Goud en het einde van de petrodollar

Van de “vrije markt economie” begrijp ik niets meer. Volgens mij is het net zo’n loze kreet als “vrijheid en democratie”. Terwijl we overduidelijk voorbij peak oil zijn, daalden de olieprijzen sinds half juni van $115,- naar iets meer dan $80,- per barrel. Dat zou nog kunnen komen omdat ISIS de olie die ze hebben veroverd in Irak en Syrië dumpt op de zwarte markt, terwijl Saoedi Arabië het spel meespeelt om Rusland kapot te maken, maar wat denkt u van de goudprijs? Terwijl zowel China als Rusland grote hoeveelheden goud opkopen en de Federal Reserve miljarden dollars in de markt heeft gepompt, daalde de goudprijs, terwijl men toch mag verwachten dat deze dan juist zou stijgen! Die “vrije markt” is volgens mij een wassen neus! De prijzen van olie en goud worden gemanipuleerd!

De miljarden dollars die door de Fed in de banken werden gepompt, vonden hun weg niet naar nieuwe investeringen, maar leidden tot hogere prijzen voor aandelen op de beurs. Omdat de onderliggende waarde van de bedrijven niet mee steeg, was de winst van deze handel afkomstig uit speculatie en is er nu waarschijnlijk een aandelenbubbel. De Fed heeft verklaard dat men per 1 november stopt met de Quantative Easing waarin banken geld konden lenen tegen nagenoeg 0% rente.

How Will The Stock Market React To The End Of Quantitative Easing?

By Michael Snyder

October 28, 2014 “ICH” – It is widely expected that the Federal Reserve is going to announce the end of quantitative easing this week. Will this represent a major turning point for the stock market? As you will see below, since 2008 stocks have risen dramatically throughout every stage of quantitative easing. But when the various phases of quantitative easing have ended, stocks have always responded by declining substantially. The only thing that caused stocks to eventually start rising again was a new round of quantitative easing. So what will happen this time? That is a very good question. What we do know is that the the performance of the stock market has become completely divorced from economic reality, and in recent weeks there have been signs of market turmoil that we have not seen in years. Could the end of quantitative easing be the thing that finally pushes the financial markets over the edge?

After all this time, many Americans still don’t understand what quantitative easing actually is. Since the end of 2008, the Federal Reserve has injected approximately 3.5 trillion dollars into the financial system. Of course the Federal Reserve didn’t actually have 3.5 trillion dollars. The Fed created all of this money out of thin air and used it to buy government bonds and mortgage-backed securities.

If that sounds like “cheating” to you, that is because it is cheating. If you or I tried to print money, we would be put in prison. When the Federal Reserve does it, it is called “economic stimulus”.

Daar staat tegenover dat de banken hun eisen hebben verlaagd voor mensen die een hypotheek willen. Er kan dus in de VS net zo gemakkelijk weer een nieuwe huizen-bubbel ontstaan.

Risky Business
“Easy Money” Mel Watt Loosens Lending on Mortgages

By Mike Whitney

Here we go again.

Last week, the country’s biggest mortgage lenders scored a couple of key victories that will allow them to ease lending standards, crank out more toxic assets, and inflate another housing bubble. Here’s what’s going on.

On Monday, the head of the Federal Housing Finance Agency (FHFA), Mel Watt, announced that Fannie and Freddie would slash the minimum down-payment requirement on mortgages from 5 percent to 3 percent while making loans more available to people with spotty credit. If this all sounds hauntingly familiar, it should. It was less than 7 years ago that shoddy lending practices blew up the financial system precipitating the deepest slump since the Great Depression. Now Watt wants to repeat that catastrophe by pumping up another credit bubble.

In 2006 zag Willem Middelkoop, een zakenman die o.a. handelt in goud, dit patroon ook in Nederland en inderdaad is die huizenbubbel in 2008-2009 geknapt. Mensen bleven zitten met een hypotheek die hoger was dan de gedaalde waarde van hun huis. Voeg daarbij de stijgende werkloosheid: wie zijn (of haar) baan verloor en de hypotheeklasten niet langer kon betalen, kreeg te maken met een gedwongen verkoop van het huis en een nog af te betalen restschuld! Dat is een instant recept voor levenslange armoede en wat eten van de voedselbank!

Willem Middelkoop on Dutch mortgage debt – November 11, 2006 (Nederlands gesproken!)

Middelkoop heeft de economische crisis voorspeld. Hij is een van de mensen achter de VPRO-tegenlicht documentaire uit november 2005: De dag dat de dollar valt. De dollar is niet helemaal omgevallen, maar er barstte eind 2007 wel een economische fragmentatiebom! Banken werden gered door de centrale banken en sindsdien moet iedereen inleveren en bezuinigen! Dit treft vooral de sociaal zwakkeren, terwijl de rijken steeds rijker worden! Maar de dollar is bepaald niet langer een betrouwbare valuta, hij wordt nog slechts gedekt doordat de dollar is gekoppeld aan de wereldwijde olieverkoop. Intussen hebben Rusland en China een miljarden-contract gesloten voor de levering van olie door Rusland aan China, waarbij zal worden afgerekend in roebel of yuan. Daarmee komt er een einde aan de olie-dollar!

Dat wil echter nog niet zeggen dat de macht van de VS gebroken is, want de VS ontleent zijn macht tevens aan wapens en wereldwijd verspreide militaire bases! Deze bases omsingelen “toevallig” ook Rusland en de kust van China!

De vraag is dus of er oorlog komt, of dat er een nieuw monetair systeem in de maak is. Willem Middelkoop gelooft het laatste en ik help het hem hopen, want aan de Derde Wereldoorlog heb ik een gruwelijke hekel! In zijn laatste boek: The Big Reset legt Middelkoop uit hoe het huidige geldsysteem kan worden hervormd, zodat de roebel en de yuan samen met de euro en de dollar worden meegewogen in een nieuwe, wereldwijde munt. Deze zal dan de plaats innemen van de dollar. Op zijn blog: The big reset blog vindt u daar meer over.

Willem Middelkoop interview The Big Reset, on RTLZ duurt 15 minuten.

Willem Middelkoop; financiële elite bepaalt politieke agenda
Gepubliceerd op 26 sep. 2014

WRC-Rotterdam sprak Willem Middelkoop tijdens het congres ‘Geld voor de Toekomst’. Middelkoop (1962) is oprichter van het Commodity Discovery Fund en publicist. Hij waarschuwde in zijn eerste boek “Als de dollar valt” (2007) voor een naderende kredietcrisis.

Willem Middelkoop on The Big Reset duurt 42 minuten.
Congres ‘Geld voor de Toekomst’, Erasmus Universiteit, 20 september 2014

Willem Middelkoop is een goudhandelaar, hij wil uiteraard graag dat het goud in waarde stijgt. Maar hij is niet de enige die wijst op het feit dat goud op dit moment zwaar ondergewaardeerd is en dat de financiële markten op tilt staan. Voor wie meer wil weten, is er dit programma van een zilverhandelaar. Hij wil natuurlijk graag dat het zilver in waarde stijgt, maar ik heb toch met rode oortjes zitten luisteren naar al die dode bankiers, want ze vallen de laatste tijd als rijpe appels van het dak, ze springen als wilde katten van balkons en gaan ook overigens op verdachte manieren dood. Het blijft dus een spannend verhaal… 😉

DEAD BANKSTERS & CHINA’S 30,000 TONS OF GOLD — Alasdair Macleod duurt 30 minuten.

En dan is er nog het komende referendum in Zwitserland. Daar zal op 30 november worden gestemd over de vraag of de Zwitserse Frank weer als vanouds door goud moet worden gedekt, zodat de SNB (Zwitserse Nationale Bank) heel veel goud moet kopen, goud dat ze de laatste twee decennia hebben verkocht!

“SNB Concerned”: Does a Yes to the Swiss Gold Referendum Imply an End of the CHF Cap?

If the upcoming referendum “Save our Swiss gold” wins, then the SNB must increase gold holdings from less than 10% to 20% of its balance sheet. This possibly implies an end of the CHF cap. The referendum will take place on November 30th.

SWISS GOLD & BREAKING THE CARTEL — Alasdair Macleod duurt 20 minuten.

p.s.: De nationale banken zijn natuurlijk ook niet meer te vertrouwen. Het hele financiële systeem hangt immers van zwendel aan elkaar! Vandaag ontving ik daarover een leuk artikel in het Duits:
Ist die Deutsche Bank eine kriminelle Vereinigung?

Von Dr. Wolfgang Hetzer, Ministerialrat, Wien

Dan hoort u het ook eens van een ander… 🙂

19 Reacties

 1. localmc

  Ancient Economies – Persepolis and the Economy of Achemenid Persia – Matt Stolper

  Matthew W. Stolper (Professor of Assyriology, John A. Wilson Professor of Oriental Studies in the Oriental Institute) has worked primarily on Achaemenid Babylonian texts and secondarily on Elamite history and texts. His work on Babylonia when it was a province of the Achaemenid Persian empire mostly treats legal and administrative texts as evidence of social, economic and political history c. 450-300 B.C., the time between the consolidation of Achaemenid control and the consolidation of Seleucid control. His work on Elam and Elamite includes a survey of Elamite political history (out of print), a sketch of Elamite grammar, and publication of Proto-Elamite and Elamite texts from ancient Anshan. His main effort now is on Achaemenid Elamite and Achaemenid Aramaic administrative excavated by the Oriental Institute in 1933 at Persepolis, the imperial residence in the Persian homeland to be published in electronic and conventional forms. Stolper’s courses have dealt mostly with Akkadian historical and legal texts of the late first millennium, with forays into Old Persian and Elamite language and Achaemenid history.

  http://www.youtube.com/watch?v=i_e6FqkJErk

  text link : http://nelc.uchicago.edu/faculty/stolper

  Ancient Economies – Persepolis and the Economy of Achemenid Persia – Matt Stolper duurt 47 minuten.

  Antwoord
  • Boudine

   Beste Local, dank je wel voor de link en dat was wat mij betreft wel weer een schot in de roos! Ik heb de docu nog niet bekeken, maar op dat YouTube kanaal staan nog veel meer documentaires over oude beschavingen. Voorlopig ben ik dus wel even zoet! 🙂

   Antwoord
 2. Boudine

  Nog wat artikelen op de website Market update:

  Jim Rickards: Dollar zal verdwijnen als wereldreservemunt

  Jim Rogers: “Ik koop nu geen goud”

  Moet Zwitserland echt zoveel goud kopen?

  Goudprijs naar laagste niveau sinds 2010

  Of het goud in prijs zal stijgen, hangt mede af van de winst of het verlies op de aandelenbeurzen. Op Kitco staat linksboven ook een overzichtje van de resultaten op de beurzen. Europa staat in de plus, maar de VS in de min. Ik ben geen econoom, dus we zien wel! 😉

  Antwoord
 3. Boudine

  China’s Massive Holdings of Gold Bullion. Is the West Financially Bankrupt?

  Volgens dit artikel heeft China stiekem tussen 20,000 en 25,000 ton goud gekocht! Ze kopen nog steeds goud, maar met deze hoeveelheid kunnen ze de goudprijs volledig manipuleren. Dat zou betekenen dat China het meest welvarende land wordt, terwijl Europa en vooral de VS een soort 3e wereldland worden.

  Er staan nog meer artikelen over Goud op Global Research. Zie daarvoor de verwijzingen onder dat artikel.

  Antwoord
 4. Boudine

  Op Het Haagse Complot staat nu een artikel over Ad Broere:
  Geld komt uit het NIETS

  Het artikel eindigt met een verwijzing naar de beroemde lezing van Ad Broere met dezelfde naam.

  Antwoord
 5. Boudine

  Een artikel over de petrodollar en de olieprijs:

  Has Washington Just Shot Itself in the Oily Foot?

  By William Engdahl

  November 06, 2014 “ICH” – “NEO” – By now even the New York Times is openly talking about the secret Obama Administration strategy of trying to bankrupt Russia by using its oil-bloated Bedouin bosom buddy, Saudi Arabia, to collapse the world price of oil. However, it’s beginning to look like the neo-conservative Russia-haters and Cold war wanna-be hawks around Barack Obama may have just shot themselves in their oily foot. As I referred to it in an earlier article, their oil price strategy is basically stupid. Stupid, as all consequences have not been taken into account. Take now the impact on US oil production as prices plummet.

  The collapse in US oil prices since September may very soon collapse the US shale oil bubble and tear away the illusion that the United States will surpass Saudi Arabia and Russia as the world’s largest oil producer. That illusion, fostered by faked resource estimates issued by the US Department of Energy, has been a lynchpin of Obama geopolitical strategy.

  The end of the shale oil bubble would deal a devastating blow to the US oil geopolitics. Today an estimated 55% of US oil production and all the production increase of the past several years comes from fracking for shale oil. With financing cut off because of economic risk amid falling oil prices, shale oil drillers will be forced to halt new drilling that is needed merely to maintain a steady oil output.

  The aggressive US foreign policy in the Middle East—its war against Syria’s al-Assad regime, its hardball oil sanctions against Iran, its sanctions against Russian oil projects, its cynical toleration of ISIS in Iraqi oil regions, its refusal to intervene to stabilize the Libyan oil economy but instead to tolerate dis-order are all premised on a cocky view in Washington that the USA is once again the King of Oil in the world and can afford to play high-risk oil geopolitics. The official government agency responsible for advising the CIA, Department of Defense, State Department and White House on energy, the US Department of Energy, has issued projections of US shale oil growth based on myths and lies. That has led the Obama White House to launch oil wars based on those same myths and lies about the rosy prospects of shale oil.

  Antwoord
 6. yvonne

  Dit biedt hoop: een theaterstuk door héél Nederland, om mensen uit te leggen hoe het nu werkelijk zit met de bank-wereld. Ik denk een eye-opener voor veel mensen……geweldig!

  DWDD presenteert: BIS, bank van de bankiers
  Geplaatst op 7 november 2014 door Auteur

  Vaste prik. Iedere doordeweekse avond om 19:00 uur: De Wereld Draait Door. Er zijn zelfs mensen die hun etenstijd erop afstemmen, om het maar niet te hoeven missen. De aflevering van dinsdag 4 november was zeker de moeite waard. Pierre Bokma, Victor Low, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts voerden een gedeelte op uit hun theaterstuk De Verleiders. Door de bank genomen. Boos waren ze over de ondoorzichtige en veel te dure hypotheken die hen waren aangesmeerd, over de bankiers met hun gladde verkooppraatjes. We zijn er allemaal ingeluisd.

  http://langleveeuropa.nl/2014/11/dwdd-presenteert-bis-bank-van-de-bankiers/

  Antwoord
 7. Boudine

  Beste Yvonne, hartelijk dank voor de link. Ik kwam die uitzending al eerder ergens tegen, maar ik heb nog geen tijd gevonden om er aandacht aan te besteden. Ik had zelf ook nog nooit van de BIS bank gehoord, maar ik wil daar wel meer over weten. De uitzending laat zich embedden, dus bij deze:

  Antwoord
 8. Boudine

  Nog een beetje slecht nieuws over de economie:
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/11/Topeconoom-Armstrong-In-2016-instorting-Verenigde-Staten

  De onafhankelijke topeconoom Martin Armstrong verwacht dat de Verenigde Staten in 2016 financieel en economisch zullen instorten en er massale onrust uitbreekt, mogelijk zelfs een nieuwe revolutie. In het verleden voorspelde Armstrong correct de ‘Zwarte Maandag’ beurskrach van 1987 en de Russische financiële crash in 1998. Ook zegt hij al jaren dat de eurozone ten dode is opgeschreven.

  Armstrong wijst op de snel groeiende inkomensongelijkheden in de VS, die voor steeds meer spanningen zorgen. ‘Het lijkt er meer en meer op dat er in 2016, zodra de economie inzakt, een ernstige politieke opstand zal uitbreken. Dat is het magische ingrediënt: laat de economie inzakken en je krijgt maatschappelijke onrust en revolutie.’

  In oktober waarschuwde ook de Amerikaanse econoom/investeringsbankier James Richards voor de komende instorting van de dollar, met wereldwijde chaos en oorlog als gevolg. Richards stelde dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de belastingbetaler opnieuw zal moeten opdraaien voor het redden van de banken, wat nieuwe, keiharde ingrepen in de sociale zekerheid en andere voorzieningen zal vereisen.

  Antwoord
 9. Boudine

  Een lang en grondig artikel met heel veel links naar andere artikelen, gaat over de olieprijs en het verband tussen de oorlogen in Oekraïne en Syrië, oftewel de huidige wereldpolitiek.

  Obama’s Secret Deals With Saudi Arabia & Qatar

  What’s Behind Lower Gas-Prices and the Bombings of Syria and of Eastern Ukraine: Obama Represents U.S. & Arabic Aristocracies, Against Those of Russia & Iran

  By Eric Zuesse

  (The following report reconstructs U.S. President Barack Obama’s foreign policy, on the basis of what I have deemed to be reliable news accounts of his Administration’s actions, not of its mere words. This reconstruction is grounded in the linked-to news-sources, all of which I have investigated and verified — and some of which I wrote. The ones that I wrote are themselves sourced to the links within those reports, all of which I have, likewise, personally checked and verified. Consequently, the chain of verifications back to this reconstruction’s primary sources is available to any online reader, and every reader is encouraged to track back to its ultimate source any allegation that might appear to be at all questionable to him or her in the present article. Not only will this exercise be helpful to the reader concerning that given point at question, but it will open that person to an associated world of deeper discovery, which I hope that this news-report and analysis will do for many readers, and which is the reason I wrote it: so as to share with others what I and other careful and cautious researchers have discovered, though it might be, in some instances, starkly at variance with what our Government, and most of the press, have been more commonly presenting as ‘truth’ about these matters. At least, this exercise will provide an alternative frame of reference regarding these issues, an alternative possibility to consider, and which I have verified, from every root to every branch, in this tree of historical reconstruction of the events.)

  Antwoord
 10. Boudine

  ‘Moral enemies of ISIS are buying their oil. Why?’

  Gepubliceerd op 17 nov. 2014

  ISIS allegedly makes over $1mn a day in black market oil sales. The group is now looking into minting its own currency, in gold, silver and copper. Each coin will reflect the metal’s value on commodity market. The most expensive coins – Gold Dinars – will come in two denominations, one and five – with one Dinar to be worth about 160 dollars going by current gold prices. Lebanese oil expert Jihad Hakayem has more on how their economy got to this point.

  Antwoord
 11. Boudine

  Het was gisteren ook in het NOS journaal:

  The Netherlands Has Repatriated 122.5t Gold From US

  Duitsland probeert al jaren tevergeefs om hun goud terug te krijgen, maar Nederland krijgt het moeiteloos terug! De laatste alinea van het artikel luidt:

  Editor: so, why does the US give gold back to the Netherlands and not to Germany? Our cynical suspicion: has this perhaps anything to do with the MH17 case? Is this the price the US is paying for the Dutch to remain silent about the true causes of the tragedy in Donbass, namely that Kiev, freshly snatched from the Russian sphere of influence, did it?

  Niburu bouwt daar weer een leuke complot-theorie op! Het zou best nog eens waar kunnen zijn! 😉

  Antwoord
 12. Boudine

  Die complot theorie wordt ondersteund door het volgende bericht:
  Ukraine Admits Its Gold Is Gone: “There Is Almost No Gold Left In The Central Bank Vault”

  Onmiddellijk na de coup in Kiev werd al het goud van Oekraïne naar de VS getransporteerd. Het is heel goed mogelijk dat dit Oekraïense goud nu in Nederland in de kluis ligt, op voorwaarde dat Nederland de waarheid over NH 17 blijft verzwijgen!

  Het goud van Libië is ook nooit meer boven water gekomen! Plunder en KILL.

  Antwoord
 13. Boudine

  The 5 Catalysts That Will Trigger an Economic Collapse

  Antwoord
 14. Boudine

  Putin kan de goudstandaard invoeren

  Een goudgedekte roebel zal de dollar zeker tot op zekere hoogte uitdagen. Het is evenwel niet realistisch om te denken dat een economie van de grootte van Rusland een vervanging kan zijn voor de dominantie van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. Het is eerder waarschijnlijk dat een combinatie van reservevaluta’s de dienst zullen uitmaken. Hier wordt het interessant voor goud en dat zal een herevaluatie van de goudprijs betekenen.

  Antwoord
 15. Boudine

  Swiss Gold Referendum: What It Really Means

  By Paul Craig Roberts

  November 25, 2014 “ICH” – In a few days the Swiss people will go to the polls to decide whether the Swiss central bank is to be required to hold 20% of its reserves in the form of gold. Polls show that the gold requirement is favored by the less well off and opposed by wealthy Swiss invested in stocks. http://snbchf.com/gold/swiss-gold-referendum-latest-news/ These poll results provide new insight into the real reason for Quantitative Easing by the Federal Reserve and European Central Bank.

  First, let’s examine the reasons for these class-based poll results. The view in Switzerland is that a gold backed Swiss franc would be more valuable, and a more valuable franc would increase the purchasing power of wage earners, thus reducing their living costs. For the wealthy stock owners, a stronger franc would reduce Swiss exports, and less exports would reduce stock prices and the wealth of the wealthy.

  Antwoord
 16. Boudine

  Een bijzonder boeiend gesprek tussen James Corbett en David L. Smith:

  Gold Sells While Oil Plunges – Geneva Business Insider duurt 33 minuten.

  Antwoord
 17. Joris

  En het absurde is, dat mensen niet weten waarom de prijs zo wordt opgedreven!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën