Archief
Artikelen

Laat ik het maar eerlijk bekennen: vandaag had ik geen zin om aan het werk te gaan. In plaats daarvan heb ik geluisterd naar dr. Richard Wolff, een marxistische professor in de economie. Hij geeft maandelijks een overzicht van de economische situatie in de wereld en de aflevering van deze maand was zo de moeite waard! Ik ben blij dat ik vandaag geen zin had om te werken, want ik kon wel een beetje optimisme gebruiken. Zijn website met artikelen staat hier.

Wolff begint met een verslag van zijn reis naar Californië, waar hij een reeks van lezingen heeft gegeven. Dan volgt aantal korte economische berichten, waarbij Wolff wijst op de consequenties. Hij praat bij voorbeeld over het TIP-verdrag dat de VS wil afsluiten met landen aan de andere kant van de Stille Oceaan. Dat is een zelfde verdrag als TTIP, een vrijhandelsverdrag dat dreigt tussen de VS en Europa. Men noemt het een vrijhandelsverdrag, maar het berooft landen van hun vrijheid om zelf wetten en grenzen te stellen aan de kapitalistische of corporatistische productie en consumptie.

Een van deze “kleine berichten” ging over een failliete bank in Oostenrijk: HYPO Alpe. Terwijl iedereen het heeft over Griekenland, had deze bank 10 miljard euro schuld. Er volgde een bail-out, want een bank is too big to fail. In Griekenland kan de bevolking doodvallen, maar de schuld moet worden betaald! Wolff heeft het dan over Odious Debt, oftewel stinkende schuld. Als er iets is dat stinkt, dan is het de staatsschuld van Griekenland!

Pas na ongeveer een uur begint Wolff over wat hij zelf belangrijke zaken noemt. Hij maakt duidelijk dat het kapitalisme als systeem nu in alle opzichten faalt om te voorzien in de behoeften van de bevolking. De productie heeft zich verplaatst naar de lage lonen landen, zodat de voormalige rijke landen niet langer in staat zijn om te consumeren. Weliswaar stijgen daardoor de lonen in landen als China en India, maar niet in die mate dat dit het verlies aan loon in de westerse landen compenseert. Het resultaat is overproductie!

Het resultaat is echter ook dat alle rijkdom zich nu concentreert bij een kleine bevolkingsgroep. Dit is niet alleen zo in de VS en Europa, maar ook in China en India. De kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter, daarom werkt het systeem niet meer. Wolff is echter optimistisch, want steeds meer mensen krijgen het door. Het wordt tijd voor een revolutie!

Global Capitalism: March 2015 Monthly Update duurt anderhalf uur.

Zoals ik al zei: Richard Wolff heeft onlangs een aantal lezingen gegeven in Californië. Een van deze lezingen staat online. Voor wie (net als ik) geniet van deze erudiete marxist, voor wie zijn gevoel voor humor deelt, voor wie wil delen in zijn optimisme, voor wie gelooft in economische gelijkheid, voor wie de bezuinigingsmaatregelen meer dan beu is, voor wie wil weten of bezuinigingen werken, is hier deze lezing. Let op, want na ongeveer een uur begint Wolff over een democratische structuur van de werkvloer. Dat is de kern van het marxisme!

Voor mensen die in het weekeinde niet hoeven te werken, terwijl de zon het laat afweten, is dit een prima tijdsbesteding! Marxisme wil zeggen historisch materialisme, oftewel historische economie. Vandaar dat Wolff zijn lezing doorspekt met historische voorbeelden. Het applaus, gevolgd door vragen en antwoorden, begint na een uur en 23 minuten. Geniet! 🙂

‘The Game is Rigged’: Richard Wolff duurt een uur en 48 minuten.
Gepubliceerd op 14 feb. 2015

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Richard Wolff: een optimistische marxistische econoom”

 • yvonne:

  Zondag met Lubach S02: TTIP, beetje populistisch aangepakt, maar de uitleg wat TTIP nu eigenlijk is, héél goed gedaan…….

  https://www.youtube.com/watch?v=hLP0CzpP1XQ

 • Groene Wolf:

  Teken de petitie tegen het TTIP-verdrag. Iedere handtekening is wellicht een ‘zandkorreltje tussen de raderen van de dolgedraaide EU-machine’.

  https://stop-ttip.org/

 • Boudine:

  Goede morgen, mensen!
  Voor wie heeft geluisterd naar de lezing van Wolff, is hier een schitterende aanvulling:
  Why the Western Alliance Is Ending
  Posted on March 22, 2015 by Eric Zuesse.

  And, all of this happened after Gallup international had polled 67,000 people in 65 countries in 2013 (and never again) on “Which country do you think is the greatest threat to peace in the world today?” and found that the U.S. crushed the ‘competition’ on that, with three times as many repondents identifying the U.S. as compared to the #2 nation, which was Pakistan. Russia wasn’t even listed in the news-reports (and the poll itself wasn’t made public), because the news-reports listed only the top six-mentioned nations, and Russia wasn’t among them. No doubt, this was one reason why Gallup yanked the question from their polling during 2014, especially after all of the international mayhem (including the coup in Ukraine) that the U.S. perpetrated last year.

  So: EU leaders are finally getting the message — and even Japan and Australia are.

  Het is een lang artikel, maar de kern is dat steeds meer regeringen afstand nemen van de agressieve politiek van de VS.

 • Groene Wolf:

  Tachtigduizend Ieren protesteren tegen overheidsmaatregelen die kraanwater onbetaalbaar maken.
  http://rt.com/news/242973-ireland-water-protest-austerity/
  Terwijl het in Ierland gemiddeld meer regent dan waar dan ook.

 • Boudine:

  Nog een beetje optimisme:
  America’s Global Dominance (Since WW II) Has Just Ended
  Posted on March 24, 2015 by Eric Zuesse.

  Eric Zuesse

Laat een reactie achter

Recente reacties