Selecteer een pagina

Archieven

Wat zeggen de Russen er zelf van?

Rusland is een land met een hoge cultuur en een 1000 jaar oude geschiedenis. Toch is het beeld dat ons van dit land geschetst wordt, ruw en onbeschaafd, alsof Rusland wordt bewoond door ongelikte beren, een ondersoort van de beschaafde mens. Dat is pas propaganda! In Rusland zou geen democratie bestaan en met de vrijheid van meningsuiting is het er slecht gesteld. Dank zij internet en de vertalingen uit het Russisch die nu rechtstreeks tot ons komen, wordt dit scheve beeld bijgesteld. Laten we zien wat de Russen er zelf van zeggen.

Op 18 december 2014 hield president Poetin zijn jaarlijkse persconferentie. Deze duurde ruim 3 uur! Hij werd rechtstreeks uitgezonden, met een Engelse vertaling die dwars door alles heen babbelt. Alleen te volgen als je de linker box smoort! Journalisten uit alle landen waren welkom en mochten vragen stellen. President Poetin beantwoordde iedere vraag naar eer en geweten. Kom daar eens om in Nederland.

Deze hele persconferentie is gelukkig vertaald in het Nederlands door Irma Schiffers. Dank je wel, Irma! Dat was goed werk! Het werd een lang verhaal en ik heb het nu helemaal gelezen. Een stukje dat ik nogal grappig vond, zal ik hier citeren:

ROMAN TSYMBALYUK, UKRAINIAN NEWS AGENCY UNIAN: Ik heb twee korte vragen als dat mag.

VLADIMIR PUTIN: Gaat uw gang, alstublieft.

ROMAN TSYMBALYUK: Mijn eerste vraag betreft de bestraffing die u heeft gelanceerd in het oosten van Oekraïne, die meestal wordt gevoerd tegen de Russisch sprekenden. Het is een publiek geheim dat het Russische militairen en Russische militanten zijn die daar vechten. Vraag: Hoeveel Russische militairen en gevechtseenheden heeft u gezonden, en hoeveel van hen zijn gedood in de Oekraïne? Wat zou u als de Commander-in-Chief zeggen aan de families van de Russische militairen en officieren die daar zijn vermoord?

En mijn tweede korte vraag, als ik mag. We hadden een president genaamd Viktor, die nu is ondergedoken in Rusland. Hij had de nummer één op de Batkivshchyna lijst, Julia Timosjenko, gevangen genomen. Ze is vrijgekomen, maar nu zit de huidige nummer één op de partijlijst in de gevangenis, ditmaal in Rusland …

VLADIMIR PUTIN: Wat zegt u? Zeg dat nog eens.

ROMAN TSYMBALYUK: De nummer één op de Batkivshchyna partijlijst van Julia Timosjenko, zit momenteel in een Russische gevangenis. Ik heb een vraag: onder welke voorwaarden wilt u de Oekraiense piloot Savchenko, de Oekraiense filmregisseur Oleg Sentsov en tenminste 30 Oekraiense krijgsgevangenen vrijlaten welke u in diverse Russische gevangenissen vasthoudt? Dank u.

VLADIMIR PUTIN: Laten we met de tweede vraag beginnen en dan zal ik zeker ook uw eerste vraag beantwoorden.

De kwestie met betrekking tot Savchenko en de voorwaarden voor haar vrijlating. Ik heb een open en, voor zover ik kan overzien, een duidelijk standpunt ten aanzien van deze kwestie. Je kunt de collega’s van onze journalisten in deze groep zien – ze zijn ook uw collega’s – die zijn gestorven tijdens het uitvoeren van hun taak in het zuidoosten van Oekraïne. Ik wil opmerken dat zij niet hebben deelgenomen aan het gevecht,ze waren ongewapend. Het is de plicht van alle overheidsinstellingen, waaronder de militaire overheden, om van diegenen, hun leven en hun gezondheid te beschermen en hen een kans te bieden om hun professionele plicht te doen; die is om objectieve en volledige informatie te verstrekken. Dat is een feit, erkend in de beschaafde wereld. Ze zijn gedood. Volgens onze wetshandhavingsinstanties, was mevrouw Savchenko aan het woord via de radio tijdens dat artillerievuur. Wanneer met zekerheid is vastgesteld dat zij niet betrokken en niet schuldig is, zal ze onmiddellijk worden vrijgelaten. Maar als er bewijzen zijn dat ze inderdaad betrokken was bij de moord op de journalisten, dan zal een Russische rechtbank een juiste uitspraak doen, zoals ik het zie, en ze zal haar straf moet uitzitten. Echter, niemand heeft het recht om iemand schuldig te bevinden aan een misdaad op voorhand. Ik bedoel dat de Russische wetgeving ook vermoedens van onschuld insluit. We zullen zien hoe het vooronderzoek verloopt en welke conclusies het Russische hof zal trekken.

De andere militairen die u heeft benoemd, beschouwen wij niet als krijgsgevangenen. Ze zijn in detentie in Rusland, en ze worden onderzocht op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Dit is alles wat ik kan zeggen op uw tweede vraag.

Nu het antwoord op uw eerste vraag, over verantwoordelijkheid. In Rusland is net als in andere presidentiële republieken, de president verantwoordelijk voor alles. De verantwoordelijkheid voor militair personeel berust bij de Commander in Chief. Laat me u eraan herinneren dat dat in Rusland één en dezelfde persoon is.

Al degenen die hun hart volgen en hun plicht vervullen door vrijwillig deel te nemen aan de vijandelijkheden, waaronder in het zuidoosten van Oekraïne, zijn geen huurlingen, omdat ze niet worden betaald voor wat ze doen.

De Russische publieke opinie stelt dat wat er nu gebeurt in het zuidoosten van Oekraïne eigenlijk een straf-operatie is, uitgevoerd door de autoriteiten in Kiev en niet andersom. De zelfverdedigingsstrijders van het zuidoosten hebben geen troepen gestuurd naar Kiev. Integendeel, de autoriteiten in Kiev hebben hun militaire krachten verzameld in het zuidoosten van Oekraïne en ze maken gebruik van raketwerpers, artillerie en gevechtsvliegtuigen.

Wat is het probleem en hoe kan het worden opgelost? Ik zal proberen ook deze vraag te beantwoorden. Het probleem is dat na de staatsgreep (en het maakt niet uit hoe anderen het noemen, en wat er hierover wordt gespeculeerd, er is een staatsgreep gepleegd in Kiev door militairen) een deel van dit land het niet eens was met deze ontwikkelingen. In plaats van op zijn minst een dialoog aan te gaan met deze mensen, begon Kiev wetshandhavers te sturen en een politiemacht, maar toen dit niet leek te helpen, hebben ze het leger gestuurd. Omdat dat ook niet werkt, proberen ze de hele kwestie te regelen door andere krachtige methoden in te zetten, zoals een economische blokkade.

Ik geloof dat deze weg hoe dan ook geen toekomst heeft en dat deze schadelijk is voor Oekraïne en hun volk. Ik hoop dat we bij het op gang brengen van de dialoog – en wij zijn bereid om daarin een intermediaire rol te vervullen – succes zullen hebben in een directe, politieke dialoog en dat we bij het inzetten van dergelijke methoden tot een oplossing zullen komen en tot het herstel van een autonome politieke ruimte.

Kijk, dat is klare taal! De Grote Boze Poetin stuurt geen troepen, maar humanitaire hulp naar Donbass. Ook probeerde Poetin te komen tot een nieuwe vredesconferentie in Minsk, de hoofdstad van Belarus, maar deze conferentie werd na twee dagen afgelast, omdat de Oekraïense delegatie het liet afweten. Met deze mensen valt niet te praten!

Hoewel Poetin tijdens de persconferentie open en eerlijk overkwam, liet hij beslist niet het achterste van zijn tong zien. Geen dreigementen, al heeft Poetin nog wel wat kaarten achter de hand! Verhelderend is dit achtergrondartikel van Pepe Escobar: What Putin is not telling us.

And what if Russia defaults – creating a holy mess out of the country’s $600 billion debt? This scenario reads as the Masters of the Universe telling Janet Yellen and Mario Draghi to create credits in the banking systems to prevent “undue damage” – as in 2008.

But then Russia decides to cut off natural gas and oil from the West (while keeping the flow to the East). Russian intel may wreak non-stop havoc in pumping stations from the Maghreb to the Middle East. Russia may block all the oil and natural gas pumped in the Central Asian ‘stans’. The result: the greatest financial collapse in history. And the end of the ‘Empire of Chaos’s’ exceptionalist panacea.

Of course this is a doomsday scenario. But don’t provoke the bear, because the bear could pull that off in a flash.

Als Rusland niet langer bereid is om zijn $600 miljard aan buitenlandse (dollar-)schulden te voldoen en als Rusland daarbij ook nog de gaskraan naar Europa dicht draait, dan vallen er banken om en liggen er fabrieken stil. Dan is het gedaan met de economie van Europa! Maar met de Russen valt wel degelijk te praten en ze mogen in Rusland zelf ook zeggen wat ze willen! In Rusland is namelijk niet alles koek en ei. De Centrale Russisch Bank is nog altijd in handen van de private bankiers! Hoewel rond deze jaarwisseling een nieuw financieel systeem in werking wordt gesteld, waardoor een aantal landen elkaar kunnen betalen in hun eigen valuta, zonder de tussenkomst van de dollar, kan de Russische Centrale Bank nog roet in het eten strooien. Het hoofd van de Centrale Bank is een vrouw: Elvira Nabiullina en niet iedereen is blij met haar. Zij zou deel uitmaken van de “vijfde colonne” die Rusland van binnenuit kapot wil maken.

De beroemde Russische wiskundige en econoom Mikhail Khazin is er niet gerust op.

Mikhail Khazine sur la politique schizophrénique du gouvernement russe is Engels ondertiteld (dat gaat vrij snel!) en duurt 15 minuten.
Gepubliceerd op 27 dec. 2014

Zijn ongerustheid wordt gedeeld door Nikolai Starikov, een Russische schrijver en journalist, tevens vicevoorzitter van de Grote Vaderland Partij. In de volgende video vertelt hij wat het effect is van de economische sancties op Rusland en hoe men de waarde van de roebel omlaag bracht. In zijn verhaal speelt ook de Russische Centrale Bank een grote rol, maar de lage prijs van de olie is eveneens belangrijk voor Rusland. De roebel is trouwens de laatste dagen vrij snel weer in waarde gestegen. Als deze stijging blijvend is, dan heeft Starikov ongelijk!

How and why the Ruble was driven lower. Nikolai Starikov duurt 25 minuten.

6 Reacties

 1. Boudine

  Europe Beware! – WWIII Could Destroy Europe for the Third Time in a Century

  By Peter Koenig

  Russia is taking all of it with calm. Vladimir Putin is a chess player par excellence, out-maneuvering the west at every move. In addition to Russia’s large foreign exchange reserves – estimated at close to half a trillion dollars equivalent – Ms. Elvira Nabiullina, President of Russia’s Central Bank, entered into a currency swap agreement with China, pitting their combined economies, constituting about 27% of the world’s GDP (2014 est. US$85 trillion) against the western economic aggressions.

  A few days ago Russia’s Central Bank started buying back cheap, down-graded rubles with its excess foreign reserves. The Russian currency gained 10% alone on 17 December, last day of trading before the weekend. With the fall of the ruble, foreign shareholders of Russian corporations, especially in Europe and the US, were afraid of losing out under a ruble collapse. They shed their shares – which Russia quickly repatriated, thereby not only returning foreign holdings of Russian stock into Russian coffers, but also cashing in on the dividends of these stocks. According to some accounts (Spiegel Online), with this move alone Russia earned some 20 billion dollars.

  Antwoord
 2. Boudine

  From Energy War to Currency War: America’s Attack on the Russian Ruble
  By Mahdi Darius Nazemroaya

  It appears that the US is trying to manipulate the Kremlin into spending Russia’s resources and fiscal reserves to fight the inflation of the Russian ruble that Washington has engineered. The Kremlin, however, will not take the bait and be goaded into depleting the approximately $419 billion (US) foreign currency reserves and gold holdings of the Russian Federation or any of Russia’s approximately 8.4 trillion ruble reserves in an effort to prop the declining value of the Russian ruble. In this regard, while holding a press conference, President Putin stated the following on December 18, 2014: «The Central Bank does not intend to ‘burn’ them all senselessly, which is right». [6] Putin emphasized this again when answering Vyacheslav Terekhov’s question by saying that the Russian government and Russian Central Bank «should not hand out our gold and foreign currency reserves or burn them on the market, but provide lending resources».

  Whatever Washington’s intentions are, every step that the US takes to target Russia economically will eventually hurt the US economy too. It is also highly unlikely that the policy mandarins in Beijing are unaware of what the US may try to be doing. The Chinese are aware that ultimately it is China and not Russia that is the target of the United States.

  The coming century will not be the «American Century» as the neo-conservatives in Washington think. It will be a «Eurasian Century». Washington has taken on more than it can handle, this may be why the US government has announced an end to its sanctions regime against Cuba and why the US is trying to rekindle trade ties with Iran. Despite this, the architecture of the post-Second World War or post-1945 global order is now in its death bed and finished. This is what the Kremlin and Putin’s presidential spokesman and press secretary Dmitry Peskov mean when they impart—as Peskov stated to Rossiya-24 in a December 17, 2014 interview — that the year 2014 has finally led to «a paradigm shift in the international system».

  Antwoord
 3. Boudine

  Nog even een aanvulling op wat de Russen er zelf van zeggen. Gisteren kwam in het NOS nieuws een zekere Aleksej Navalni voorbij, die is veroordeeld tot huisarrest. Zijn broer werd veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en er was een demonstratie waarin de mensen “Vrijheid! Vrijheid!” riepen.

  Dus even over die Navalni: Wikipedia zegt:

  In een interview met Reuters in 2011 voorspelde hij dat het politieke systeem van Poetin zodanig is verzwakt door corruptie dat Rusland wel eens een revolte in de stijl van de Arabische Lente zou kunnen krijgen in de komende vijf jaar.

  Een artikel in BBC News is iets duidelijker:

  Mr Navalny has had critics in the anti-Putin camp, not least for what some see as his flirtation with Russian nationalism.

  He spoke at ultra-nationalist events, causing concern among liberals.

  Russian nationalists, too, were wary of his links with the US, after he spent a semester at Yale in 2010.

  In March, Alexei Navalny called on the US and EU to target the Kremlin elite with sanctions, specifically Putin allies Gennady Timchenko, Arkady and Boris Rotenberg and Igor Sechin.

  Navalny lijkt mij een pion van het vrije wilde Westen!

  Antwoord
 4. Boudine

  Daarnet heb ik deze post nog eens doorgelezen en er het een en ander aan veranderd om het leesbaarder te maken. In de hoop dat het helpt. Vergeet vooral niet door te linken naar de bronnen! Want ik heb de wijsheid beslist niet in pacht.

  Antwoord
 5. Boudine

  The Functioning of the Russian Central Bank. The Ruble and the US Dollar

  Pravda.Ru asked expert opinion from State Duma deputy Yevgeny Fyodorov.

  Het artikel gaat over de wonderlijke positie van de Russische Centrale Bank. Deze zou ondergeschikt zijn aan het IMF. Als de RC Bank een lening wil verstrekken in roebels, dan moeten ze eerst dollars lenen. Als dat waar is, dan zijn de Russen in de aap gelogeerd, tenzij ze de RC Bank nationaliseren.

  Antwoord
 6. Boudine

  Een prachtig artikel van de van oorsprong Russische Ruslandkenner Dmitry Orlov:

  Peculiarities of Russian National Character

  Russia has a long history of being invaded from every direction, but especially from the west, and Russian culture has evolved a certain mindset which is difficult for outsiders to comprehend. First of all, it is important to realize that when Russians fight off an invasion (and having the CIA and the US State Department run Ukraine with the help of Ukrainian Nazis qualifies as an invasion) they are not fighting for territory, at least not directly. Rather, they are fighting for Russia as a concept. And the concept states that Russia has been invaded numerous times, but never successfully. In the Russian mindset, invading Russia successfully involves killing just about every Russian, and, as they are fond of saying, “They can’t kill us all.” (“Нас всех не убьёшь.”) Population can be restored over time (it was down 22 million at the end of World War II) but the concept, once lost, would be lost forever. It may sound nonsensical to a westerner to hear Russians call their country “a country of princes, poets and saints,” but that’s what it is—it is a state of mind. Russia doesn’t have a history—it is its history.

  Because the Russians fight for the concept of Russia rather than for any given chunk of Russian territory, they are always rather willing to retreat—at first. When Napoleon invaded Russia, fully planning to plunder his way across the countryside, he found the entire countryside torched by the retreating Russians. When he finally occupied Moscow, it too went up in flames. Napoleon camped out for a bit, but eventually, realizing that there was nothing more to be done (attack Siberia?) and that his army would starve and die of exposure if they remained, he beat a hasty and shameful retreat, eventually abandoning his men to their fate. As they retreated, another facet of Russian cultural heritage came to the fore: every peasant from every village that got torched as the Russians retreated was in the forefront as the Russians advanced, itching for a chance to take a pot shot at a French soldier.

  Similarly, the German invasion during World War II was at first able to make rapid advances, taking a lot of territory, while the Russians equally swiftly retreated and evacuated their populations, relocating entire factories and other institutions to Siberia and resettling families in the interior of the country. Then the German advance stopped, reversed, and eventually turned into a rout. The standard pattern repeated itself, with the Russian army breaking the invader’s will while most of the locals that found themselves under occupation withheld cooperation, organized as partisans and inflicted maximum possible damage on the retreating invader.

  Another Russian adaptation for dealing with invaders is to rely on the Russian climate to do the job. A standard way of ridding a Russian village house of vermin is simply to not heat it; a few days at 40 below or better and the cockroaches, bedbugs, lice, nits, weevils, mice, rats are all dead. It works with invaders too.

  But now comes a surprise—an underreported one, to say the least. Russia has just offered the EU a deal. If the EU refuses to join the Transatlantic Trade and Investment Partnership with the US (which, by the way, would hurt it economically) then it can join the Customs Union with Russia. Why freeze yourselves out when we can all freeze out Washington instead? This is the restitution Russia would accept for the EU’s offensive behavior with regard to the Ukraine and the sanctions. Coming from a customs state, it is a most generous offer. A lot went into making it: the recognition that the EU poses no military threat to Russia and not much of an economic one either; the fact that the European countries are all very cute and tiny and lovable, and make tasty cheeses and sausages; the understanding that their current crop of national politicians is feckless and beholden to Washington, and that they need a big push in order to understand where their nations’ true interests lie… Will the EU accept this offer, or will they accept Galicia as a new member and “freeze out”?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − veertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën