Archieven

Koerdische vrouwen vechten voor vrijheid

De Koerden zijn een volk waarvan het land door de Europese mogendheden in 1920 werd verdeeld over verscheidene nieuw gevormde staten: Turkije, Syrië, Irak, Iran en Armenië. Sindsdien streven de Koerden naar hun eigen land, waar ze vrij zijn om hun eigen taal te spreken en hun eigen cultuur te uiten. In deze vrijheidsstrijd blijken vrouwen een grote rol te spelen. Zij vechten niet alleen voor een onafhankelijk Koerdistan, maar ook voor hun eigen vrijheid!

In de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië vecht men al maanden tegen ISIS. Vanuit Noord Irak schoten Koerdische strijders te hulp. Ook vanuit Turks Koerdistan wilden mensen zich aansluiten bij de strijd tegen ISIS, maar Turkije heeft dat belet. Onlangs verschafte Turkije wel strijders van ISIS toegang tot het Syrische grensgebied. In Turkije strijdt de Koerdische PKK al decennia lang tegen de onderdrukking van de Koerden door de Turkse staat. De ideologie van de PKK is socialistisch en vrouwen hebben daarin een gelijkwaardige plaats. Veel vrouwen sloten zich daarom aan bij de PKK.

Ook in Irak hebben de Koerden zich verzet tegen de onderdrukking ten tijde van Saddam Hoessein. Sinds de oorlog van de VS tegen Irak hebben de Koerden daar een redelijke mate van onafhankelijkheid verworven, maar ook zij streven nog steeds naar een eigen staat voor het Koerdische volk. Ook in Irak maken vrouwen deel uit van het leger. Dit feministische aspect van de strijd om een vrij en onafhankelijk Koerdistan is lang onderbelicht gebleven. De strijd tegen ISIS in Kobani bracht deze vrouwen voor het voetlicht. ISIS vreest deze vrouwen niet alleen omdat het zulke goede soldaten zijn, maar ook omdat deze misleide moslims geloven dat een man die door een vrouw wordt gedood, niet naar het paradijs gaat. Hen wachtten geen 70 maagden die men hen heeft beloofd! 😉

The 19-yr old Kurd fighter who can send ISIS militants to hell
Gepubliceerd op 7 okt. 2014

De volgende twee reportages gaan over Koerdische vrouwen die de wapens hebben opgenomen. De eerste speelt in Irak en de tweede in Turkije. Beiden spelen in Koerdistan, een imposant berggebied waar de bronnen van de Eufraat en de Tigris liggen. In beide reportages wordt nauwelijks geschoten, maar wel veel gelachen en gezongen. De sfeer onder de vrouwen is warm en vrolijk! Zij vechten niet alleen voor een vrij Koerdistan, maar ook voor een leven zonder mannelijke dominantie.

Female Fighters of Kurdistan (Part 1/3) duurt 22 minuten.

Male and Female Fighters of Kurdistan Fighting ISIS in Kobani Documentary (English Sub) PKK duurt 42 minuten.

Misschien denkt u nu dat deze vrouwen alleen maar vrolijk door de bergen zwerven, wat dansen en zingen, wat lachen en babbelen, maar dat is niet waar. Ze blijken bijzonder moedige soldaten! In deze reportage hebben de dames een dorp bevrijd dat was bezet door ISIS. De docu vertelt ook meer over de manier waarop ISIS vrouwen behandelt. Geen wonder dat deze vrouwen vechten als leeuwinnen!

FULL 60 Minutes: Kurdish Female Fighters against ISIS – FEMALE STATE (extended un-aired footage) duurt 29 minuten.

2 Reacties

 1. Boudine

  Irma Schiffers heeft een documentaire ondertiteld over Rojava, een Koerdische enclave in het noorden van Syrië, op de grens met Irak. Dit is echt een MUST SEE. Lees ook het bijbehorende artikel:
  Revolutie in Syrië die wij niet (mogen) zien!

  BBC Our World ROJAVA SYRIA S SECRET REVOLUTION duurt 23 minuten.

  Antwoord
 2. yvonne

  Vannacht geweldige uitzending van de VPRO, hoe de oorlog tegen Irak ons verkocht is…..wel laat op de avond 00.15 uur, maar toch, complimenten voor de VPRO!

  Saddam hád geen massavernietigingswapens, toch werden de geesten tien jaar geleden rijp gemaakt voor een inval in Irak. Hoe, daarover gaat de documentaire The War Campaign.

  http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2015/oorlog-te-koop.html

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën