauto tijdens een bankoverval waarbij werd geschoten, had hij meteen al spijt. Recidive was dus volstrekt geen optie. Dat verhaal staat in zijn boek Knock out. Een vervolg daarop staat in 13 Ongelukken.

Filosoof in de Bajes bevat daarnaast veel informatie over de dagelijkse gang van zaken in de bajes, bij voorbeeld over de hel van de isoleercel, of over het geld dat omgaat in de gevangenis. Per dag kost een gedetineerde de staat 220,- Euro, dus dan denkt men: die gevangenen hebben het maar al te goed! Daarvan gaat echter slechts maximaal 4,99 Euro naar voeding en 2,63 Euro naar algehele verzorging. Nog geen tientje per dag wordt besteed aan de gevangenen zelf! De rest van het geld gaat naar huisvesting, bewaking en organisatie, waarbij de bewakers minimumloon krijgen (p. 123-124). Bezuinigen op de gevangenen of de bewakers schiet dus niet op. Wel valt er een hoop te bezuinigen op de managers!

Helemaal dwaas wordt het verhaal op het einde van het boek: Terwijl rechters klagen over de werkdruk, levert het Justitieel Incassobureau aan de lopende band zaken aan waarin wordt gevaagd om de gijzeling van mensen die hun verkeersboete niet kunnen betalen. Als men niet meteen betaalt, dan loopt de boete steeds hoger op. Een betalingsregeling kent men daar niet en na de gijzeling (een of twee weken à 220 euro per dag!) is die boete nog altijd niet betaald. Aan dat soort justitiële gekte moet een NU einde komen, dat vinden ook de rechters!

Het boek van Rein Gerritsen is aan te bevelen, vooral aan mensen die nog denken dat er strenger moet worden gestraft. Over Rein Gerritsen zelf heeft VPRO Tegenlicht in 2011 een reportage uitgezonden, begeleid met een artikel: Rein Gerritsen: Van bankovervaller tot filosoof. Rein was toen Filosoof in de Bajes aan het schrijven, dus deze reportage komt ook voor in het boek. In hun samenhang vormen ze een helder beeld van wat gevangenisstraf met mensen doet.

Door schade en schande duurt 55 minuten.

2 Reacties

  1. yvonne

    Wat een ontroerende en tegelijkertijd ontluisterende docu over deze moedige man Rein Gerritsen. Ben me werkelijk rot geschrokken wat er hier dus in de Nederlandse gevangenissen gebeurd…..Ben al nooit voorstander geweest van gevangenisstraffen, omdat het in mijn beleving alleen maar verbittering met zich mee brengt.

    En blijf er van overtuigd, dat als een samenleving klopt op alle fronten, dat er dan amper criminaliteit is.

    En Rein, je boek over Baybasin heb ik al lang in bestelling, ik hoop dat we hem er mee vrij krijgen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

veertien − 8 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën