Selecteer een pagina

Archieven

Mikhail Khodorkovsky, veroordeelde Russische oligarch

The Russian Godfathers is een een driedelige documentaire serie van de BBC uit 2005, over Poetin en de oligarchen. Het eerste deel ging over Boris Berezovski, zie de vorige post op BOUblog. Het tweede deel gaat over het proces tegen Mikhail Khodorkovsky, de eigenaar van de oliemaatschappij Yukos, die in 2003 werd aangeklaagd wegens fraude en belastingontduiking, in 2005 werd veroordeeld tot 9 jaar en in hoger beroep tot 11 jaar gevangenisstraf. In 2013 werd hij vervroegd vrijgelaten, waarna hij ging wonen in Zwitserland.

Yukos, indertijd Ruslands grootste oliemaatschappij, ging in 2006 failliet. Vanaf 2004 werd het bedrijf systematisch ontmanteld door een belastingheffing van 27 miljard dollar (20 miljard euro). Na het faillissement werd de maatschappij genationaliseerd en grotendeels verkocht aan concurrent Rosneft. De aandeelhouders hebben dit aanhangig gemaakt bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. In juli 2014 werd Rusland veroordeeld tot een schadevergoeding van ruim vijftig miljard dollar (37,2 miljard euro). Tegen dit vonnis heeft Rusland beroep aangetekend. Khodorkovski is zelf geen aandeelhouder meer. Hij verkocht destijds zijn belang aan de Joods-Russische zakenman Leonid Nevzlin.

De documentaire van de BBC gaat over het proces tegen Khodorkovski en de manier waarop de verdediging probeerde om internationale belangstelling te wekken voor dit volgens hen corrupte politieke proces. Over de juridische details gaat de documentaire niet. Het blijft daarom onduidelijk of Khodorkovsky schuldig was, of dat Poetin een politieke tegenstander heeft uitgeschakeld. Het feit dat de Russische schaker en Poetin-hater Kasparov uitgebreid aan het woord komt, geeft natuurlijk te denken! In elk geval wil Khodorkovsky nog steeds president van Rusland worden!

Duidelijk achtergrondinformatie over de criminele financiële handel en wandel van Khodorkovsky staat op zijn uitgebreide Wikipedia. Daaruit blijkt dat hij op een slimme manier gebruik maakte van mazen in de wet en schijn-BV’s om zich persoonlijk te verrijken. Deze man is dus minder onschuldig, dan de BBC documentaire doet vermoeden. Die informatie staat natuurlijk niet op zijn eigen website. Ook staan er veel lovende artikelen over hem in de Engelse krant The Guardian. Rusland was jaren lang (onder Jeltsin) het slachtoffer van de corrupte oligarchen, maar in de ogen van de westerse propaganda is Khodorkovsky het slachtoffer van de corrupte Poetin!

Russian Godfathers (2 of 3) The Prisoner duurt een uur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën