Selecteer een pagina

Archieven

Demmink, Baybasin en de Koerdische kwestie

Myra had onlangs een boeiend gesprek met de Wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen. Deze komt in april 2015 met een nieuw boek: “Huseyin Baybasin, Nederland en de Koerdische kwestie”. De kwestie Baybasin en de inmenging van Demmink blijken terug te gaan tot 1993, dit vanwege de Koerdische kwestie. Dat is een nieuwe invalshoek, die niet alleen Demmink betreft, maar duidelijk maakt wat er mis is met de Nederlandse politiek. In dat systeem van corruptie blijkt Demmink slechts een radertje. Op Het Haagse Complot werd dit boek onlangs al aangekondigd.

Baybasin was begin jaren ’90 een klokkenluider over de invoer van talloze kilo’s heroïne via de Balkanroute met als eindpunt Nederland. De IRT affaire is daarom reeds een merkwaardige zaak, want zowel Baybasin als heroïne komen in dat hele onderzoek niet voor! Baybasin was bezig met een aantal dingen: het oprichten van een Koerdisch parlement in ballingschap en de MED-tv, een Koerdische zender in Europa. Ook probeerde hij Öcalan, de leider van de PKK te bewegen tot vreedzame onderhandelingen. Op verzoek van Turkije was Nederland bezig om deze vreedzame Koerdische beweging op alle fronten tegen te werken. (Vrede is immers niet goed voor de wapenhandel…) Baybasin was daarom niet de enige Koerd die ten onrechte werd vervolgd.

Rond minuut 14 komt Demmink in beeld. Hij was directeur Vreemdelingenzaken en als nauw zodanig betrokken bij het door Turkije gevraagde Nederlandse beleid tegen de Koerden. De eventuele pedocriminaliteit van Demmink is daarom slechts een onbeduidende zijsprong. De nauwe samenwerking met de Turken die leidde tot de vervalste taps waarop Baybasin werd veroordeeld, maakte deel uit van een corrupt en crimineel beleid! Het boek van Gerritsen gaat daarom niet over het privé-leven van Demmink, maar over zijn ambtelijk functioneren. Het is ook niet alleen Demmink die willens en wetens heeft meegewerkt aan de onrechtmatige veroordeling van Baybasin! Er zijn anderen bij betrokken, er zijn nog veel meer mensen die er van weten!

Vanaf minuut 35 gaat het over de consequenties voor ons rechtssysteem. Dat het herzieningsverzoek van Baybasin keer op keer op de lange baan wordt geschoven, heeft daar mee te maken. De consequenties zijn namelijk enorm! Als mr. Aben openlijk toegeeft dat de taps vervalst zijn, dan stort vrijwel ons hele rechtssysteem in elkaar!

Baybasin zelf wenst uiteraard zijn vrijheid en eerherstel, maar hij wil ook dat er een waarheidscommissie in het leven wordt geroepen en dat de betrokkenen ter verantwoording worden geroepen. Het uitstel van de HR en mr. Aben lost de zaak niet op, maar maakt het alleen maar erger. Steeds meer mensen weten er van en willen dat er iets verandert. Zes gevangenisdirecteuren hebben nu aangifte gedaan tegen minister Opstelten van “Veiligheid” en Justitie. Deze unieke situatie lost men niet op met stilzwijgen of met het schrappen van Kamervragen, maar met waarheidsvinding.

Uiteraard bevat dit gesprek nog veel meer details. In elk geval maakt het nieuwsgierig naar het boek. Tot slot vertelt Rein Gerritsen dat hij al een aantal malen is gewaarschuwd dat hij voorzichtig moet zijn. Maar Rein is niet bang en mocht hij toch een “ongeluk” krijgen, dan ligt de informatie die hij heeft verzameld reeds veilig op allerlei plaatsen. Een andere schrijver kan dan zijn boek afmaken, dus dat boekje open over het ambtelijke functioneren van Demmink in de zaak Baybasin komt er in elk geval.

Demmink, Baybasin en de Koerdische kwestie duurt 50 minuten.

Free Baybasin NOW!

13 Reacties

 1. Netje

  Vandaag ook artikel op HHC, lees vooral de conclusie van de NZA http://www.hethaagsecomplot.nl/index.htm en deze persoon zou wel capabel zijn om duidelijkheid te verschaffen in de zaak Baybasin?

  Antwoord
  • Boudine

   Dank je wel, Netje. Ik had het artikel reeds gelezen. Prima verwoord.
   Schandalig toch dat mr. Aben zo’n kleifiguur gebruikt om de herzieningszaak van Baybasin te vertragen.

   Antwoord
 2. Boudine

  Vandaag is er in Den Haag een rechtszitting in het kader van de zaak Baybasin. Lees daarover een uitstekend artikel op HHC:

  Baybaşin vs. Wladimiroff

  datum vandaag maandag 26 januari om 15:40u
  zaal B14 – openbaar toegankelijk
  locatie Rechtbank Den Haag
  Prins Clauslaan 60

  Dank je wel, Ton Hofstede. Zelf heb ik geen tijd om er heen te gaan, maar ik probeer de zaak te volgen. Ik ben blij dat anderen het hebben overgenomen.

  Verder is er nog wat “oud nieuws” in de affaire Demmink:

  Demmink geschrapt als lid Helsinki Comité

  Demmink uit Helsinki Committee

  Joris Demmink is geschrapt als lid van het NHC. Begin januari werd hij nog vermeld op de lijst. Inmiddels is hij er vanaf gehaald. De reden is nog onbekend. Heeft dit met de lopende rechtszaken te maken?

  Staat spendeerde in 2 jaar bijna € 120.000 aan verdediging Demmink

  Leugenaar Ivo O.

  Minister van ‘Justitie’ Opstelten heeft eindelijk wat Kamervragen beantwoord. En aantoonbaar onjuist en misleidend. Alle propaganda kranten nemen het persbericht klakkeloos over. Niemand die daar vraagtekens bij zet of zelf onderzoekt. Gelukkig heeft u de bewijzen uit het HHC-archief nog!

  Louis Bontes krijgt antwoord op geschrapte kamervragen

  Minister Opstelten van Justitie wil de Turkse sepotbeslissing, waaruit zou blijken dat voormalig secretaris-generaal Joris Demmink op 20 juli 1996 wel degelijk in Turkije is geweest, niet vrijgeven aan de Kamer.

  “Ik doe geen mededeling over de inhoud van documenten die onderdeel zijn van een lopend strafrechtelijk onderzoek”, aldus de minister.

  Wel is het document meegenomen in de artikel 12-procedure die leidde tot het huidige strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink, aldus de minister. Er is voorts een rechtshulpverzoek aan Turkije gericht waarin “nadere informatie wordt gevraagd over de inhoud, achtergrond en betekenis van het document”.

  Antwoord
 3. Boudine

  JDTV Afl.2 – Baybasin en de Raad voor Discipline duurt 10 minuten.

  Antwoord
 4. Boudine

  Een prima verslag van de zitting door Ton Hofstede:

  Wladimiroff voor de rechter

  Gisteren moest mr. Mikhail Wladimiroff voor de Raad van Discipline van het Gerechtshof te Den Haag verantwoording afleggen. Hij wordt door Baybaşin beschuldigd van belangenverstrengeling, frustratie van de rechtsgang en medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid.

  Antwoord
 5. Boudine

  Op de website van de Bakker Schut Stichting is een artikel verschenen van de hand van Kees van der Plas, de broer van mr. Adèle. Het gaat over de politieke achtergrond van de zaak Baybasin, de strijd van de Koerden in Turkije, in historisch perspectief.

  De lange arm van Ankara

  Het is een pdf van 11 pagina’s, helder geschreven en het maakt de zaak Baybasin meteen bijzonder duidelijk!

  Op 27 maart 1998 organiseerde Murat Baseskioglu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, in allerijl een persconferentie. Die dag was in Nederland de vermogende Koerdische zakenman Hüseyin Baybasin gearresteerd. De minister eiste de eer voor zichzelf op: “Wij hebben Baybasin gearresteerd” zo zei hij letterlijk. En hij kon ook precies uitleggen waarom: “Baybasin ondersteunt met grote sommen geld de Koerdische TV-zender Med-TV, het Koerdisch parlement in ballingschap en de PKK. Dat hebben we nu een halt toegeroepen.”
  Het Nederlandse Openbaar Ministerie legde het iets anders uit: Baybasin was gearresteerd omdat hij de leider was van een ongekend groot misdaadconcern. Men had vijf maanden zijn telefoon afgeluisterd. Hij verdiende miljoenen met drugshandel en minstens twee keer had hij met zijn autotelefoon in codetaal vanuit Nederland een opdracht tot moord gegeven, in de Verenigde staten en in Turkije.

  Het vet is van mij en de discrepantie is enorm!

  Antwoord
 6. Boudine

  Ha! Ton Hofstede gaat door! Dank je wel, Ton!!! 🙂

  Vervolgvragen Demmink

  Louis Bontes laat zich niet met een kluitje in het riet sturen door power-power-power Ivo. Mijn complimenten. Precies waar de Kamer voor bedoeld is: controleren. De kwestie Demmink is nog lang niet uitgepraat, integendeel. Er is nog heel wat uit te leggen. Parlementariër Bontes heeft aanvullende vragen gesteld. Het HHC weet er nog wel een paar…

  FREE BAYBASIN NOW!!!

  Antwoord
  • Boudine

   Dank je wel, Stekeldier. En dit is toch te gek om nog los te lopen! Demmink blijft vrij van alle blaam, Baybasin blijft een gevangene en Joris Demmink wordt niet vervolgd.
   Wordt vervolgd…

   Antwoord
  • Boudine

   Dank je wel, Stekeldier! Het duurt tot minuut 48, dus bijna een kwartier!

   Antwoord
 7. Boudine

  Het Katholiek Nieuwsblad meldt:

  ‘Affaire Demmink testcase voor Van der Steur’

  Als Ard van der Steur, de nieuwe VVD-minister van Justitie, een “beetje intelligent” is en een “echte liberaal”, zorgt hij ervoor dat de affaire Demmink/Baybasin zo snel mogelijk wordt opgelost, voordat “de hele beerput in zijn eigen gezicht ontploft”.

  Dat zegt mr. Adèle van der Plas in gesprek met het programma Echte Jannen.

  Betaling advocaat
  Als Kamerlid heeft Van der Steur “opmerkelijk dingen” gezegd. Toen het gerechtshof Arnhem bevolen had dat er een strafrechtelijke vervolging tegen Demmink moest komen, vond Van der Steur direct dat de betaling van diens advocaat met belastinggeld stopgezet moest worden.

  Maar ik raak zo een beetje de draad kwijt. Daarom nog even het gesprek van mr. Adèle met de Echte Jannen:

  Vanaf 33:35 min. interview met advocate Adèle van der Plas over nieuwe voorlopige getuigenverhoren, Demmink en Baybasin:

  http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/82/2015-03-30

  Met dank aan Stekedier!

  Antwoord
 8. Boudine

  Nu ook op YouTube, met dank aan Dutch Amazing Newsblog.

  ‘Affaire Demmink testcase voor Van der Steur’ (radio)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 − drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën