Archief
Artikelen

Het overkomt ons allemaal: de printer doet het niet meer, of de koelkast is kapot, de wasmachine werkt niet meer, en zo voort. Repareren blijkt onmogelijk, of veel te duur. Dan kopen we maar een nieuwe en de oude gooien we weg. Dat is dan jammer, pech. Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat dit voortdurend kapot gaan van apparaten niet nodig is. De fabrikanten maken hun producten opzettelijk zo dat ze na een bepaalde tijd kapot gaan. “Geplande veroudering” noemt men dit en het is “goed voor de economie”.

Het eerste complot waar ik ooit van hoorde, was dat er in de kluis van Philips ontwerpen lagen voor een eeuwig brandende gloeilamp. Ik wist indertijd niet of ik dat moest geloven, maar het is waar! Wij hadden altijd extra gloeilampen in huis, want om de zoveel tijd brandde er een door. De maximale brandtijd was gegarandeerd 1000 branduren, maar men kon wel degelijk gloeilampen maken die 100 jaar meegaan. Dat is slecht voor de economie, want als iedereen zo’n lamp zou hebben, dan verkoopt Philips geen gloeilampen meer. Daarom maakten ze opzettelijk gloeilampen die kapot gingen. Het zelfde geldt voor broodroosters, staafmixers, koelkasten, I-pods, computers, printers, en ga zo maar door. Om de zoveel tijd moeten ze worden vervangen, omdat de fabrikant welbewust een beperkte levensduur heeft ingebouwd!

Het oude, kapotte apparaat wordt weggegooid. Maar waarheen? Het blijkt dat de wegwerp-economie ver kan gooien: naar Afrika of Azië! Daar liggen bergen oude apparaten, die worden gesloopt om er nog wat metalen uit te halen. Vaak steekt men ze in brand, zodat het plastic wordt omgezet in giftige rook, waarna de metalen bedrading achterblijft. Deze vuilnisbelten vergiftigen de hele omgeving.

Deze manier van produceren, de wegwerp-economie, is uiteraard niet doeltreffend. Hij gaat uit van een oneindige voorraad grondstoffen, terwijl de aarde eindig is. Deze grondstoffen worden voor het merendeel vernietigd in het proces van productie, consumptie en wegwerpen. Aldus worden banen gecreëerd voor mensen die geld nodig hebben omdat ze steeds nieuwe spullen moeten kopen. De enigen die er werkelijk voordeel van hebben, zijn de aandeelhouders van de corporaties.

The Light Bulb Conspiracy is een documentaire uit 2010 van Cosima Dannoritzer, die dieper ingaat op deze problematiek. De gloeilamp die meer dan 100 jaar blijft branden, bestaat echt! Hij is geproduceerd voor de fabrikanten op het idee kwamen om gloeilampen te maken die kapot gingen. De documentaire eindigt met het probleem van de e-waste, de berg van kapotte computers die naar Afrika of Azië wordt gestuurd. Als we willen dat er een einde komt aan deze stroom van verspilling en vervuiling, dan moeten we niet onze apparaten, maar deze economie wegwerpen!

The Lightbulb Conspiracy (Full Length – English Subtitles).mp4 duurt 53 minuten.

e-waste | A growing environmental and health disaster in Ghana duurt 25 minuten.

China’s Horrendous Electronic Trash Dump duurt 10 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “De wegwerp-economie”

 • yvonne:

  Zo waar………

  Exposing the truth about our corrupt world and what humanity has become.

  This is a short documentary film I made and wrote questioningour freedom, the education system, corporations, money, the American capitalist system, the US government, world collapse, the environment, climate change, genetically modified food, and our treatment of animals.

  http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/the_lie_we_live

Laat een reactie achter