Archief
Artikelen

Achter gesloten deuren, in het grootste geheim, wordt er tussen de EU en de VS onderhandeld over het handelsverdrag TTIP. Regeringen en bedrijven beloven ons om economische groei en banen te creeeren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Maar foodwatch is er samen met 250 andere maatschappelijke organisaties van overtuigd dat de overeenkomst vooral grote bedrijven dient, niet de Europese burgers.

Het grootste gevaar is niet de verzwakking van de bestaande normen. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks mogelijk een klacht indienen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.

We moeten ons samen verzetten tegen dit zorgwekkende ondemocratische proces. Europese regels die de kwaliteit en veiligheid van ons voedsel waarborgen, kunnen mogelijk door de VS en de voedselindustrielobby onderuit geschoffeld worden.

De Europese Commissie heeft ons verzoek tot het starten van een officieel burgerinitiatief afgekeurd. Samen met 250 andere organisaties, heeft foodwatch besloten de petitie toch te starten. We moeten politici tonen hoe bezorgd en verontwaardigd Europese consumenten zijn over TTIP. Het doel is één miljoen handtekeningen. Teken nu en vraag je vrienden, kennissen, collega’s en familie hetzelfde te doen!

Actie tegen TTIP, CETA en TISA a.s. zaterdag 11 oktober

Wat is TTIP? Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag is Nederlands ondertiteld.

Why is TTIP more than a trade agreement? duurt 11 minuten.

TTIP: A Wolf In Sheeps Clothing duurt 49 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

14 Reacties op “Stop het omstreden handelsverdrag TTIP”

 • yvonne:

  De euro, EU, ESM en nu het TTIP, is allemaal in het voordeel van banken en multinationals, en ten koste van deze aarde met alles wat er op leeft. En alles voor een economische groei, die we helemaal niet na moeten streven…….Terug naar de kleinschaligheid, banken die geen rente mogen rekenen over iets wat nooit bestaan heeft, ruilhandel…..
  Dit gaat helemaal de verkeerde kant op, en het ergste is wel dat onze zogenaamde “volksvertegenwoordigers” dit moeten/kunnen weten…..

  De Vlaamse eurocommissaris Karel De Gucht voert namens de EU de onderhandelingen over het handelsakkoord TTIP met de VS. Hij zegt dat TTIP ons economische groei, welvaart en werkgelegenheid zal brengen: zo’n 0,3 tot 1,3 procent extra groei, 650.000 tot 1,3 miljoen extra banen en 5 tot 10 procent extra handel.

  Maar klopt het wat De Gucht zegt? Volgens Lori Wallach, directeur van Global Trade Watch van Public Citizen, een lobbygroep voor het publiek belang in Washington, kunnen “de claims dat deze deal een aanzienlijke groei met zich mee zal brengen (…) eenvoudigweg niet met betrouwbaar bewijs worden onderbouwd”.

  Maar nu is er zelfs bewijs van het tegendeel: TTIP zal ervoor zorgen dat ten minste een miljoen banen verloren gaan in de VS en de EU. Daarnaast is TTIP een bedreiging voor onze arbeidsrechtelijke normen.

  Dit is de conclusie van een rapport in opdracht van de EU van het Centre for Economic Policy Research (CEPR) in Londen.

  Onder het ‘ambitieuze’ scenario voor TTIP, dat de voorkeur van de EU-onderhandelaars heeft, blijkt dat ten minste 1,3 miljoen Europese werknemers hun baan zullen verliezen als een direct gevolg van de overeenkomst. Daarnaast zullen meer dan 715.000 Amerikaanse werknemers ook hun baan kwijt kunnen raken bij dit scenario, waardoor in totaal meer dan twee miljoen banen verloren gaan.

  http://langleveeuropa.nl/2014/10/ttip-gaat-ons-minstens-een-miljoen-banen-kosten/

 • yvonne:

  En Rutte geeft Van Rompuy de hoogste koninklijke onderscheiding, een man die niets maar dan ook niets voor de burgers van Europa heeft gedaan….Ik weet niet hoe U dit ervaart, maar bij mij gaan alle alarmbellen rinkelen

  Het is werkelijk misselijk makend als je je realiseert wat deze heren allemaal écht uitvreten. Het zijn weer elitaire bankvrienden onder elkaar, we zijn allemaal immers Jesuiten, volgens ‘Ridder’ Van Rompuy, en de burger speelt in de plannetjes duidelijk geen enkele rol van betekenis meer. Ze blijven elkaar maar aanstellen, geld toestoppen en feliciteren. Recht onder onze ogen!

  Waarom is er geen volksopstand tegen deze onderscheiding? Wordt nu toch eens wakker beste mensen! En het houdt ook niet op nu dat hij begin december dan toch eindelijk eens stopt met veel voor ons te betekenen. De nieuwe Van Rompuy is Donald Tusk. Wie? Precies, de volgende ongekozen, onbekende, onbeminde maar toch aangestelde EU-President die weer veel voor u gaat betekenen. Same shit, different *sshole. Het gebeurt gewoon weer opnieuw, weer recht onder onze ogen, en we laten het gewoon weer opnieuw gebeuren. De wereld steekt heel vreemd in elkaar.

  http://langleveeuropa.nl/2014/10/rutte-geeft-eu-president-van-rompuy-een-koninklijke-onderscheiding/

 • Boudine:

  #NoTTIP: 1,000s march in UK, across Europe against US-EU trade deal

 • yvonne:

  Wil toch deze radio-uitzending even onder de aandacht brengen…..Jeroen en Heine in gesprek, ik luister hier altijd héél graag naar! Omdat deze uitzendingen recht uit het hart komen……….

  http://www.findingvoicesradio.com/index.php/NL/radio-archief/from-the-unseen-worlds.html

  Lieve groet Yvonne

 • Boudine:

  Kort en helder uitgelegd:
  Zondag met Lubach S02: TTIP duurt 11 minuten.

 • Boudine:

  TPP: The Dirtiest Trade Deal You’ve Never Heard Of

 • Groene Wolf:

  http://www.thenewamerican.com/usnews/constitution/item/20589-tpp-power-grab-world-bank-goldman-sachs-cfr
  Quote: “Goldman Sachs, of course (led by CFR member Lloyd Blankfein) is a big promotor of both the TTP/TTIP agenda as well as the Global Warming/Climate Change Agenda”.

  Verder in het Goldman Sachs Nieuws: De kwalijke rol van GS bij de ondergang van Griekenland; Goldman Sachs fraudeerde met Nederlands pensioengeld; Dijsselbloem laat beursgang ABN Amro begeleiden door Goldman Sachs.

 • Bou:

  Dank zij TTIP wordt het straks illegaal om deze bank te weren!

  ‘Goldman Sachs fraudeerde met Nederlands pensioengeld’

  Het wanbeheer van Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs met Nederlands pensioengeld van het ABP en Pensioenfonds Vervoer blijkt veel groter dan gedacht. Dat blijkt uit juridische documenten die door omroep MAX naar boven zijn gehaald en deze week te zien zijn in twee documentaires met de naam ‘Zwarte Zwanen’.

 • Boudine:

  Inmiddels is de tekst van het TPP-verdrag tussen de VS en allerlei landen in ZO-Azië bekend. TTIP is nog geheim, maar we mogen verwachten dat de inhoud ongeveer hetzelfde zal zijn. Nog even en we worden geregeerd door de grote corporaties!

  The Blockbuster Disaster of the TPP Now Revealed… duurt 12 minuten.

 • Boudine:

  Een helder artikel over de werkelijke betekenis van TTIP:

  The Re-enserfment of Western Peoples

  By Paul Craig Roberts

  Once these partnerships are in effect, government itself is privatized. There is no longer any point in legislatures, presidents, prime ministers, judges. Corporate tribunals decide law and court rulings.

  It is likely that these “partnerships” will have unintended consequences. For example, Russia and China are not part of the arrangements, and neither are Iran, Brazil, India, and South Africa, although seperately the Indian government appears to have been purchased by American agribusiness and is in the process of destroying its self-sufficient food production system. These countries will be the repositories for national sovereignty and public control while freedom and democracy are extinguished in the West and the West’s Asian vassals.

  Violent revolution throughout the West and the complete elimination of the One Percent is another possible outcome. Once, for example, the French people discover that they have lost all control over their diet to Monsanto and American agribusiness, the members of the French government that delivered France into dietary bondage to toxic foods are likely to be killed in the streets.

  Events of this sort are possible throughout the West as peoples discover that they have lost all control over every aspect of their lives and that their only choice is revolution or death.

 • mr.drs.Bou:

  TTIPP Het geheim van & voor onze politici

  Gepubliceerd op 17 jan. 2016

  De massa-media heeft de schriftelijke opdracht over TTIP positief te reporteren. De democratie is hier buiten werking gesteld. Het is weer de achterkamer-politiek die tot een nieuwe wereldoorlog zal leiden.

 • mr.drs.Bou:

  TTIP laat zien: we zijn de regie kwijt

  Een heuse town hall meeting wordt vandaag in Amsterdam georganiseerd om de groeiende bezwaren tegen het verdrag weg te nemen. Bezorgde burgers en maatschappelijke organisaties in Nederland krijgen ineens steun uit onverwachte hoek: de Deutscher Richterbund, een bond waar 16.000 Duitse rechters en openbaar aanklagers bij zijn aangesloten, zien het nieuwe verdrag absoluut niet zitten.

 • mr.drs.Bou:

  TTIP: Fake freedom moves closer to open slavery

  The new trade negotiations – TTIP – sound dull. It combines the US and EU markets to make the process of fleecing the sheep simpler and cheaper for the wolves. Standard procedure, you may say – and you would be right.

  But what is interesting is that any pretense at democracy has been dropped from the propaganda song sheet.

  The Telegraph summarized TTIP thus: “The Transatlantic Trade and Investment Partnership is a series of trade negotiations being carried out mostly in secret between the EU and US.

  As a bi-lateral trade agreement, TTIP is about reducing the regulatory barriers to trade for big business, things like food safety law, environmental legislation, banking regulations and the sovereign powers of individual nations.

  It is, as John Hilary, Executive Director of campaign group War on Want, said: “An assault on European and US societies by transnational corporations.”

  Intussen is er ook een handtekeningenactie gestart om ook over TTIP een referendum te houden.

  Teken nu en eis een referendum over TTIP

  Red de democratie. Teken voor een referendum over TTIP en CETA!

  Aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer:

  “Ik ben deel van een groeiende groep ongeruste burgers die kritisch is over het TTIP- en CETA-verdrag.

  Deze verdragen bedreigen de democratie, geven te veel macht aan grote bedrijven en hebben grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden. Ik als burger heb het nakijken.

  Ik vraag u met klem TTIP en CETA drastisch te herzien of van tafel te halen. Mocht dat niet gebeuren, wil ik het laatste woord. Da​n wil ik een referendum.”

  Natuurlijk heb ik getekend, in de hoop dat het helpt.

 • mr.drs.Bou:

  The Transatlantic Trade Deal TTIP May Be Dead – Something Even Worse Is Coming

  By George Monbiot

  September 09, 2016 “Information Clearing House” – “The Guardian” –

  Is it over? Can it be true? If so, it’s a victory for a campaign that once looked hopeless, pitched against a fortress of political, corporate and bureaucratic power.

  TTIP – the Transatlantic Trade and Investment Partnership – appears to be dead. The German economy minister, Sigmar Gabriel, says that “the talks with the United States have de facto failed”. The French prime minister, Manuel Valls, has announced “a clear halt”. Belgian and Austrian ministers have said the same thing. People power wins. For now.

  But the lobbyists who demanded this charter for corporate rights never give up. TTIP has been booed off the stage but another treaty, whose probable impacts are almost identical, is waiting in the wings. And this one is more advanced, wanting only final approval. If this happens before Britain leaves the EU, we are likely to be stuck with it for 20 years.

  The Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta) is ostensibly a deal between the EU and Canada. You might ask what harm Canada could do us. But it allows any corporation that operates there, wherever its headquarters might be, to sue governments before an international tribunal. It threatens to tear down laws protecting us from exploitation and prevent parliaments on both sides of the Atlantic from legislating.

  Like TTIP, Ceta threatens to lock in privatisation, making renationalisation (of Britain’s railways, say) or attempts by cities to take control of failing public services (as Joseph Chamberlain did in Birmingham in the 19th century, laying the foundations for modern social provision) impossible. Like TTIP, it uses a broad definition of both investment and expropriation to allow corporations to sue governments when they believe their “future anticipated profits” might be threatened by new laws.

  Like TTIP, it restricts the ways in which governments may protect their people. It appears to prohibit, for example, rules that would prevent banks from becoming too big to fail. It seems to threaten our planning laws and other commonsense protections.

Laat een reactie achter