Archieven

Buurtzorg, zo kan het ook!

Toen ik enige jaren geleden mijn arm had gebroken, heb ik een tijdje hulp gehad van Buurtzorg. Mijn buren waren ook zeer behulpzaam, maar Buurtzorg is een professionele thuiszorgorganisatie. Met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden leveren zij zorg aan huis. Deze organisatie is niet hiërarchisch, het team organiseert zichzelf en het verschaft de hulp die nodig is, niet meer, maar ook niet minder. Het was een veilig idee dat er elke dag even een verpleegster kwam kijken, maar zij deed ook wat ik zelf niet kon met alleen mijn linkerhand. Bij voorbeeld de was ophangen!

De gezondheidszorg is de laatste decennia steeds strakker georganiseerd. Aan de top zitten managers met dikke salarissen die bepalen wat de medewerkers binnen de organisatie moeten doen, hoeveel tijd ze daaraan mogen besteden en hoe alles nog veel efficiënter kan, want tijd is geld. Binnen dat systeem mag een verpleegster de was niet ophangen! Dat is immers de taak van een ongeschoolde minimumloonster… Een verpleegster is te duur, dus de was wordt niet droog.

Buurtzorg bewijst dat het anders kan! Met kleine teams en weinig administratie besteden ze veel minder tijd aan vergaderen en ze doen dat wat op dat moment nodig is. Dat werkt! Het concept van Buurtzorg krijgt op dit moment internationale aandacht. De organisator Jos de Blok was gisteren te gast bij RSA, waar hij mocht uitleggen wat het verschil is tussen een top-down organisatie en Buurtzorg. De achterliggende filosofie is echter niet alleen bruikbaar in de thuishulp, hij is toepasbaar binnen iedere organisatie. Op dit moment wordt vrijwel iedere werkvloer geregeerd van boven af, door managers die met dikke salarissen en vette bonussen naar huis gaan, nadat ze hebben bepaald hoeveel mensen er kunnen worden ontslagen als het werkproces efficiënter wordt ingericht. Maar zo werkt het niet!

Humanity Above Bureaucracy duurt 37 minuten, plus een discussie tot 1 uur en 2 minuten.

Jos de Blok receives the 2014 RSA Albert Medal for his work as founder of Buurtzorg, a transformational new model of community health care.

4 Reacties

 1. Boudine

  Ingekomen per e-mail:

  Beste Bou,

  Dank voor jouw artikel over Buurtzorg. Het gehele artikel klopt als een bus. Ik maak er namelijk zelf deel van uit. De hiërarchie bij de instelling waar ik voorheen werkzaam was en de feiten die je daarnaast zeer helder beschrijft, hebben mij doen besluiten over te stappen naar Buurtzorg. En gelukkig was ik welkom(!). Tot heden geen moment spijt van gehad.

  Hartelijke groet,

  Leliane

  Antwoord
  • Boudine

   Dank je wel, Leliane, maar de dank is wederzijds. Ik was zo blij met Buurtzorg!

   Voordien dacht ik dat een wijkverpleegster een pinnige tante was die je temperatuur kwam opnemen, je daarna een prik gaf en je tot slot vertelde wat je moest doen en laten. Buurtzorg léék daar niet op. Deze verpleegster ging mijn bed op maken, ik dacht: dat hoeft niet, dat kan ik wel zelf. De volgende dag had ik mijn bed opgemaakt toen ze kwam. Maar er waren ook dagelijkse dingen die niet gingen: boterhammen smeren lukte echt niet! Ik voelde me net een kind van drie, zo onhandig! Dus smeerde ze dagelijks vier sneetjes brood, alleen de boter, want het beleg kon ik zelf wel. De was ophangen met een hand gaat ook niet, dus hing ze de was op. En iets knippen, dat ging echt niet! Later leerde ik dat je dan een speciale linkshandige schaar nodig hebt.
   Op een ochtend kwam ze binnen en ik had alles al zelf gedaan. Ik zei: “Wat kom je doen?” Ze schrok, maar ik zei: ‘Meid, ga even zitten. Ik heb alles al zelf gedaan. Wil je koffie?” Dus hebben we samen lachend een kopje koffie gedronken.
   Het concept van Buurtzorg maakte dat ik ondanks mijn gebroken arm zo zelfredzaam mogelijk wilde zijn! “Dat kan ik wel zelf!” voelde prima!

   Antwoord
 2. Adrie

  Buurtzorg voert ook ‘niet medische taken’ uit. Het lijkt mij een efficiënte en humane combinatie van werkzaamheden. Volgens mij verdient zo’n duidelijk systeem aandacht én alle steun.
  Maar toen ik mijn Gemeente vroeg waarom Buurtzorg niet voorkomt op hun lijst van gecontracteerde aanbieders, kreeg ik als antwoord dat dit niet valt onder de nieuwe taken Jeugdhulp en/of Wmo-zorg die naar de Gemeente gaan: ‘…Bij Wmo zorg gaat het om ‘niet medische taken’ die naar de gemeente gaan en Jeugdhulp levert Buurtzorg niet. De medische zorg (verpleging en persoonlijke verzorging) die Buurtzorg nu levert, gaat met ingang van 1 januari naar de zorgverzekeringswet. De zorgverzekeringen hebben (neemt mijn gemeente aan) een contract met Buurtzorg … ‘, aldus hun reactie.

  Antwoord
 3. jan kammeijer

  Helaas hebben wij in mei 2014 afscheidt moeten nemen van buurtzorg omdat het team zich te goed voelde om ons als mantelzorger af en toe te ontlasten.
  Mijn vrouw en ik verzorgde toen en nog steeds haar moeder, gemiddeld 3 uur op een dag.
  Af en toe, zo eens in de maand wilde wij als vogelliefhebbers ook eens een dagje samen weg.
  Wij hebben toen bij het team van buurtzorg gevraagd of zij een maaltijd die wij altijd klaar hebben staan wilde opwarmen, maar de meerderheid in het team voelde zich hier te goed voor.
  Inmiddels zijn wij van buurtozrgorganisatie veranderd. Ik raad iedereen voor Privazorg te gaan en buurtzorg links te laten liggen.
  Natuurlijk zijn er natuurlijk ook fantastiche buurtzorgteams, maar in Amersfoort, Schuilenburg hebben ze ons mooi in de kou laten staan.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën