Archief
Artikelen

Als we het hebben over de oligarchen, dan gaat het meestal over Rusland of desnoods Oekraïne. Maar wat is een oligarchie? Wikipedia zegt: Bij een oligarchie (Oudgrieks: ολιγος (oligos) = ‘weinig’ en αρχειν (archein) = ‘heersen’) is de macht in handen van een kleine groep mensen. Deze mensen kunnen te onderscheiden zijn door onder andere hun koningschap, rijkdom, familiebanden, educatie of prestige. In een oligarchie is de autoriteit van de wetten afgeleid van de autoriteit van deze gesloten elite. Het is een van de vijf staatsvormen beschreven door Plato, die de oligarchie identificeert als de ‘slechte’ variant van aristocratie omdat die uitsluitend de bevoordeling van de eigen klasse voor ogen heeft.

De volgende documentaire gaat over de Amerikaanse oligarchen. Zij voldoen volledig aan de definitie van Plato. In Rusland maakte Poetin een einde aan de macht van deze geldwolven, maar in de VS kunnen ze vrij hun gang gaan. De Amerikaanse oligarchie maakte daar een einde aan de democratie. Willen we dat? NEE! Willen we dat weten? JA! Willen we dat veranderen? Laten we dat dan doen!

Empire – The Rise of the Oligarchs duurt 48 minuten.

Gepubliceerd op 25 mei 2014

Empire with Marwan Bishara examines the rise and role of the new oligarchs and the decline of democracy in the United States and beyond.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter