Archief
Artikelen


human braiding hair

Vanmorgen ontving ik een e-mail met het verzoek om een burgerinitiatief te tekenen: Bespreek ons geld. Ik had al getekend, maar het blijkt dat dit nog tot 1 april mogelijk is. Er zijn al voldoende handtekeningen om de Tweede Kamer te dwingen om ons geld te bespreken, maar hoe meer hoe beter! Als u nog niet heeft getekend, doe het dan nu! Mocht u nog niet weten waarover het gaat, lees dan even verder.

Ons geld ontstaat doordat bankiers “geld” uitlenen. Dat “geld” bestaat slechts uit gebakken lucht! De banken creëren dit “geld” vanuit het niets! Met deze lening gaan mensen iets kopen, waardoor “geld” verandert in geld: het komt in omloop. Over dat geld moet echter rente worden betaald, daarvoor is meer geld nodig. Zolang de banken maar “geld” blijven uitlenen en dat “geld” ergens voor wordt aangewend, zodat het in omloop komt, kan van dat nieuw geschapen geld de rente worden betaald. Deze rente verdwijnt in de zakken van de bankiers of hun aandeelhouders. Wordt er te weinig “geld” uitgeleend, dan kan de rente niet worden betaald, want dat geld is er niet. Dan gaan er mensen en bedrijven failliet, dan worden er mensen werkloos, dan raken mensen hun huis kwijt, dan stagneert de economie. Men noemt dat een crisis en men doet alsof dit een natuurverschijnsel is!

Ons geldsysteem is een piramidespel, het gaat goed zolang er voldoende leningen worden afgesloten, waardoor andere leningen met rente kunnen worden terugbetaald. Als te veel mensen hun rente en aflossing niet kunnen betalen, gaat het fout. In principe is de bank dan de dupe, want die krijgt zijn “geld” niet terug, maar regeringen vinden dat de banken moeten blijven functioneren, anders stopt het betalingsverkeer. Daarom pompen ze ons belastinggeld dan in de banken: dit is de bailout! In dit geldsysteem lopen rijke mensen geen enkel risico, ze worden alleen maar rijker. Het periodiek falen van dit piramide geldsysteem wordt afgewenteld op de bevolking!

Wat is een bailout? duurt 9 minuten.

Er is ook een ander systeem mogelijk. Daarin geeft de overheid het monopolie op geldcreatie en dat geld wordt uitgeleend zonder rente, of het wordt besteed aan overheidsprojecten zoals infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. In dat systeem kan de overheid net zo veel geld scheppen als nodig is. Is er te veel geld in omloop, dan leidt dit inflatie. De overheid kan dan een deel van het geld aan het maatschappelijke verkeer onttrekken. Als de overheid het monopolie heeft op geldcreatie, dan is rente niet nodig en er is ook geen inflatie. De banken dienen dan alleen nog voor het betalingsverkeer.

Ons geld zegt:

In uw belang is een maatschappelijk gesprek over geldschepping nodig. De huizenbubbel, de enorme werkloosheid en de toenemende ongelijkheid worden grotendeels veroorzaakt door de manier waarop geld gecreëerd wordt, door private commerciële banken. Dit moet maatschappelijk bespreekbaar worden voor het te laat is.

Heeft u nog niet getekend, teken dan dit burgerinitiatief.

Wilt u meer weten over de werking van ons geldsysteem, snuffel dan eens wat rond op deze webpagina. Daar staan artikelen en video’s die meer inzicht geven in het geldsysteem. Verder is de econoom Ad Broere verbonden aan deze actie. Deze webpagina is ook een bezoekje waard. De theatergroep De Verleiders hebben in hun toneelstuk “Door de bank genomen” de werking van ons geld al aan veel mensen duidelijk gemaakt. Ook zij zijn verbonden aan deze actie.

Tot slot drie video’s over de werking van geld als schuld, alle drie Nederlands ondertiteld:

Geld Als Schuld, Nederlands ondertiteld duurt 47 minuten.

Geld Als Schuld 2: Beloftes Ontketend, Nederlands ondertiteld duurt een uur en 17 minuten.

Geld Als Schuld 3: Evolutie Voorbij Geld, Nederlands ondertiteld duurt een uur en 2 minuten.

Deze docu heb ik zelf nog niet gezien, maar ik zet hem er even bij:

97% Owned – Positive Money Cut duurt een uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

24 Reacties op “Bespreek ons geld, teken daar voor!”

Laat een reactie achter