Selecteer een pagina

Archieven

Rusland laat Europa links liggen

Rusland laat de Europese Commissaris voor Energie in de kou staan!

door Aleksei Kettunen

GAZPROM-EU: 6-0

Gisteren, woensdag 14 januari, onderhandelde de EU met Gazprom in Moskou. De onderhandelaars van de EU hadden drie doelen:

 1. Rusland te dwingen om verlenging van de speciale winter prijzen op de gaslevering aan Oekraïne uit te breiden tot eind maart,
 2. Rusland te dwingen tot het doen van verdere eenzijdige concessies door het forceren van alle Europese energie aankopen door middel van de nieuwe “Europese Energie Unie”,
 3. Rusland te dwingen om het geannuleerde Zuidstroom gaspijpleidingsproject te herroepen en aan te leggen in overeenstemming met de beperkende regels van het derde energiepakket.

De Russische reactie was een koude douche.

Ten eerste, Gazprom zei dat er geen behoefte is aan een speciaal zomerakkoord omdat er voor de Oekraïense gasaankopen al een geldig contract bestaat.

In de praktijk betekent dit dat alle concessies die Kiev voor het winterseizoen heeft ontvangen van tijdelijke aard zijn en er geen ruimte is voor onderhandelingen. Als de EU verzekerd willen zijn van hun gasdoorvoer via Oekraïne zal er druk op Kiev gezet moeten worden om de bestaande afspraken na te komen. Als Kiev gas nodig heeft dat zij niet kan betalen –met als gevolg dat er gevaar dreigt voor leveringen aan de EU-landen – is het niet het probleem van Rusland. Hetzelfde geldt voor de gasschulden van Kiev; de EU zal zowel de Oekraïense gasschulden als eventuele toekomstige gasaankopen moeten betalen.

Ten tweede, Gazprom kondigde aan dat de Zuidstroom gaspijpleiding ter ziele is en niet zal worden gerealiseerd. Het project bezweek onder druk van de VS en de EU. Het grootste obstakel was het Derde Energiepakket dat de EU pas later indiende. Een grote beperking van het eigen gebruik van de pijplijn door Gazprom zelf; Gazprom mocht slechts gebruikmaken van 50% van de capaciteit van de Zuidstroom en zou worden gedwongen om de resterende 50% van de transportcapaciteit aan derden aan te bieden. Hoewel alle overeenkomsten tussen Gazprom en de verschillende doorvoer- en verbruikende landen werden gemaakt vóór het derde energiepakket in werking zou treden, eist de Europese Commissie nu dat dit met terugwerkende kracht wordt toegepast.

De oplossing van Rusland is als volgt: Gazprom zal de pijpleiding naar Turkije bouwen en uitbreiden naar de Grieks-Turkse grens. De pijpleiding zal eindigen in een opslagplaats voor gasdistributie in de buurt van de grens met de EU. Als de EU gas wil kopen, zullen zij zelf een pijpleiding naar Turkije moeten bouwen op eigen kosten. Ze zullen ook de transportcapaciteit tussen de Zuid-Europese lidstaten moeten uitbreiden – en dat onder hun eigen Derde Energiepakket beperkingen.

De laatste klap van de arrogante EU was de verklaring dat Gazprom -na de voltooiing van de gasrotonde en de Turkse pijplijn- alle doorvoer van gas via Oekraïne zal beëindigen. Russisch gas zal alleen beschikbaar zijn via Turkije! Het Oekraïense netwerk van pijpleidingen zal uitsluitend worden gebruikt voor gaslevering aan de Oekraïne. Gazprom heeft haar beslissingen gebaseerd op de instabiliteit van de Oekraïne en de hoge doorvoerrisico’s.

Maroš Šefčovič, sinds enkele weken de Europese Commissaris voor Energie Unie, moet de ergste dag van zijn leven hebben gehad. De EU arrogantie knalde tegen een bakstenen muur. Er dreigt een groot schandaal over de manier waarop Duitsland heeft bekonkeld dat het zijn eigen gastoevoer via de Noordstroom pijpleiding veilig stelt en vervolgens alle mogelijke middelen gebruikt om de Zuidstroom pijpleiding te saboteren. Er is geen betere aanleiding om het conflict tussen Noord en Zuid Europa aan te wakkeren. De toekomstige gebruikers van de Zuidstroom pijpleiding zullen de VS vast eeuwige dankbaar zijn voor het om zeep helpen van dit project.

Turkije zal met leedvermaak kijken naar de benarde situatie van de EU, zich verheugend op de toekomstige inkomsten van de gasdoorvoer. Turkije is na Duitsland ook nog eens de grootste klant van Gazprom. De grootste verliezer zal Oekraïne zijn, ‘s werelds meest vooraanstaande dief en afperser van gas.

Ondanks alle arrogante praatjes heeft de EU geen echt alternatief voor Russisch aardgas. Brussel zal zijn trots moeten inslikken en tot bezinning moeten komen.

Nu wachten we vol spanning op de westerse mainstream media en wat voor draai zij aan het verhaal gaan geven.

Zie ook: Russia Cuts Off Ukraine Gas Supply To 6 European Countries

———————————————-
Dit artikel is vertaald door Ingrid. Dank je wel, Ingrid. Dit is belangrijk nieuws! Vandaar dat de NOS er geen enkele aandacht aan besteedt. Wie wil er nog vechten met de grote beer? Niemand? Dan heeft de grote beer gewonnen! 😉

12 Reacties

 1. Boudine

  EU Parliament calls Russia potential threat to EU
  Gepubliceerd op 15 jan. 2015

  The EU parliament has described Russia as a potential threat to the European bloc.

  The parliament said that even if the EU foreign policy chief sought to resume talks with Moscow over Ukraine, Russia still remains a threat. EU lawmakers have also backed a resolution on the continuation of sanctions against Moscow. The parliament says sanctions on Russia should not be lifted until Moscow resolves the crisis in Crimea. However, the parliament has also called for diplomatic channels to remain open. The US and the EU have imposed many rounds of sanctions on Moscow over what they call Russia’s role in the Ukraine conflict. Russia denies any involvement.

  Antwoord
  • Ingrid

   De ontmoeting met de commissaris van de Europese Energie Unie met Gazprom en de EU vergadering in de video vonden op dezelfde dag plaats. Ik krijg de indruk dat het EU parlement nog niet op de hoogte was van de Russische beslissing. Er werd met geen woord over gerept over de gewijzigde energiekwestie.

   Europees Parlement wil nieuwe sancties Rusland.
   STRAATSBURG, 15 januari / TASS /.
   Het Europees Parlement heeft bij de Europese Raad aangedrongen om verdere beperkende maatregelen tegen Rusland te nemen, als er geen vooruitgang wordt geboekt in de Oekraïense afhandeling van de crisis. Europese wetsontwerpers adviseren om de sancties te spreiden over de energiesector. Verder moeten de Russische mogelijkheden om internationale financiële transacties uit te voeren worden beperkt.
   Het Europees Parlement heeft een overeenkomstige resolutie tijdens de zitting van donderdag aangenomen.

   http://itar-tass.com/en/world/771340

   Antwoord
   • Boudine

    Ingrid, dat is wel een toestand! Want inderdaad: deze beslissingen hebben elkaar gekruist! Maar Rusland heeft gewoon gelijk: de toestand in Oekraïne is niet door Rusland veroorzaakt, maar door die **Fuck Europe** van de VS!

    Dmitry Orlov zegt dat Rusland de EU ook nog het volgende voorstel heeft gedaan: kiezen tussen TIPP en de Shanghai Coöperation! In dat geval is Oceania van de baan en heerst er vrede in Eurasia… van de Pacific tot de Atlantische oceaan.

    Antwoord
 2. Boudine

  Gas Theft and Auschwitz Snub… Russia’s Every Right to End the Insults

  By Finian Cunningham

  January 17, 2015 “ICH” – “SCF” – How many insults does the European Union expect Russia to bear without consequences? Ethnic cleansing of Russian people by the Brussels-backed Kiev regime, a refugee crisis on Russia’s borders, economic sanctions based on groundless accusations hurting Russian society – and now this – the neo-Nazi cabal that seized power in Ukraine with CIA backing last year has repeatedly been found guilty of siphoning off Russia’s natural gas exports to the EU.

  On top of all that comes the insult of Russian President Vladimir Putin not being invited along with European leaders to attend the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz. More on that in a while.

  Antwoord
 3. Boudine

  Sanctions against Russia? Russian economy can do just fine without the West

  Klik voor een Engelse ondertiteling even op het rechthoekje rechts onder.

  Antwoord
 4. Boudine

  En dit heeft natuurlijk NIETS te maken met de deal tussen Erdogan en Obama om een “Free zone” te maken op Koerdisch gebied in Syrië:

  Turkish Stream Talks Reportedly Suspended, Delays Possible

  Reportedly Turkey is tying the signing of the agreement on a further gas price discount – Russia disagrees

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 17 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën