Archief
Artikelen

Ronen Berelovich is een Jood die veel van zijn familieleden heeft verloren in de Holocaust. Hij groeide op in Israël en diende in het Israëlische leger. Het Zionistische ideaal van leven in vrede in het beloofde land, bleek echter ver bezijden de werkelijkheid. Over de geschiedenis van de staat Israël heeft Berelovich een film gemaakt die uiterst verhelderend is. Hij kent alle propaganda over de kleine David die bedreigd wordt door de omringende Arabische staten en prikt deze propaganda moeiteloos door.

Een belangrijke mythe die kleeft aan de agressie van Israël tegen de Palestijnen, is dat Israël slechts antwoordt op de agressie van de Palestijnen. Niets is minder waar. Voor zover de Palestijnen al protesteren, wordt zelfs het meest vreedzame protest meedogenloos afgestraft. De geschiedenis van Israël is een verhaal van etnische zuivering, kolonialisme en apartheid, om een etnisch Joodse staat te creëren. Daarbij maakt men ideologisch misbruik van de Holocaust.

Ronen Berelovich combineert archiefbeelden met commentaar van hemzelf en anderen, waaronder de Israëlische professor in de geschiedenis Ilan Pappe, de Palestijnse activiste en schrijfster Terry Boullata, de journalist en Midden-Oosten correspondent voor de BBC Alan Hart en de Amerikaanse vredesactivist in Israël Jeff Halper. Het resultaat is een helder overzicht van de geschiedenis en de politiek van de staat Israël.

Berelovich zegt zelf:
“I have recently finished an independent documentary, The Zionist Story, in which I aim to present not just the history of the Israeli/Palestinian conflict, but also the core reason for it: the Zionist ideology, its goals (past and present) and its firm grip not only on Israeli society, but also, increasingly, on the perception of Middle East issues in Western democracies.

These concepts have already been demonstrated in the excellent ‘Occupation 101′ documentary made by Abdallah Omeish and Sufyan Omeish, but in my documentary I approach the subject from the perspective of an Israeli, ex-reserve soldier and someone who has spent his entire life in the shadow of Zionism.

I hope you can find a moment to watch The Zionist Story and, if you like it, please feel free to share it with others. (As both the documentary and the archived footage used are for educational purposes only, the film can be freely distributed).

I have made this documentary entirely by myself, with virtually no budget, although doing my best to achieve high professional standard, and I hope that this ‘home-spun’ production will be of interest to viewers.” – Ronen Berelovich.

The Zionist Story duurt een uur en 15 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

5 Reacties op “De Zionistische geschiedenis van Israël”

Laat een reactie achter