Archief
Artikelen

President Poetin heeft vorige week verklaard dat de geplande South Stream pijpleiding die Oost Europa en Zuid Europa via Bulgarije zou voorzien van Russisch aardgas, niet doorgaat. Rusland gaat in plaats daarvan een gaspijp leggen naar Turkije. Deze beslissing kan grote (negatieve!) gevolgen hebben voor de Europese economie, maar in de Nederlandse media was het slechts een klein berichtje. De NOS deed aan “evenwichtige berichtgeving”, maar desondanks was het bericht verontrustend! Op Zapruder stond wel een duidelijk artikel met een video van het RT-programma Cross Talk.

Zowel de alternatieve pers als de Russische pers verklaren dat deze beslissing een aardverschuiving kan betekenen in de politieke en economische verhoudingen. Turkije nam al gas af van Rusland via de Blue Stream pijplijn die rechtstreeks van Rusland naar Turkije loopt via de Zwarte Zee. Dat project wordt nu uitgebreid, zodat het gas via Turkije en Griekenland naar Europa kan komen. Voor Turkije en Rusland betekent dat winst! Turkije is een NATO-land dat nu economisch nauw gaat samenwerken met Rusland! Het heeft zelfs gevraagd of het lid mag worden van de door de VS zo verfoeide Shanghai Cooperation Organization (SCO). Turkije wilde jaren lang lid worden van de EU, maar nu niet meer!

Voor Europa betekent het schrappen van het South Stream project, dat er minder gas binnenkomt. Het kan leiden tot hogere energieprijzen. De Nabucco pijpleiding ging ook al niet door. Deze zou gas uit landen rond de Kaspische Zee via Turkije naar Europa brengen, zonder dat Rusland er aan deelnam. In 2012 werd dit project afgeblazen omdat het niet rendabel was en het benodigde geld voor de investering ontbrak. De Pijpleiding die nu door Oekraïne loopt, brengt wel Russisch aardgas naar Europa, maar Oekraïne is bepaald geen betrouwbaar land. Het is met hulp van de VS veranderd in een fascistisch, oorlogszuchtig roversnest en de huidige machthebbers willen een oorlog met Rusland uitlokken. In dat geval draait Rusland gewoon de gaskraan dicht… Paul Graig Roberts zegt:

Congress demands Obama send US weapons to Ukraine in anti-Russian resolution

Een half jaar geleden was het South Stream project nog vitaal, maar nu niet meer:

Bypass Ukraine w/South Stream Gas Pipeline Treaty

Sinds 2012 is er ook nog de North Stream pijplijn tussen Rusland en Duitsland, maar deze heeft niet voldoende capaciteit om heel Europa van gas te voorzien. Maar South Stream mag niet van de VS, die een fracking energie-oorlog voert tegen Rusland! Daarom hield de EU als vazal van de VS dit project steeds tegen, ook al zou het leiden tot energie zekerheid voor Europa en winst voor de deelnemende landen tot. Nu heeft Rusland er genoeg van. William Engdahl zegt:

“Europe shot itself in the foot by stalling South Stream pipeline”

Nu Rusland niet langer doorgaat met South Stream, wil de EU dat de pijplijn er toch komt. Maar dat hadden ze dan eerder moeten bedenken!

EU’s Juncker Says South Stream Pipeline Can Still Be Built

Het lijkt dat de kans op South Stream definitief verkeken is. Belangrijk is dan ook hoe de Russen denken over deze Europese politiek. Twee artikelen geven daar meer inzicht in:

The “Taming” of Europe Or Putin’s New Compromise

By Politrussia

December 07, 2014 “ICH” – “Politrussia” – Putin’s model of handling the internal and external partners, competitors and even enemies have long been known to all who are willing to look at things rationally. At the first stage, Putin offers a very good compromise. It is taken as a sign of weakness and rejected. At the second stage, the situation for those who rejected the compromise is rapidly deteriorating and a new compromise is offered, but significantly less profitable. And this continues up until there is no more compromise, or until a forever inflexible partner will “choke on a polonium scarf” in London. For example, in the situation with South Stream, we are observing phase two: the deterioration of EU’s position with a hint of a new compromise in the form of an extended “Blue Stream” and a gas hub on a border with Greece.

In fact, Putin is now forcing the EU to recognize the mess in Ukraine is not Russian, but a European problem. Having reached agreements on gas, in which the most important was the acknowledgement by the EU of Ukraine’s debt and not agreeing that Russia has the full right to demand pre-payment, one can expect that simply from a sense of self-preservation Brussels will either give Kiev money, or will pay for Kiev or will just look away while Moscow will bring order to Kiev. For political reasons, and under a pressure from United States, Brussels decided not to do it.

Grandmaster Putin’s Golden Trap

By Dmitry Kalinichenko

December 07, 2014 “ICH” – “Investcafe” – Accusations of the West towards Putin traditionally are based on the fact that he worked in the KGB. And therefore he is a cruel and immoral person. Putin is blamed for everything. But nobody ever accused Putin of lack of intelligence.

Intussen heeft het Amerikaanse congres Rusland veroordeeld wegens de toestand in Oekraïne en toegezegd om wapens te sturen naar Oekraïne! Als dat deze winter leidt tot een oplaaien van de hete strijd in de Donbass, dan zou dat wel eens kunnen leiden tot een koude winter in Europa!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

17 Reacties op “Rusland draait de gaspijp dicht”

 • Fantastische speech van een Duitse politica Dr.Sarah Wagenknecht. Met scherpe bewoordingen becritiseert zij de buitenlandse politiek van Merkel t.o.v. Rusland.
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gnHPmcUgfRU
  Bravo!!

 • Boudine:

  Vandaag gaat de EU praten over de South Stream pijplijn, maar Rusland komt niet!

  Russia to stay away from EU meeting on South Stream on December 9 – energy minister
  News | 09.12.2014 | 00:00

  Russia will stay away from an EU meeting on the South Stream project on December 9, Russian Energy Minister Alexander Novak told journalists on Monday.

  “We are not members of the European Union, and we are not planning to take part in that meeting,” Novak said.

  He said that Venezuelan Oil Minister Asdrubal Chavez would visit Moscow on December 9 to discuss energy cooperation and joint Russian-Venezuelan projects. “The oil price is still a closed issue. We agreed to hold the next joint meeting with representatives of Venezuela, Saudi Arabia and Mexico /on oil prices/ in the first quarter next year,” Novak added.

  Energy ministers of countries involved in the South Stream project are going to meet in Brussels on December 9. According to European Commission President Jean-Claude Juncker, the project can be implemented.

  Het is maar een klein berichtje, maar het is wel veelzeggend! Ik heb het daarom helemaal overgenomen. Het vet is van mijn hand.

 • Boudine:

  En dan dit Kleintje:

  Uitgepokerd (2)

  maandag 8 december 2014

  Langzaam wordt het helder. Waarom er Joodse haren in de Bulgaarse yoghurt zitten. En Israël geen kik laat staan twee kikken heeft gegeven toen de heren Waltman (Poro), Kolomoisky en andere Joods-Kazaarse garchen in Oekraine de hulp van regelrechte nazi’s inriepen bij de coup op het Maidanplein. Het moet zoiets geweest zijn als van die kat die de kandeleer aflikte. Het ging voor een groot deel om de smeer. Oftewel olie en gas. Nou hebben we het hier en daar al eens gehad over de zakelijke belangen die met name Kolomoisky had in het Oekrainse Zwarte Zeegebied, inclusief De Krim. Maar er is nog een factor die meespeelde bij het kelen van de Russische South Stream. De gasbelangen van Israël zelf. Er bestaan in Tel Aviv namelijk woeste plannen om een pijplijn aan te leggen tussen het net heel bescheiden in gebruik genomen gasveld voor de Israëlische kust en het Vierde Rijk. Uiteraard zo goedkoop mogelijk. Via Turkije dus. Maar de Turken bakten niet. Want een deel van dat gasveld behoort eigenlijk toe aan de Palestijnen. Maar hoe jammer nou, Israël erkent de Palestijnse staat niet, dus alles is voor Bassie. Onacceptabel voor de Turken.
  Kan je die gaspijp verleggen en via Cyprus (deels Turks!!) en Griekenland proberen je vluchtige nering richting Brussel te pompen, maar dat is een verrekt dure grap en tilt de kostprijs tot Golanhoogte. Dus in wezen onhaalbaar. Tot overmaat van ramp is Vlad Poetin zo goochem geweest om de South Stream af te doppen en een deal te sluiten met Erdogan. Dus vind je het gek dat verschillende landen van de EU langzaam hun harde broodjes wat zachter en zoeter maken om hun Moskouse marktstalletje niet definitief kwijt te raken. En dat Nuttyaho nu de vlag heeft gestreken en nieuwe verkiezingen heeft aangekondigd. En dat in Oekraine geluiden opgaan om de Russisch sprekende gebieden meer autonomie te schenken. Nee, voorlopig is het Vierde Rijk uitgepokerd. De enige die nog voor ellende kan zorgen is de USSA. Laten we samen bidden.

  • Boudine:

   Nog een Kleintje, maar dan wel groots:

   Uitgepokerd (3)

   dinsdag 9 december 2014

   Kan heel gezellig worden vandaag. In Brussel. Als ie toevallig niet bezopen is ontvangt de nieuwe Reichsführer Juncker daar namelijk 9 pissige ministers en hun gevolg. Afgevaardigden van lidstaten en wannabees die dankzij Brussel de lucratieve South Stream-deal met Rusland op hun buikruimte konden schrijven. Er leefde nog stille hoop, dat de Russische minister van Energiezaken Novak ook acte de présence zou geven, maar die stak een verder keurige middelvinger in de richting van het zwerk. Hij heeft een onderhoud met zijn collega uit Venezuela, dat economisch dreigt te bezwijken door het schandalige olieprijskunstje dat de Saudi’s onder hun jurk vandaan hebben gehaald. Zonder twijfel zal Juncker met mogelijke ondersteuning van onze Limburgse Bilderfransie de schuld in de schoenen van de Russische thugs proberen te schuiven en daarna de aanwezigen trakteren op een exquis stukkie eten en een even exquis slokje om de boel weg te spoelen. Maar of dat genoeg is om met name de Hongaarse afgevaardigde een beetje in de stemming te brengen is zeer de vraag. Het Witte Huis likken maakt meer kapot dan je lief is. Stay tuned.

 • Boudine:

  South Stream Cancelation Changes Everything

  It reshuffles the cards from Hungary to Russia, to Serbia and Turkey

  Nebojsa Malic

  South Stream, Putin’s Greatest Magic Trick

  Every great magic trick consists of three parts: the Pledge, the Turn, and the Prestige

  Alex Christoforou

  Ukraine’s strategic energy position, gone.
  Gas delivered direct to Europe’s doorstep, no more.
  Easy money in Bulgaria’s coffers, vanished.
  Energy pipelined from Qatar and Saudi Arabia, poof!
  American and Canadian LNG shipped to Europe, no chance.

  That, ladies and gents, is how great magic is done.

 • Boudine:

  EU Overplayed Its Hand on South Stream

  Should have been as assertive with Washington as it was with Russia

  The West snatched Ukraine from the sphere of influence of Russia (for as long as it lasts) but Russia snatched Turkey from the sphere of influence of the West by this genial pipeline move. It won’t be long until it will become clear even to Brussels who gained and who lost. Ukraine is a useless corrupt economic black hole.

  Turkey in contrast is the coming power in the Middle East and will soon expand its tentacles over Saudi-Arabia and the rest of the Arabian oil provinces, thanks to ISIS.

  It is likely that Turkey will gradually gravitate towards the East and sooner or later become member of SCO. That would mean that Europe will be completely dependent for its fossil fuel on and consequently at the mercy of the SCO-alliance, thanks to the satanic Americans and their world domination schemes, who pushed us Europeans into a useless Ukraine adventure at the cost of a catastrophic deterioration of our geo-strategic position.

  There is only one way out of this mess and that is to for France and Germany to break with Washington and become member of SCO and tell the Americans to leave Europe.

 • Boudine:

  Escalating tensions between Russia and the West over Balkan energy
  By Paul Mitchell
  12 December 2014

  On December 1, Russian president Vladimir Putin announced that Russian state energy company, Gazprom, had cancelled the South Stream pipeline, bringing gas from Russia under the Black Sea and through the Balkans to central Europe. It was another sign of the escalating tensions between the imperialist powers and Russia—tensions that have impacted significantly on the Balkans.

  For the last few years, the European Union (EU) and the United States had tried to stop South Stream, viewing it as an attempt to increase Europe’s dependence on Russian energy supplies. These moves were accelerated after the US and German-orchestrated coup that toppled the government of Ukraine.

  NATO has expanded its membership into the Balkans, and three more countries—BiH, FYROM and Montenegro—are candidates. Russian foreign minister Sergei Lavrov has warned against NATO expansion in the region, which would be seen as a provocation by Russia and a threat to Europe’s security and stability.

 • Boudine:

  Russia and Turkey’s Gas Deal Can Save Europe and the World

  By Joaquin Flores

  December 11, 2014 “ICH” – The status of South Stream and the newly announced Russia-Turkey gas deal is much more than it seems. It is primarily about putting the brakes on what has slowly been developing into the next world war.

  This new deal may also represent a serious culmination of Russian, Chinese, and Iranian efforts to realign the entire bandwidth between the Adriatic Sea and India. This has ramifications not only for the EU, Bulgaria, and Turkey, but also Syria, Egypt, Israel, Iran, China and most of Latin America. Its effects reach far beyond the scope of this report, and includes currency wars, and military alliances.

 • Boudine:

  Backfired!
  U.S. New Cold War Policy Has Backfired – And Created Its Worst Nightmare

  By Michael Hudson

  December 11, 2014 “ICH” – 1. The world’s geopolitics, major trade patterns and military alliances have changed radically in the past month. Russia has re-oriented its gas and oil trade, and also its trade in military technology, away from Europe toward Eurasia.

  The result is the opposite of America’s hope for the past half-century of dividing and conquering Eurasia: setting Russia against China, isolating Iran, and preventing India, the Near East and other Asian countries from joining together to create an alternative to the U.S. dollar area. American sanctions and New Cold War policy has driven these Asian countries together in association with the Shanghai Cooperation Organization as an alternative to NATO, and in the BRICS moves to avoid dealing with the dollar area, the IMF and World Bank austerity programs.

  Regarding Europe, America’s insistence that it join the New Cold War by imposing sanctions on Russia and blocking Russian gas and oil exports has aggravated the Eurozone’s economic austerity, making it even more of a Dead Zone.

 • Boudine:

  How Vladimir Putin Upset NATO’s Strategy

  Russia is reacting to the economic war which NATO is waging against her in the way she would have reacted in a conventional war. She allowed herself to be hit by unilateral “sanctions” in order to better lead the opponent to a battleground of her own choosing. Simultaneously, she has signed agreements with China to safeguard her future and with Turkey to disrupt NATO. As long ago, against France or Germany, her initial defeat could be the guarantee of her victory in the end.

  By Thierry Meyssan

  For NATO, the Turkish problem is turning into a nightmare.

  Vladimir Putin certainly has not changed his mind about Recep Tayyip Erdoğan. He is a petty criminal who joined the Muslim Brotherhood, was propelled to power with the help of the CIA, and he now behaves like a true mafia boss. But the Russian president is used to dealing with oligarchs or heads of state in Central Asia that are no better. He himself arrived at the Kremlin by infiltrating the circles of Boris Yeltsin and Berezovsky.

  For his part, Erdoğan knows he owes his power to NATO, and now it is taking him to task. He has no problem doing the splits: political ally to Washington and economic ally to Moscow. He knows that no State has ever gotten out of the Alliance, but he imagines he can stay in power via this double game.

  Now let us observe the strategy of Vladimir Putin.

 • Boudine:

  Russia Pivots to Eurasia for Trade and Military Alliances duurt 12 minuten.

 • Boudine:

  In Oekraïne is een kerncentrale “out of order”. Lees er alles over op ENE News:

  “Emergency shutdown” at one of world’s largest nuke plants — Local Official: “Radiation is 14 times higher than acceptable norm” in area; Warns of Chernobyl-type disaster — Gov’t: Levels are “within acceptable limits”, incident is under investigation — Second accident at plant this month

  Op Zaplog staat dit artikel:
  Separatist waarschuwt voor ‘tweede Tsjernobyl’ met het nodige aan reacties. De bron van dat Zaplog artikel is: http://nieuwsuitoekraine.blogspot.co.uk/2014/12/separatist-waarschuwt-voor-tweede.html

  De kapotte kerncentrale staat in Zaporizja, aan de rivier de Dnjepr.

 • Breaking: Rusland is gestopt met gaslevering via Oekraïne. En ook Rusland heeft de EU gemeld dat de pijplijn van Turkije naar Europa door Europa zelf aangelegd moet worden.
  http://vineyardsaker.blogspot.nl/2015/01/breaking-news-russia-will-completely.html

  http://www.zerohedge.com/news/2015-01-14/russia-just-pulled-itself-out-petrodollar

  Ondertussen gaat het opruimen van de vijfde kolom in Rusland gestaag door. Ksenia Yudayeva bekritiseerd door haar handelingen m.b.t. de roebel en getraind in de VS, mag opstappen.

  http://www.reuters.com/article/2015/01/14/russia-crisis-cenbank-reshuffle-idUSL6N0UT45Q20150114

  • Boudine:

   Dit was te verwachten, Ingrid. Ik heb even een rondje gesurft en volgens mij is het nog waar ook! Goud schiet de lucht in, de Zwitserse Frank ook! Welkom in de achtbaan van 2015 en het jaar is pas 15 dagen oud! 😉

 • Rob Heusdens:

  De europees – russische gaskwestie.

  Om te begrijpen waar deze hele kwestie vandaan komt, moet je denk ik terug gaan naar de Comecon. Rusland leverde toen gas en olie aan de oost europese landen in ruil voor industrie en landbouw producten. Die handel was dus niet in harde valuta of in wereldmarkt prijzen.

  Na 1990, met het uiteenvallen van de Comecon en de Sovjet-unie veranderd dat uiteraard en wordt de ruilhandel omgezet in handel in harde vauta en wereldmarkt prijxen.

  Alle oost europese landen moesten zich dus daarop aanpassen.

  Maar voor gas is de kwestie nogal ingewikkeld, want je kunt een gasinfrastructuur die gebouwd is op goedkoop gas – dus weinig gedaan aan energie efficientie – niet zomaar aanpassen aan veel hogere prijzen.

  Het is natuurlijk duidelijk dat de problemen in oost europa met rusland, en met name in Oekraïne (waar 80% van het russische gas door heen stroomde in die tijd voor de export naar europa) daarin hun feitelijke oorzaak vinden.

  Amerikaanse inmenging in Pekraöne heeft er echter toe geleidt dat men een gasconflict forceerde (gasrekening niet betalen en gas aftappen van de doorvoer) waardoor Rusland 2 dagen de leveringen stopte.

  In plaats van invoer via Rusland ging Oekraïne toen over op “terugleveringen” via Slowakije (zelfde gas alleen duurder) en liet Europa opdraaien voor de extra kosten….

  Rusland zette vervolgens in op het diversificeren van de aanvoer routes, zoals ondermeer de southstream (inmiddels vervangen door de aan te leggen Turkish stream) en de Nordstream, waarvan een tweede buis op de planning staat om te worden aangelegd om het Oekräïnse transit monopolie, wat ze misbruikt hadden en leveringsvoorwaarden schonden, te kunnen omzeilen.

  Dat voorts Rusland de gasprijs niet laag houdt, maar heeft aangepast aan die van de wereldmarkt (hoewel oost europa nog alijd wel een aanzienlijk lagere gasprijs heeft dan hier) is natuurlijk te begrijpen, daar Rusland immers ook geen industrie of landbouw producten uit Oost europa krijgr tegen prijzen onder wereldmarkt niveau.

  Het domme europa (in opdracht van de VS) is slechts bezig geweest het conflict verder op te stoken in plaats van op te lossen.

  Dat je met her sturen van tanks naar de grens van rusland niets oplost, dat je daarmee de gasrekening niet omlaag krijgt, dat zal iedereen wel duidelijk zijn.

  In plaats van tanks kunnen ze beter hoogrendements ketels die kant op sturen, zodat de energie rekening lager wordt.

  Het gas wat je daarmee bespaard kun je dan gewoon voor een deel weg strepen tegen de importen van gas, waarmee de investering in woningisolaie en hoogrendements ketels zich ruimschoots terugverdient.

  Zou beter zijn voor het klimaat. Met name ook het politieke klimaat!

  • mr.drs.Bou:

   Dank je wel, Rob. Natuurlijk zijn er rationele oplossingen mogelijk voor dit conflict, maar sommige betrokkenen zijn niet rationeel, maar uit op macht en op winst belust. Je schrijft:

   Het is natuurlijk duidelijk dat de problemen in oost europa met rusland, en met name in Oekraïne (waar 80% van het russische gas door heen stroomde in die tijd voor de export naar europa) daarin hun feitelijke oorzaak vinden.

   Daar moest ik over nadenken. Ik snapte het pas, nadat ik twee woorden had geschrapt:

   Het is natuurlijk duidelijk dat de problemen in oost europa met rusland, en met name in Oekraïne (waar 80% van het russische gas door heen stroomde in die tijd voor de export naar europa) daarin hun feitelijke oorzaak vinden.

   Die twee woorden zijn suggestief, maar ook ik denk dat de problemen hun oorzaak vinden in de distributie van olie en gas als de belangrijkste grondstoffen. Ik ga nogmaals luisteren naar dit gesprek:
   Competitie tussen grootmachten; Stan van Houcke en Kees van der Pijl duurt een uur en 12 minuten.

Laat een reactie achter