Archief
Artikelen

The Russian Godfathers is een een driedelige documentaire serie van de BBC uit 2005 over Poetin en de oligarchen. In 2005 was Poetin nog salonfähig, ongeveer zoals Gadaffi waarvan we weten hoe het kan verkeren. De BBC is een keurige omroep, in de strijd van Poetin tegen de oligarchen nemen ze geen duidelijk standpunt in. De documentaires zijn goed gemaakt, met beelden waaruit men zelf de conclusie kan trekken: de oligarchen leefden in extreme weelde! En met hun miljarden manipuleerden ze de politiek.

Deel 1 gaat over de Russische zakenman Boris Berezovsky, die ooit zoveel politieke macht bezat, dat hij kon bepalen wie Jeltsin zou opvolgen. Hij koos voor die stille bleekneus Poetin, dat nietszeggende ex KGB-agentje! Foutje, bedankt! Want Poetin gebruikte zijn macht om de oligarchen tot de orde te roepen en hen te wijzen op hun belastingplicht. Belastingfraude is ook in Rusland strafbaar. Dat gold zelfs voor de machtige Boris Berezovsky!

In 2001 vluchtte Berezovsky naar Londen, waarna hij graag naar Oekraïne wilde verhuizen. Dat is niet gelukt en in maart 2013 was hij opeens dood. Hij werd gevonden, hangend in zijn badkamer met zijn eigen sjaal om zijn nek. Onduidelijk blijft, of het moord of zelfmoord was. Duidelijk is wel, dat hij een flinke belastingschuld naliet, en dan niet in Rusland, maar in Engeland!

Berezovsky ging altijd vergezeld van twee stevige kerels met stropdas en vaak met zonnebril. Hij was bevriend met de naar Londen gevluchte KGB-agent Alexander Litvinenko, die in 2006 werd vergiftigd met pollonium. Op dit moment loopt er weer een onderzoek naar zijn dood, want het moet immers de schuld van Poetin zijn.

Berezovski was in Rusland verre van populair. Velen beschouwden hem als de meest wetteloze en on-ethische persoon onder de oligarchen en stelden hem persoonlijk verantwoordelijk voor de economische instorting van het land. Men gelooft dat hij net als andere oligarchen met zijn programma van privatisering de overheid heeft opgelicht. In de Russische media werd hij vaak zeer negatief afgeschilderd. De BBC doet dat anders. In deze documentaire is Berezovsky een flamboyante zakenman die met zijn “eerlijk verdiende” miljarden de “eerlijke” strijd tegen Poetin aangaat.

Starring: De rechterhand van Berezovsky Alex Goldfarb, de Oekraïense Oranje revolutie in 2004, de voormalige president van Oekraïne Viktor Yuschenko (2005-2010), de in februari 2014 naar Rusland gevluchte Oekraïense president Viktor Yanukovych (2010-2014), de hoofdstad Riga ven het kille landje Litouwen, de in 2005 veroordeelde oligarch Michael Chodorkovsky, eigenaar van de Russische oliemaatschappij Yukos, met als hoogste dieptepunt George W. Bush die rond minuut 40 verklaart dat Chodorkovsky geen eerlijk proces kreeg. Guantanamo Bay, iemand?

Daarna gaat Berezovsky naar zijn Joodse thuisland: Israël. Hij neemt contact op met Leonid Nevzlin, een andere Russische oligarch en voormalig vicepresident van Yukos. Ook hij is een politieke vijand van Poetin.

In January 2004 Nevzlin was put on the international wanted list. He was charged with evading 26.7 million roubles (US $930,000 according to the current exchange rate) in taxes for the 1999-2000 fiscal year and with the illegal appropriation of shares in two Eastern Oil Company (VNK) subsidiaries.

In July 2004, the General Prosecutor’s Office issued a second international arrest warrant for Leonid Nevzlin, this time for charges including murder and attempted murder. Russian prosecutors accused him of ordering former employee Aleksey Pichugin to organize and commit numerous murders. Nevzlin was also charged with organizing two attempts on the life of Yevgeny Rybin, the president of the East Petroleum Company. In response Nevzlin accused Rybin of attempting to blackmail him.

Vervolgens reist Berezovski weer naar Litouwen, in gezelschap van Neil Bush, het broertje van George Dubbelyou! Hij verkoopt daar “educatieve software”. Nu, 10 jaar later, houdt de NATO daar “oefeningen” langs de grens met Rusland. En in Oekraïne is het een zooitje!

Tot slot mijn welgemeende complimenten aan de verslaggevers van de BBC die deze arrogante Joodse geldwolf, politieke manipulator en machtswellusteling Berezovsky op deze manier in beeld brachten! Tien jaar na dato is deze documentaire zeer verhelderend om te weten hoe de hazen liepen en lopen. En Poetin, waarvan men in 2005 dacht dat zijn macht tanende was, is nog altijd president van Rusland! 🙂

Russian Godfathers (1 of 3) The Fugitive duurt 59 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Boris Berezovsky, voormalig Russische oligarch”

Laat een reactie achter