Archief
Artikelen

Emeritus hoogleraar Richard Wolff geeft iedere maand een lezing voor studenten over het economische nieuws van de afgelopen maand. Richard Wolff is een marxistische econoom, wat in de VS ongeveer overeenkomt met een zeldzame en bedreigde diersoort. Marxisme is geen geloof, geen ideologie, maar een andere manier van kijken naar de economie. Terwijl traditionele economen de economie zien als een manier om winst te maken, vragen Marxisten zich af hoe de economie, de productie van en handel in goederen, ten goede kan komen aan de bevolking die deze goederen produceert en verhandelt. Zij zijn zich ervan bewust dat alleen arbeid leidt tot meerwaarde en dat deze meerwaarde de hele bevolking ten goede behoort te komen.

Richard Wolff is een begenadigde spreker en in de volgende analyse van de economische berichten van de laatste maand is hij zelfs een goede komiek. Hij weet het falen van het kapitalisme op een simpele manier bloot te leggen. De boodschap die hij brengt, is echter triest en hij wijst daar ook zelf op. Hoewel politici en kranten blijven roepen dat de crisis van 2007-2008 nu voorbij is en dat de economie zich herstelt, laat Wolff zien dat dit beslist niet het geval is. De werkende bevolking ontvangt steeds minder loon en heeft dus steeds minder koopkracht. De werkloosheid in de westerse landen is een logisch gevolg van de globalisering van de kapitalistische economie en de rijkste 1% heeft nu zoveel geld, dat men niet weet waaraan men het nog moet uitgeven. Het resultaat is dat de aandelenprijzen blijven stijgen, maar daar ligt geen enkele waardestijging aan ten grondslag. Er ontstaan nieuwe bubbels die elk moment kunnen barsten. Volgens Marx ontstaat waarde door productie, maar volgens de kapitalisten ontstaat waarde door speculatie.

In deze lezing klinkt ook een waarschuwing door: het kan niet lang meer duren voor ook deze bubbels in de economie barsten. Het kapitalisme biedt daar geen andere oplossing voor dan geld creëren en geld verspillen! De beste geldverspilling is natuurlijk een oorlog. Hoewel Wolff dit zelf niet noemt als argument, leven we op dit moment wel in “interessante tijden”.

Global Capitalism: July 2014 Monthly Update duurt een uur en 25 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

20 Reacties op “Richard Wolff over het economische nieuws juli 2014”

 • wimakita:

  http://www.youtube.com/watch?v=bYkl3XlEneA

  Deze vond ik ook goed
  De koopkracht gaat langzaam omlaag al 30 jaar of langer
  Als die 1% van de bevolking met 50% van t kapitaal in handen
  Iets eerlijker zou verdelen zou elke crisis in een keer weg zijn
  Dan kunnen mijn ouders ook weer normaal verzorgt worden
  Maar dit systeem haalt t slechte in de mens naar boven
  Liefde zou op de eerste plaats moeten staan en niet Money

  There Will Be No Economic Recovery. Prepare Yourself Accordingly. duurt 59 minuten.

  Gepubliceerd op 8 jan. 2013

  Everything you need to know that the media is not telling you…

  Stefan Molyneux, host of Freedomain Radio – and winner of the 2012 Liberty Inspiration Award – breaks down the unspoken facts about the end of freedom, opportunity and trade in the modern United States. There will be no economic recovery, prepare yourself accordingly.

 • Zoeffirelli:

  Altijd leuk en fijn om de artikelen op Boublog te lezen. Chapeau!!! Echter schiet Marxisme telkens weer verkeerd in de keel. Het vingertje wijzen naar kapitalisme en vrije marktdynamiek, terwijl Marxisme voor meer dan 100 miljoen doden heeft gezorgd de laatste eeuw. Komt bij dat als telkens weer het vingertje naar Laissez Faire wordt gericht, het altijd Stateïsme is, wat voor veel knoeiwerk zorgt. Je weet wel: geld in bed samen met de overheid, eigenlijk fascisme/corporatisme, een voortspruiting uit het Nationaal-socialisme (denk nu maar aan de EU, Draghi de bankapostel die nu penningmeester is). En dan is de cirkel weel rond. Zo lang de staat een totalitaire rol wil spelen en het immorele recht heeft om gestolen geld van burgers rücksichloss verkwist zal er geen einde komen aan het spel. Stap uit het LINKS-RECHTS paradigma en zie de realiteit. Overigens wimakita: goeie post. Molyneux is de BOM!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=yA2lCBJu2Gg

  The Truth About Karl Marx duurt 40 minuten.

  • Boudine Berkenbosch:

   Beste Zoeffirelli,
   Ik vraag me oprecht af, of je naar Richard Wolff hebt geluisterd, of dat je zijn lezing hebt overgeslagen omdat het Marxisme is.
   Ook zie ik dat jij Marxisme associeert met een sterke overheid, maar dat heeft niets te maken met Marxisme. Op grond van de economische theorie van Marx hebben anderen in 1917 in Rusland een revolutie gepleegd, maar Rusland was toen voornamelijk nog feodaal en agrarisch. De theorie van Marx gaat over het kapitaal! Die theorie was dus op Rusland niet van toepassing.
   Het resultaat was communisme! Dat is een sterk gecentraliseerd systeem met heel veel overheidsdwang. Ten tijde van Stalin heeft dat geleid tot miljoenen doden, maar met Marxisme heeft dat niets te maken.
   In China zien we hetzelfde patroon later. Onder Mao Tse Tung heeft dat geleid tot de culturele revolutie en opnieuw miljoenen doden. Met Marxisme heeft ook dat niets te maken.
   Marxisme is pas van toepassing in een geïndustrialiseerde maatschappij! Lees Het Kapitaal, dan begrijp je dat. Marxisme wil beslist niet zeggen dat de overheid de macht heeft. Dat is weer een top-down model. Marxisme wil zeggen dat de arbeiders het bedrijf besturen en op een redelijke manier de winst verdelen. Het is een bottom-up model.
   De lezing van Richard Wolff begint daarom met een voorbeeld van een succesvolle keten van snackbars, waar alle medewerkers worden betrokken in de besluitvorming. Dat is dus geen MacDonalds!!!

   • Ben:

    Hi Boudine,

    Ik begrijp niet dat je zo’n papegaai van het kapitaal hier toe laat.

    Groeten, Ben

    • Boudine Berkenbosch:

     Beste Ben,
     Ik denk dat je met die papegaai Molyneux bedoelt. Ik ben het met hem ook volstrekt niet eens. Maar een discussie moet mogelijk zijn.
     Overigens heb ik die eerste video van Molyneux niet helemaal bekeken. Ik haak altijd af bij die “klassieke” economen, want ze komen wel met een boel cijfertjes, maar ze hebben het nergens over. Zijn rant over Marx kende ik al. Wat een domme redenering!
     Die video van Wolff vond ik boeiend en verhelderend! Het is nog slechts de vraag WANNEER die derivatenbubbel barst.

    • Ben:

     En zoeffirelli.

    • Bou Berkenbosch:

     Beste Ben,
     Denk aan de huisregels!
     De belangrijkste huisregel luidt: onderling respect staat voorop en informatie is welkom, graag met een link naar de bron.
     Hoewel jij en ik het over veel zaken eens zijn, mag ook jij de huisregels niet schenden. Jouw reactie getuigt niet van onderling respect en bevat evenmin informatie.

 • Zoeffirelli:

  Excuus dat ik nof iets post. Al is heeft ze niet helemaal mijn support, maar de volgende lezing geeft een goed inzicht waarom we nu voortaan een twee-verdieners systeem hebben en dat je momenteel geen huishouden meer kan veroorloven op basis van een inkomen. Wie is de schuldige: aha…, de overheid. https://www.youtube.com/watch?v=7af-phKp4f4

  Lijkt mij dat Marxisme leidt tot meer overheid en averechts zal werken. Gezellig: allemaal even arm, jottum. Natuurlijk niet zij, die iets meer gelijk zijn dan wij.

  • Boudine Berkenbosch:

   Marxisme leidt niet tot meer overheid, maar tot zelfbestuur van de arbeiders! Klik in de linker kolom nu eens op Marxisme en kijk welke topics daar aan de orde komen. Want heus, jij verwart Marxisme met Communisme! Dat is een denkfout die door velen wordt gemaakt.
   Stefan Molyneux heeft van het Marxisme ook geen kaas gegeten. Ik ken die video: The Truth About Karl Marx. Dat betoog is dwaas. Ik zal hier straks even een video onder zetten, die dat laat zien.
   Als je Het Kapitaal niet hebt gelezen (en het is een vrij moeilijk boek!), dan is het gemakkelijk om het Marxisme te veroordelen op de persoonlijkheid van Marx: Shoot the messenger!

   • Ben:

    Hi Boudine,

    Het Kapitaal is helemaal niet moeilijk. Je hebt wel een paar goed werkende hersencellen nodig.

    Groeten, Ben

    • Bou Berkenbosch:

     Beste Ben,
     Ik had altijd goede cijfers voor economie, want de formules waren simpel. Ik begreep alleen niet waar het over ging!
     En op een dag ging ik Het Kapitaal lezen. Vooral de eerste hoofdstukken vond ik best lastig, want het is een heel andere manier van kijken en denken. Marx kijkt vanuit een ander perspectief naar de economie en zijn theorie is daarom best moeilijk te doorgronden. Stapje voor stapje begreep ik het, al was ik er niet in opgevoed. Daarna las ik de laatste hoofdstukken en opeens viel alles op zijn plaats! Dit is een kapitalistische economie en dat gaat echt over mensen!
     Opeens was ik Alice in Wonderland: De vraag is niet wat een woord betekent, de vraag is wie de macht heeft!
     Volgens Molyneux gaat economie over geld en schuld en grafiekjes van productie en armoede of rijkdom, maar Het Kapitaal gaat in de laatste hoofdstukken over echte mensen! Ik vind zijn rant tegen Marx dan ook weerzinwekkend!!! Marx was in elk geval humaan en dat kan ik van Molyneux niet zeggen.

    • Ben:

     Hi Boudine,

     Heel mooi verwoord. Dank je. Je moet inderdaad een paar stapjes in je denken maken. Dat hoort ook bij het leven. Ik heb zelf gestudeerd al lang geleden en dan moet je dat wel doen anders kom je nooit door zo’n studie heen.
     De basis van het denken van Marx is dat alles tot stand komt via arbeid en natuur en dat is voor hem ook economie, aldus een sociaal gebeuren. Al het andere is er om dat duidelijk te maken, o.a. waarom dit prachtige gegeven zoveel narigheid te weeg brengt. Hij begint in het Kapitaal zijn uiteenzettingen met het product. David Harvey legt uit waarom hij dat zo gedaan heeft. Ik zelf zou met de arbeid begonnen zijn. Had mij eenvoudiger geleken. Op RadioMarx.nl heb ik zo een excersitie gedaan en ik denk nog steeds dat dat de problematiek eenvoudiger maakt: Marx voor dummies. Misschien ga ik daar nog eens mee verder.
     Zombies die vinden dat het Marxisme doden tot gevolg heeft gehad, zijn of extreem dom of lui. In ieder geval zo gauw mogelijk de vuilnisbak in daarmee.

     Groeten, Ben

 • Jasper:

  In 1994 reorganiseerde men het financiele stelsel waarin men er langzaam wat breder naar toe werkte dat men nog gemakkelijker met geld rond kon strooien, goedkope leningen verstrekken creditten e.d. talloze bubbels konden er worden gecreerd. Alles werd mogelijk.
  7 later jaar in 2001 viel men het hart van het financieele stelsel (de dollar) aan dus de twin towers, Strike One! Onmiddelijk de dag erna kelderde de Dow Jones Index In 2008 legde men de wortels van het finacieele stelsel bloot en volgde er een enorme globale financieele crisis. Er staan ook symbolsich ontblote wortels tentoongesteld op Wallstreet dat is dus Strike Two. Alle informatie over hoe en op welke wijze het financieele stelsel in elkaar stak werd ook letterlijk blootgelegd en uitgemeten in de media. Toeval?? Take a guess! Maar volgens goede tradities gebeuren alle ‘goede dingen’ in drieen, zeker die dingen als die komen vanuit de organisatie van de ‘goddelijken’op aarde. Dus uitgaande van het jaar 2001 waarin de eerste aanval geschiedde op het financieele stelsel, telt men daar 7 jaar bij op dan komt men dus uit op het jaar 2008 en volgt de tweede aanval op het machtige financieele stelsel ( vallen van de Lehman Bank )en telt men daar nog eens 7 jaar bij op dan zit men op 2015 dus dat zou dan officieel Strike Three moeten worden. Het moeilijke is om in te schatten of men nu volgens de Hebreeuwse telling moet tellen of niet, want dan zou het in Aug dit jaar al zover kunnen zijn want dan gaat voor de Joodse jaartelling het nieuwe jaar beginnen of moet men de Romeinse telling aanhouden dan hebben we nog even. Ben benieuwd, maar in 2015 kan het financieele stelsel werkelijk gaan vallen ( via de dollar ) maar dat zal de tijd wederom leren…

 • yvonne:

  Het hele geld-spel is een illusie, vind het jammer dat er nog steeds mensen in stinken………….Je wordt geboren zonder erom gevraagd te hebben, en macht geven is macht nemen…………..
  http://www.bol.com/nl/p/een-menselijke-economie/1001004006855809/

 • Boudine Berkenbosch:

  Stefan Molyneux’s “The Truth about Karl Marx” Debunked duurt 27 minuten.

  Gepubliceerd op 19 mrt. 2014

  An-Cap Stefan Molyneux produced a video attacking Karl Marx on the most fallacious of grounds. Here I will show the illogical nature of his attempt to disprove Marxist theory by making personal attacks. In addition, I display the ignorance of Marxist theory and the hypocritical nature of the attack.

  Zie ook de bronnen onder de video op YouTube.
  https://www.youtube.com/watch?v=hlpQPR9j7yU

 • Boudine Berkenbosch:

  Jason Unruhe is wel een interessante vent! Ik heb even op zijn YouTube kanaal gegrasduind en dit is het resultaat:

  Mao’s Famine Debunked duurt 15 minuten.

 • Jasper:

  Motivatie tot individueel handelen is te bezien als een vorm propagandistische conditionering om nog meer energie in het / een systeem te stoppen waarvan de oogst van arbeid bij de aanstuurders ervan terecht zal gaan komen. Binnen de kaders welke het huidige oligarchische kartel opgeworpen heeft door aanpassing van de wetten van bezit en eigendom zal het geen enkele verandering teweeg gaan brengen omdat men beperkt wordt door de door hun aangebrachte geschreven wetten en ongeschreven ‘wetten’ en daaraan verbonden kaders. Dan pas wanneer men de bron aan gaat pakken dus het kartel zelf en of de geschreven wetgeving en ongeschreven ‘wetgeving’ mag men gaan denken dat systeemische verandering mogelijk zal gaan worden. De aangebrachte kaders zullen ten alle tijden beperkend werken door de ongeschreven wetten die uitgeroepen zijn vanwege de ‘verborgen’ kartelvorming.
  Wees op uw hoede voor propaganda en manipulatie van bankiers

  • Jasper:

   Mijn excuus ik zie dat ik een zin wat verkeerd gevormd heb ik bedoel deze
   ” Binnen de kaders welke het huidige oligarchische kartel opgeworpen heeft door aanpassing van de wetten van bezit en eigendom ”
   Dat had moeten zijn recht van bezit en eigendom. Redem waarom dat belangrijk is komt voort uit de redenering dat ik ook refereer naar de ongeschreven wetten, omdat ik van mening ben dat de huidige econimsche wetten geschreven en ongeschreven hun basis kennen uit de werken van Adam Smith. Om deze redenering nog verder te motiveren en toe te lichten wil ik graag de volgende link aandragen. http://law.wustl.edu/centeris/Papers/Norms/sen2.pdf

 • Patrick:

  Filiosofie is niet populair op dit moment, en dient eerder ter validatie van het bestaande, ipv dat het kritische vragen daarover stelt. Kapitatisme is verworden tot een vorm van geloof en elke alternatieve theorie, nieuw of oud, wordt afgedaan als of communisme of fasisme. Het `geloof` in kapitalime leidt onverminderd tot schaalvergroting op alle vlakken. Hieruit volgt dat zowel overheden als bedrijven alleen nog op groei, lees fusie, gericht zijn. Dit leidt direct tot enorme concentratie van macht. Die macht is gebaat bij het systeem waar zij uit voort is gekomen, en zie hier, de huidige stand van zaken.

  Een mooi voorbeeld hiervan, vind ik de ontwikkelingen in het onderwijs in Nederland, en dan voornamelijk het middelbaar beroepsonderwijs. In de jaren ´90 is ook daar sprake geweest van schaalvergroting. Dit zou volgens de geleerden goed zijn voor de efficientie en kosten binnen de onderwijsinstellingen. Vele scholen werden samengevoegd in ROC´s en het resultaat kennen we. Deze grote ROC´s moesten onder leiding van megalomane directie´s ondergebracht worden in idem gebouwen. De kosten hiervan waren enorm en alle voordeel in finacieel opzicht werd dus door deze CEO´s (want zo zagen deze onderwijsdirecteuren zichzelf) verkwanselt aan van alles, behalve het onderwijs.
  De leerlingen voelen zich geen onderdeel meer van een gemeenshap, want zijn hooguit een nummer geworden. Grote delen van het curiculum werden overgedragen aan het bedrijfsleven, want moesten deze leerlingen uiteindelijk toch naar toe, en bespaarde nog meer kosten. En dat was het einde van goed en degelijk (technisch) onderwijs.
  Wooningcooperaties, zorginstellingen, nutsbedrijven, postbedrijven maar ook de politiek, alle volgen deze weg. En niemand voelt zich er meer thuis.
  Dit lijkt ook de bedoeling, want zonder menselijke band is het veel gemakkelijker uitnutten. Onmacht maakt zich meester van het individu en macht vloeit naar….

  Het Marxisme, denken vanuit de arbeider, lijkt vanuit de huidige positie niet langer berijkbaar, zonder een ouderwetse revolutie. Dit is natuurlijk absoluut niet wenselijk. Echter overheden zijn op dit moment niet bereid de macht van het kapitaal te beperken. Politiek ligt in bed met deze machten. Organisaties als het IMF leven van deze ellende en zullen de laatste zijn die dit willen veranderen.

  Schaalverkleining, op alle vlakken, stop met europa, breek America weer op in 52 staten, geeft lokale overheden meer zeggenschap en SCHEIDT KAPITAAL EN POLITIEK. Voordat deze beweging in wordt gezet wordt het alleen gekker, en inderdaad, staat de volgende crisis die lijdt tot nog verdere concentratie van macht, voor de deur. De 0,01% lacht zich rot.

  • Bou Berkenbosch:

   Dank je wel, Patrick en welkom op BOUblog. Jij lijkt te begrijpen wat ik bedoel. Schaalvergroting leidt tot machtsvergroting. Daarom is het tijd om terug te gaan naar de basis. Deze is breder dan die 1 %!!!

Laat een reactie achter

Recente reacties