Archief
Artikelen

In het vorige artikel op BOUblog stond een reeks van korte nieuwsberichten over de supervulkaan in het Yellowstone National Park. Er zijn mensen die denken dat deze vulkaan nu elk moment kan uitbarsten. Dat deze vulkaan ooit weer zal uitbarsten, was al veel langer bekend. De vraag is alleen: wanneer? Want aardbevingen en vulkanen kan men nog altijd niet voorspellen, zoals ook blijkt uit onderzoek naar de San Andreasbreuk die het bestaan van Los Angeles bedreigt. Over de uitbarsting van Yellowstone staat sinds kort een aantal documentaires online. Sommige zijn spectaculair, andere zijn meer wetenschappelijk. Een uitbarsting van Yellowstone treft de hele wereld! Het einde der tijden is dus weer eens nabij.

De volgende documentaire van National Geographic vertelt meer over de vorige superuitbarstingen die met een zekere regelmaat hebben plaatsgevonden. Hoewel het lijkt alsof de vulkaan zich verplaatst naar het oosten, blijkt in werkelijkheid het hele continent zich naar het westen te verplaatsen, terwijl de vulkaan op dezelfde plaats blijft. De documentaire laat ook zien dat Yellowstone zich op dit moment inderdaad gedraagt alsof er een uitbarsting kan komen. De grond boven de koepel met lava stijgt en het aantal aardbevingen neemt toe. Niemand weet echter wanneer de vulkaan zal uitbarsten en of dit een superuitbarsting zal zijn. De documentaire laat ook beelden zien van de prachtige natuur in dit park. Als de supervulkaan inderdaad uitbarst, dan is dat prachtige park voorgoed verleden tijd. Maar hetzelfde geldt dan ook voor vrijwel de hele mensheid.

De documentaire is spectaculair, speciaal voor de liefhebbers van borrelende lava, pyroclastische stofwolken, uitstervingen en zo voort. Maar hij bevat ook interessante informatie over de vorige uitbarsting en de gevolgen van vulkaanuitbarstingen. Tot slot voorspelt deze docu op een beeldende manier wat er zal gebeuren als de vulkaan inderdaad uitbarst. Geen enkel rampenplan is daar tegen bestand!

Yellowstone Caldera : The Biggest Volcanic Eruption Ever Awaits Mankind duurt 54 minuten.
Gepubliceerd op 12 jan. 2014

De meeste mensen zijn dol op rampen, uiteraard niet als het hen zelf treft, maar wel als ze er naar kunnen kijken. Rampen zijn spannend, ramptoeristen vermaken zich er prima mee en ook de filmindustrie vaart er wel bij. Net als over de onvermijdelijk komende aardbeving in Los Angeles, is ook van de Yellowstone supervulkaan een speelfilm gemaakt. Het is een docu-drama van de BBC in twee delen, met heel veel spanning en sensatie, angst en menselijk lijden, spectaculaire beelden en special effects en het loopt uiteraard niet goed af. Geniet! 😉

BBC speelfim: Supervolcano. duurt 2 uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

8 Reacties op “De Yellowstone super-vulkaan (deel 2)”

Laat een reactie achter