Archief
Artikelen

The Russian Godfathers is een een driedelige documentaire serie van de BBC uit 2005, over Poetin en de oligarchen. Na Berezovsky en Khodorkovsky (zie de vorige posts op BOUblog) gaat het derde deel over Yury Luzhkov, die van 1992 tot 2010 burgemeester van Moskou was. Luzhkov is getrouwd met Yelena Baturina, eigenares van het bouwbedrijf Inteco en erkend oligarche. In de jaren dat Luzhkov burgemeester was, werd er dan ook stevig gebouwd in Moskou. Veel opdrachten gingen naar het bedrijf van zijn vrouw. In 2011 werd ook Luzhkov beschuldigd van fraude.

Luzhkov was een van de oprichters en vicevoorzitter van de United Russia partij, waar ook Poetin deel van uitmaakt. Volgens de BBC was hij een tegenstander van Poetin, hij zou president willen worden in plaats van Poetin, maar dit wordt verder nergens bevestigd. In de jaren dat hij burgemeester was, groeide het aantal inwoners van Moskou en ook de rijkdom in Moskou groeide. Luzhkov bouwde in de binnenstad luxe appartementen, historische buurten en gebouwen werden daartoe afgebroken. Ook bouwde hij een nieuw financieel district. Het uitgaansleven werd verrijkt met een groot aantal casino’s.

Luzhkov was bevriend met de kunstenaar en architect Zurab Tsereteli. Deze man grossiert in megalomane standbeelden die nu heel Moskou verontsieren. Zie bij voorbeeld zijn standbeeld van Peter de Grote, dat gewoon te groot is! Zijn standbeelden van Stalin blijken nergens welkom. Het is wel grappig en verhelderend om even te googelen op plaatjes van deze man.

Aanvankelijk was Luzhkov wel geliefd bij de bevolking, maar nadat Jeltsin was vervangen door Poetin, daalde zijn populariteit. Een tegenstander van hem was Alexander Lebedev, een oligarch die zijn miljarden verdiende met media, maar die inmiddels ook is aangeklaagd wegens belastingfraude. Hij was daarentegen bevriend met Sergei Polonsky, een oligarch die zijn geld verdiende in de bouw. Dit filmpje over die twee is wel grappig, het doet denken aan de manier waarop Oekraïense oligarchen met elkaar omgaan.

Russian oligarch Alexander Lebedev punches rival Sergei Polonsky in TV debate
Geüpload op 19 sep. 2011

In 2010 werd Luzhkov ontslagen als burgemeester van Moskou door president Dmitry Medvedev, die nu eerste minister is onder Poetin. De BBC documentaire uit 2005 geeft een leuk kijkje in de manier waarop projectontwikkelaars in Rusland te werk gaan. Het lijkt Nederland wel! Ook het partij-politieke rollebollen zou zich zo kunnen afspelen in Den Haag! Rusland kent net als Nederland een meer partijen democratie, wat leidt tot onderhandse afspraken en het spekken van de partijkas door “eerlijke zakenlieden”.

Russian Godfathers (3 of 3) The Politician duurt 59 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter