Archief
Artikelen

Novorossiya of Nieuw Rusland is ontstaan in de 18e eeuw als kolonie van het Russische Tsarenrijk, die het gebied veroverde op het Ottomaanse Rijk. Het was toen slechts dun bevolkt en er leefden nomaden. De eindeloze, met hoog steppegras begroeide steppe van Nieuw Rusland werd omgeploegd en tot een van de belangrijkste tarweteeltgebieden van Europa herschapen. De bestuurlijke hoofdstad werd Odessa, waar in mei 2014 een bloedbad plaats vond. De bevolking van Novorossiya spreekt voornamelijk Russisch, maar Catharina de Grote moedigde aan dat Europese kolonisten uit de omringende landen, waaronder Duitsers, Polen, Italianen, Grieken en Serviërs, naar dit gebied kwamen. De etnische samenstelling bestaat historisch gezien ook uit Grieken, Bulgaren, Armeniërs en Tataren.

In 1922 werd de regio onderdeel van de Socialistische Sovjetrepubliek Oekraïne. Een welbewust door het regime van Stalin georganiseerde hongersnood, de Holodomor, leidde in 1932-1933 tot miljoenen doden! Het anti-Russische sentiment van een deel van de bevolking valt daaruit misschien te verklaren. In de 2e Wereldoorlog werd Oekraïne bezet door de Duitsers, waarbij een aanzienlijk deel van de bevolking collaboreerde. Dat het fascisme in Oekraïne nu weer de kop opsteekt, valt daaruit misschien te verklaren.

Na het ineenstorten van de Sovjet-Unie in 1991 werd Oekraïne een onafhankelijke staat. De corruptie vierde er hoogtij en de verschillen tussen het voormalige Novorossiya en de rest van Oekraïne werden zichtbaar in het stemgedrag. Kort na het bloedbad in Odessa riepen de provincies Donetsk en Loehansk de onafhankelijke volksrepubliek Novorossiya uit. Ook in Charkov en Odessa werden volksrepublieken uitgeroepen maar alleen in Donetsk en Loehansk werd een beduidend gebied ingenomen.

Er woonden ongeveer 4 miljoen mensen in dat gebied, maar ongeveer 1 miljoen van hen is gevlucht, voornamelijk naar Rusland. De strijd van Oekraïne tegen de onafhankelijke republiek Novorossiya heeft reeds ongeveer 5000 levens gekost, terwijl een groot deel van de infrastructuur werd verwoest. Hoewel er officieel een staakt het vuren van kracht is, gaat de strijd gewoon door! De volgende video’s behoeven geen nadere toelichting. Ze zijn allen Engels ondertiteld.

Ukraine Crisis | Fascist Ideas of a Nationalist from Azov Battalion duurt 12 minuten.

Children and Anti-Terrorist Operation duurt 26 minuten.

“Donbass under fire: Separatists” duurt 58 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Intussen in Novorossiya en Oekraïne…”

 • Boudine:

  Amnesty Intl.: Situation in east Ukraine nearing “humanitarian catastrophe”

 • Boudine:

  Drie berichten uit Novorossiya:

  Nu Rusland de gaskraan naar Oekraïne heeft dichtgedraaid, wordt het koud in Kiev! De redding komt uit een onverwachte hoek!

  DPR sends 300 tons of coal to Ukraine for free. Report by Graham Phillips

  Verder is er een bus beschoten, natuurlijk weer door de “pro-Russische rebellen” volgens de NOS:

  The truth about incident with bus at Ukrainian checkpoint around Volnovakha

  En er is een RUSSISCHE TANK de Donbass binnen getrokken. Dit is het bewijs:

  13.01. 2015 г. Кировское Еще один танк для ДНР!

 • Boudine:

  Die kapot geschoten gele autobus die zo prominent werd getoond op het NOS journaal, omdat de “pro-Russische rebellen” de bus zouen hebben beschoten, blijkt overduidelijk weer een valse vlag!

  OSCE identifies direction of deadly bus shelling in Donetsk

Laat een reactie achter