Archief
Artikelen

Om te beginnen met ISIS: deze “Islamitische Staat” verhoudt zich tot de islam, als de Spaanse Inquisitie tot het christendom: wreedheid heerst! ISIS werd gefinancierd door rijke Arabische sheiks, met als doel de val van Assad in Syrië. Ook de CIA deed daarbij een flinke duit in het zakje. ISIS is geen islam, maar een creatie van het vrije wilde Westen, dat deze bloeddorstige groepering misbruikt om het Midden Oosten te ontwrichten. Op dit moment gaat de strijd om Kobani, een stad van ongeveer 45.000 inwoners in het Syrische deel van Koerdistan. Horror of Kobani: Headless corpses left in the street and victims with their eyes ‘cut out’, the savagery of Isis laid bare.

De Koerden proberen om deze stad te verdedigen, terwijl het Turkse leger langs de grens toekijkt en de strijdbare Koerden aan de grens tegenhoudt. De VS zou ISIS bestrijden met luchtaanvallen, maar ze bombarderen “per ongeluk” slechts lege gebouwen en graansilo’s! As ISIS Slaughters Kurds in Kobani, the U.S. Bombs Syrian Grain Silos. De belangrijke Koerdische oliestad Arbil in het Irakese deel van Koerdistan wordt wel door de VS verdedigd tegen ISIS. Het gaat dus niet om mensenlevens, maar om aardolie!

In Kobani gaat het echter niet alleen om de olie, maar ook om de Koerden. Turkije strijdt al jaren tegen de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij! De PKK streeft vooral naar politieke rechten voor de Koerden, hoewel PKK-leider Murat Karayilan in 2007 bevestigde dat een onafhankelijke staat nog altijd het primaire doel is van de organisatie. In de chaos van Syrië hadden de Koerden een vorm van onafhankelijkheid bereikt, waarna ze in hun gebied een democratische en socialistische organisatie opzetten. ISIS mag dat democratische experiment nu eerst kapot maken! Why is the world ignoring the revolutionary Kurds in Syria? Er staat een Nederlandse vertaling hier (pdf).

Amid the Syrian warzone a democratic experiment is being stamped into the ground by Isis. That the wider world is unaware is a scandal.

Hoewel de Koerden zwaar worden tegengewerkt door de Turken in de strijd om Kobani, winnen ze wel degelijk terrein. De VS doet niets om ISIS te bestrijden en Kobani te verdedigen, in tegendeel! Mahdi Darius Nazemroaya legt het duidelijk uit.

Kurdish forces gain ground against ISIL duurt 9 minuten.

Eergisteren had Myra weer een lang gesprek met de Koerdische zakenman en politieke activist Hüseyin Baybasin, die al sinds 1998 illegaal gevangen wordt gehouden in Nederland. Nadat Baybasin was gegijzeld, heeft Turkije ook de leider van de PKK Abdullah Öcalan ontvoerd en gevangen gezet. De strijd van de Koerden ging echter door onder leiding van Murat Karayilan. In 2013 heeft de PKK een wapenstilstand gesloten met de Turkse regering, maar eergisteren bombardeerde Turkije opnieuw de posities van de PKK. Beide partijen geven elkaar de schuld van het schenden van de wapenstilstand, terwijl intussen de Koerden overal demonstreren en deze demonstraties in Turkije met geweld worden bestreden. Ook wil Turkije een bufferzone instellen langs de Syrische grens, zogenaamd tegen ISIS, maar het betekent in feite dat Turkije het Syrische deel van Koerdistan wil bezetten. Assad is daar uiteraard tegen.

Baybasin is geen woordvoerder van de PKK, zelfs geen lid! Toen hij in 1998 door Nederland werd gegijzeld, was hij bezig om in Brussel een Koerdisch Parlement in Ballingschap op te richten. Baybasin is een zakenman, hij gelooft niet in geweld, maar in overleg en diplomatie. Uit het gesprek maak ik op dat hij hoopvol is gestemd, omdat de vreselijke toestand in Kobani het probleem van de Koerden opnieuw op de kaart heeft gezet. Hij gaat er van uit dat de Koerden ditmaal de strijd zullen winnen! Het is nu bijna een eeuw geleden dat het Ottomaanse Rijk werd verslagen en Koerdistan door de Europese mogendheden werd verdeeld tussen de nieuw gevormde landen Iran, Syrië en Turkije. Deze verdeling is kunstmatig, de Koerden streven nog altijd naar hereniging in hun eigen staat.

Tegelijkertijd is Baybasin boos! Deze vriendelijke en vreedzame zakenman is al sinds 1998 het slachtoffer van de corrupte Justitie van Nederland. Wie het boek van professor Ton Derksen heeft gelezen, weet dat Baybasin volkomen onschuldig is veroordeeld tot levenslang, opzettelijk en op grond van door het OM en Turkije vervalste bewijzen. In een ouder boek, zogenaamd van professor Bovenkerk, wordt Baybasin afgeschilderd als een zware crimineel die zijn drugswinsten gebruikte om zichzelf te profileren als zakenman. Toen Bovenkerk bij een rechtszitting werd opgeroepen als getuige, bleek echter dat hij zelfs niet op de hoogte was van de inhoud van het boek dat hij zou hebben geschreven. Baybasin is BOOS over zoveel bedrog!

Tot slot nog dit: Baybasin is al een tijdje ziek. Hij heeft zes jaar doorgebracht in isolatie in de EBI van Vught en ook daarna werd zijn gezondheid in de gevangenis verwaarloosd. Hij moet worden geopereerd, als ik het goed begrijp heeft hij een poliep in zijn voorhoofdsholte. Hij heeft de hele zomer gewacht op zijn operatie, die steeds weer werd uitgesteld. Op het einde van het gesprek hoor ik Myra echter zeggen, dat Baybasin morgen zal worden geopereerd. Ik wens hem een voorspoedig herstel en ik zal hem een kaartje sturen. Doe mee, want een kaartje beurt hem op! Stuur Baybasin een kaartje!

Talk2Myra: Mr Baybasin about Kobane duurt 45 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

11 Reacties op “ISIS, Kobani, de Koerden, Turkije en Baybasin”

 • Boudine:

  Deze video van Morris geeft een aanvulling op de hoop van Baybasin op een onafhankelijk Koerdistan:

  Will This Kobani Attack Lead To A Turkish Kurdistan Alliance – Morris

 • Boudine:

  De werkelijkheid is wreed, zeer wreed!

  Kurdish refugees receive ‘frosty welcome’ as women become ISIS slaves

  • Mirava news. English spoken.
   İslamic State Attack Kobane

   Een heldere live battlefield video over het bataljon vrouwelijke Koerdische vrijheidsstrijdsters in Kobani. Vrouwelijke Koerdische soldaten die Kobani verdedigen tegen ISIS. Daarnaast verhelderende interviews met hen over hun drijfveren, angsten, hoop. Hij duurt ruim 15 minuten. Zeker de moeite waard van je tijd.

   http://youtu.be/vw-g2JW_KfU

 • Dick:

  Fijn om Baybasin weer te horen en ook weer over hem te lezen.

 • Netje:

  heel toevallig stuitte ik gisteren op het gesprek van Myra met Baybasin, het is zo stil rondom hem en je merkte in het gesprek dat hij echt, en zeer terecht, heel boos is op het Nederlandse parlement. Onbegrijpelijk dat, behalve een paar mensen, niemand zijn nek durft uit te steken, allemaal bang voor represailles? het lijkt er wel op. Ook was ik Myra een tijdje “kwijt”, ik kon nergens meer iets van haar vinden, terwijl ze zulke sterke interviews heeft. Maar Baybasin krijgt een kaartje, een hart onder de riem heeft hij nodig, want het is allemaal zo oneerlijk, de wereld is zo rot als een mispel, ongelooflijk dat men dit allemaal pikt!

 • Boudine:

  De toestand in en rond Kobani is op zijn zachtst gezegd nogal verward en het is lastig om er een duidelijk zicht op te krijgen. Thierry Meyssan woont al jaren in Syrië. Deze Franse journalist is Frankrijk ontvlucht, nadat hij enige pittige vragen had gesteld rond die zogenaamde Boeing die op 9/11 in het Pentagon zou zijn gecrasht. Meyssan zit nu vrij dicht bij het vuur en in het volgende artikel verklaart hij de verschillende tegenstelling en allianties in de strijd rond Kobani.

  Will Washington Succeed in Having Northern Syria Ethnically Cleansed?

  At Kobané and in its region, where more than 300,000 Syrian Kurds are threatened with extermination by the Islamic Emirate, everyone can take the measure of NATO’s duplicity. As the commander of the US Coalition declares he is fighting against the Islamic Emirate, a NATO member, Turkey, furnishes the latter with the military and medical assistance they need, preventing civilians from fleeing and PKK fighters from coming to their aid.

  By Thierry Meyssan

  In ancient Greek theater, every spectator knew the tragic end of the play in advance. The characters, blinded by the gods, continued to act out what they pretended to reject with their words. But the choir revealed the projects of Destiny for the spectators.

  The tragedy that is being played out at Kobané (Arabic Ain al-Arab) was written to conclude with the announced genocide of 300,000 Syrian Kurds. The Islamic Emirate has already taken control of several parts of the city and many surrounding villages. If the Syrian Arab Army fails to breach the lines of the Islamic Emirate to save them, they will all be killed.

  The Kurdish population is defended by PYG (autonomist party supporting the Syrian Arab Republic), but Turkey has closed its border so that civilians cannot escape and the reinforcements of the Turkish PKK (separatist party linked to PYG) cannot arrive.

  Lees hier vooral verder!

 • Boudine:

  Zowel verhelderend als humoristisch, hoewel de situatie WREED is:

  A Caliph in a Wilderness of Mirrors
  by PEPE ESCOBAR

  I’m aiming at you, lover
  Cause killing you is killing myself

  – Orson Welles (director), The Lady from Shanghai,1947

  He’s invincible. He beheads. He smuggles. He conquers. He’s the ultimate jack-of-all-trades. No Tomahawk or Hellfire can touch him. He always gets what he wants; in Kobani; in Anbar province; with the House of Saud (which he wants to replace) trying to make Putin (who he wants to behead) suffer because of low oil prices.

  Lees hier vooral verder!

 • RT George Galloway 18 oktober.
  Must See!!! about ISIS
  Video duurt 25 minuten.

  http://www.youtube.com/watch?v=qI43rNIYqQk

  • Boudine:

   Dank je wel, Ankie. Dat was duidelijk en verhelderend. Baybasin zou nog wel eens gelijk kunnen krijgen met zijn optimisme. En inderdaad zou de PKK eindelijk en onmiddellijk moeten worden geschrapt van de lijst van terroristische organisaties. Zou ISIS al op die lijst staan?

 • Boudine:

  Direct Democracy: The Kobani Riddle

  By Pepe Escobar

  Kobani – an agricultural region – happens to be at the epicenter of this non-violent experiment in democracy, made possible by an arrangement early on during the Syrian tragedy between Damascus and Rojava (you don’t go for regime change against us, we leave you alone). Here, for instance, it’s argued that “even if only a single aspect of true socialism were able to survive there, millions of discontented people would be drawn to Kobani.”

  In Rojava, decision-making is via popular assemblies – multicultural and multi-religious. The top three officers in each municipality are a Kurd, an Arab and an Assyrian or Armenian Christian; and at least one of these three must be a woman. Non-Kurd minorities have their own institutions and speak their own languages.

  Among a myriad of women’s and youth councils, there is also an increasingly famous feminist army, the YJA Star militia (“Union of Free Women”, with the “star” symbolizing Mesopotamian goddess Ishtar).

 • Boudine:

  Growing Rift Between US & Turkey over Arming Kurds duurt 16 minuten.

  Gepubliceerd op 27 okt. 2014

  Baris Karaagac: Ankara remains opposed assisting to PKK-linked Kurdish rebels, who they consider terrorist organization

  Insluiten uitgeschakeld.

  https://www.youtube.com/watch?v=k8uFot-b02E

Laat een reactie achter