Archief
Artikelen

Agafia Lykova is een bijzondere vrouw. Ze woont al jaren alleen in de taiga van Khakassia, in de wildernis van Siberië, waar ze in 1944 werd geboren. Haar ouders waren Old Believers, een behoudende sekte in de Russisch Orthodoxe kerk. In 1936 vluchtte de familie Lykov de wildernis in, nadat de broer van vader Lykov was vermoord door de communisten. In de zomer van 1978 werd hun nederzetting ontdekt door geologen die per helikopter het gebied verkenden.

Kort daarna stierven de broers en de zuster van Agafia aan een longontsteking. Haar moeder was in 1961 al overleden tijdens een hongersnood en haar vader overleed in 1988. Sindsdien woont Agafia helemaal alleen in de wildernis. Hoewel? Ze heeft sinds 1998 een buurman, Erofei Sedov, een van de geologen die de nederzetting in 1978 ontdekten. Hoewel hij zelf zegt dat hij in de taiga ging wonen om Agafia te kunnen helpen, blijkt dat zij eigenlijk degene is die hem in leven houdt.

Nadat de nederzetting was ontdekt, werd de familie Lykov in Rusland beroemd. Er werden artikelen aan hen gewijd en er is een boek over hen geschreven. Agafia werd uitgenodigd om naar de stad te komen, maar ze was helemaal niet blij met de “beschaving”. Ze vindt dat auto’s veel te hard rijden, ze kan in de stad geen adem halen en streepjescodes zijn volgens haar een teken van de duivel. In haar hut op de berghelling doet ze alles nog met de hand, zonder machines.

Agafia is bijzonder veelzijdig, ze houdt geiten en kippen, ze heeft een hond en een poes die jongen heeft. Er moet dus ook nog ergens een kater rondlopen! Ze verbouwt aardappels, uien en erwten, ze hakt hout voor het vuur en verzamelt voer voor haar geiten, ze maakt tassen van berkenbast, ze spint en weeft haar eigen kleding. Ze ziet er uit als een middeleeuwse heks uit een sprookjesbos, maar met een hartverwarmende glimlach en een vriendelijk gezicht als een oude Madonna!

In de winter van 2012 / 2013 ging een filmcrew van de alternatieve Amerikaanse nieuwssite Vice op bezoek bij Agafia. Midden in de winter kwamen ze per helikopter aan en ze bleven een paar dagen. Ze schonken Agafia een geit en een haan, en ze werden in ruil vergast op sneeuwruimen, houthakken en andere gezonde bezigheden. Dit bezoek resulteerde in een pagina’s lang artikel en een schitterende documentaire.

Meet the Last Lykov
Not Many Other People in the World Have
MUST READ!

Op de website van Vice staat de documentaire in zijn geheel, maar ook in deeltjes. Deze deeltjes zijn Nederlands ondertiteld! De documentaire zelf is Engels gesproken en het Russisch is Engels ondertiteld.

Agafia’s Taiga Life – Full Length duurt 36 minuten.

In de zomer van 2014 deed een team van Russia Today het nog eens dunnetjes over. Zij volgden per gemotoriseerde kano de ondiepe rivier waar ooit de familie Lykov langs gekomen was. De Lykovs hadden echter geen gemotoriseerde kano, zij worstelden zichzelf stroomopwaarts. Dit gedeelte van de documentaire laat goed zien hoe afgelegen Agafia woont! De beelden laten ook zien hoe het leven in de taiga er in de zomer uitziet. Vreemd zijn echter de “onthullingen” over (vermeende?) incest en de ruzie tussen Agafia en Erofei Sedov. Agafia doet haar best om het bij te leggen, maar hij wil haar niet meer zien! Intussen vraagt zij om hulp aan de buitenwereld, want ze is nu 70 jaar en ze trekt het niet meer in haar eentje!

De reportage staat op Russia Today, met commentaar van RT en reacties van de lezers.

Agafia’s story: The Life of a Siberian hermit duurt 52 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Agafia Lykova, een kluizenares in de taiga”

Laat een reactie achter