Archief
Artikelen

Gisteren werd de Armeense genocide van 1915, de volkerenmoord van de Turken op de Armeniërs, herdacht. Minstens een miljoen Armeniërs werden door de Turken vermoord of gedeporteerd naar de woestijn van Syrië om daar te sterven van honger en dorst, of om daar alsnog te worden vermoord. Deze genocide is in Turkije een eeuw na dato nog altijd niet bespreekbaar. De herdenking heeft dan ook de vorm van een protest tegen dit stilzwijgen. Tot op heden hebben 23 landen de massamoord erkend als genocide, een standpunt dat wordt gedeeld door de meeste historici.

In Nederland spreekt Mark Rutte echter van een “Armeense kwestie”. De kranten schrijven dan: De kwestie van de Armeense genocide. Hoe versluierend dit taalgebruik is, wordt duidelijk als we zouden spreken van de Joodse holocaust-kwestie! De Armeense genocide moet worden verzwegen en de holocaust-kwestie mag niet worden betwijfeld, dus niet naar behoren onderzocht. Wat genocide is, wordt kennelijk bepaald door de overwinnaars, maar Hitler nam openlijk een voorbeeld aan de Armeense genocide. Daaruit bleek immers dat men een volk kan vermoorden, zonder dat de wereld daartegen in opstand komt!

Politiek blijft de Armeense genocide-“kwestie” gevoelig liggen. Turkije is een bondgenoot, het land maakt deel uit van de NATO en het is een belangrijke handelspartner voor Europa. Ook wonen er talloze Turken of mensen van Turkse afkomst in de rijkere landen van Europa. Voor de Turken is deze genocide nog altijd een heftige KWESTIE! Armenië is tegenwoordig weer een zelfstandig land, al was het ooit veel groter. In Armenië wordt de genocide wel herdacht, maar er woonden ook veel Armeniërs in het huidige Turkije.

De volgende documentaire begint met het huidige politieke gekonkel, het diplomatieke stilzwijgen en de demonstraties. Dit duurt ongeveer 11 minuten. Daarna wordt mede op grond van de inmiddels geopende Duitse archieven de geschiedenis verteld van deze volkerenmoord. In die archieven bevinden zich brieven van diplomaten, verpleegsters en zo voort die getuige waren van deze wrede volkerenmoord. Ook zijn er originele foto’s en filmbeelden.

The documentation is based on reports of, amongst others, the Ministry of Foreign Affairs in Berlin, the American National Archives, the Library of Congress and archives in France, Denmark, Sweden, Armenia, Russia and Turkey. These documents, hidden for a long time in order not to harm Turkey, leave absolutely no room for doubt about the reality of the Armenian genocide.

1915 AGHET – The Armenian Genocide duurt een uur en 33 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “De Armeense genocide 100 jaar later”

 • Boudine:

  Russia Vetoes U.N. Resolution Calling Srebrenica Massacre ‘Crime of Genocide’

  Russia Vetoes “Genocide”

  By Israel Shamir

  July 18, 2015 “Information Clearing House” – “UNZ” – I love Russia’s vetoes. Sparse, strong, hard hits, they mark the limits of the Empire’s power. They said “No”, and Zimbabwe remained at peace, its old maverick Robert Mugabe still alive and kicking and proposing Obama his hand in marriage. They said “No”, and Burma could grow at its own pace. They said “No”, and Syria… well, Syria still suffers immensely, but it was not destroyed by the Sixth Fleet. All US vetoes are similar, – usually for Israel; Russia’s vetoes are fewer and evenly spread. The recent Russian veto (last week) stopped misuse of this terrible cliché “genocide”, and this is a good thing. It would be good to ban this word altogether.

  ‘Genocide’ is a nasty invention. Just think of it: mankind lived for thousands of years, through raids of Genghis Khan and Crusades, through extermination of Native Americans, slave trade and WWI, happily butchering each other in millions, without being encumbered by the G word. This term was invented (or updated from Jewish traditional thought) by a Raphael Lemkin, a Polish Jewish lawyer, in the wake of Holocaust, in order to stress the difference between murdering Jews and killing lesser breeds. The word is quite meaningless otherwise.

Laat een reactie achter