Selecteer een pagina

Archieven

Hoe Vladimir Poetin aan de macht kwam

Toen de Sovjet Unie in 1991 uiteenviel, kwamen er vrije verkiezingen die werden gewonnen door Boris Jeltzin. Rusland was opeens een democratie met een vrije markt economie. Daarop werden alle noodlijdende staatsbedrijven voor een prikje verkocht. Men noemt dat privatisering. Voor de mensen die deze staatsbedrijven konden overnemen, leidde dit in de jaren ’90 tot gigantische winsten, maar voor de bevolking leidde het tot bittere armoede. De Griekse film Catastroika, die reeds op BOUblog staat, begint met deze plundering.

Tien jaar lang vierde de corruptie hoogtij, iedereen kon doen wat hij wilde. In de jaren ’90 werd het in Rusland een zooitje! De Wikipedia van Jeltsin zegt:

De oligarchen, vaak waren dit voormalige partijbureaucraten, eisten in ruil voor de herverkiezing politieke invloed en vermengden zo hun op vaak dubieuze wijze verkregen bedrijven met de politiek en wisten de wetten zo naar hun hand te zetten dat ze meestal geen belasting hoefden te betalen. Ze verdeelden bovendien de resterende staatsbedrijven van Rusland onderling waardoor ze nog veel rijker werden dan ze toch al waren: verscheidene Russische oligarchen konden zich al snel meten met de grootste miljardairs van het Westen. Ook Jeltsin zelf en zijn familie deden mee aan deze praktijken.

In 1999 nam Vladimir Poetin de macht over van een oude en zieke Boris Jeltsin. Zijn populariteit steeg van totaal onbekend in enkele maanden tot grote hoogte en in 2000 werd hij in een vrije verkiezing tot president gekozen. De manier waarop deze voormalige KGB agent aan de macht kwam, is wel bijzonder. Hij werd door Jeltsin als het ware op de troon gehesen! Hoewel Poetin de corrupte oligarchen bestreed, bleef de corrupte familie van Boris Jeltsin buiten schot. Voor wat, hoort wat?

How Vladimir Putin came to power duurt 47 minuten.

4 Reacties

 1. They Knew

  “De oligarchen, vaak waren dit voormalige partijbureaucraten, eisten in ruil voor de herverkiezing politieke invloed en vermengden zo hun op vaak dubieuze wijze verkregen bedrijven met de politiek en wisten de wetten zo naar hun hand te zetten dat ze meestal geen belasting hoefden te betalen. Ze verdeelden bovendien de resterende staatsbedrijven van Rusland onderling waardoor ze nog veel rijker werden dan ze toch al waren: verscheidene Russische oligarchen konden zich al snel meten met de grootste miljardairs van het Westen. Ook Jeltsin zelf en zijn familie deden mee aan deze praktijken.”

  Hé, dit komt mij bekend voor! Houdt dit in dat wij in het westen aan de vooravond staan van een democratie? 🙂 🙂 🙂

  Antwoord
  • Boudine

   Natuurlijk, They Knew! Het wachten is alleen nog op een Amerikaanse Poetin en een Europese bovendien! 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie − een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën