Selecteer een pagina

Archieven

Genocide in Oekraïne: de Holodomor (1933)

De Holodomor was een welbewust door Josef Stalin georganiseerde hongersnood in de Sovjetrepubliek Oekraïne in de jaren 1932-1933. Volgens de meeste bronnen stierven er in anderhalf jaar tijd 6 tot 10 miljoen mensen van de honger. Deze kunstmatige hongersnood speelde zich af in de graanschuur van Rusland, waar de grenzen werden gesloten en alle voedsel in beslag werd genomen, om het verzet tegen de collectivisering van de landbouw te breken. De Holodomor wordt daarom ook wel de “Oekraïense genocide” of de “Oekraïense Holocaust” genoemd.

Deze opzettelijke hongersnood ging gepaard met een strenge vervolging van zowel intellectuelen als de kerk. Rijke boeren, de Gulags, werden niet alleen onteigend, maar met hun hele gezin naar Siberië gestuurd als dwangarbeiders. Na afloop van de hongersnood werden grote aantallen Russen naar Oekraïne verplaatst. Onder Stalin, de grote dictator van Rusland, was het verplaatsen van grote groepen van de bevolking naar andere gebieden een deel van de strategie om ieder verzet tegen het autoritaire communisme te breken.

De huidige uitbarsting van haat tegen de Russisch sprekende bevolking van Oekraïne wordt begrijpelijker als men de geschiedenis kent. Daar komt bij dat Josef Stalin van Joodse afkomst was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Oekraïne bezet door de Duitsers. Een aanzienlijk deel van de bevolking collaboreerde met hen. De Oekraïense partij van Nationalisten nam zelfs actief deel aan de Jodenvervolging. Nationalisme, onderdrukking door de Sovjetregering, antisemitisme en de mogelijkheid om te ontsnappen aan de slechte levensomstandigheden waren de belangrijkste motivaties.

De Holodomor is voor de Oekraïners wat de Holocaust is voor de Joden: een reden voor permanente haat. Dat de huidige fascisten in Oekraïne worden gesteund door het Westen, is overduidelijk. Deze “burgeroorlog” maakt deel uit van de economische plannen om de dollar te redden en Rusland kapot te maken, desnoods in een Derde Wereldoorlog. Oekraïne is rijk aan vruchtbare landbouwgrond en delfstoffen, waaronder aardolie en (schalie)-gas. Nu reeds zijn olie en gas verdeeld onder de grote corporaties van het Westen. Men maakt daarbij op een slimme manier misbruik van de geschiedenis.

Holodomor English (1983) duurt 28 minuten.

Holodomor Voices of Survivors 1932 – 1933 duurt 29 minuten.

Holodomor Ukraine 1933 (the real holocaust) duurt 55 minuten.

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën