Archief
Artikelen

Net als in België wonen er in Oekraïne twee soorten mensen: de ene soort spreekt Oekraïens en de andere Russisch. Deze twee talen zijn redelijk nauw verwant en anders dan in België is de taalgrens minder scherp. De soort die Oekaïens spreekt heeft de Russisch sprekende soort uitgeroepen tot onder-mensen die moeten worden uitgeroeid. Dit taalgebruik, deze demagogie, doet sterk denken aan Duitsland in de jaren ’30. Deze fascisten worden gesteund door zowel de VS als Europa, dat Oekraïne heeft verwelkomd als lidstaat van de EU. De strijd gaat dus beslist niet over de taal, maar om economische belangen!

Omdat de pers in het “vrije Westen” de belangen verdedigt van de gevestigde orde, zegt het Nederlandse nieuws dat de regeringstroepen van Kiev strijden tegen opstandige separatisten. Dit taalgebruik, deze demagogie, verhult dat er in het Russisch sprekende deel van de Oekraïne een slachting plaats vindt die alles weg heeft van een genocide. Een dergelijk bloedbad willen we niet in Europa, maar Oekraïne maakt sinds kort wel degelijk deel uit van dat zelfde Europa. Daarom worden de misdaden van de huidige regering in Kiev bedekt met de mantel der liefde en wollig taalgebruik.

Om de Europese leiders te plezieren, besloot de regering Poroshenko onlangs tot een “staakt het vuren”. Sloviansk, een stad ten noorden van Donetsk waar ongeveer 13.000 mensen woonden, werd intussen plat gebombardeerd en is op 5 juli ingenomen door de bezetter uit Kiev. Het volgende doelwit is Donetsk, de hoofdstad van het district met ruim 1 miljoen inwoners, al zegt Poroshenko van niet. Maar Europa wil graag de hele Oekraïne en dus niet dat het Russisch sprekende deel zich afsplitst.

De situatie is gevaarlijk, misschien is dit slechts het einde van het begin. Dan worden we allemaal het slachtoffer, want een wereldoorlog met aan de ene kant de NATO en aan de andere kant Rusland en China, raakt ook ons. Als we dat hadden geweten, dan zouden we wel hebben geprotesteerd, dan zouden we wel iets hebben gedaan om dat te voorkomen! Daarom mogen we niet weten wat er werkelijk gebeurt, in Libië, in Syrië, in Irak en nu in Oekraïne. Het is een oorlog tegen de bevolking en voor het grootkapitaal.

Op het YouTube kanaal van Global Research staat een reeks van grote en kleine reportages die een andere kijk geven op het “regeringsleger” tegen de “separatisten” van Donetsk. De meeste zijn Engels ondertiteld.

Killing Civilians in Eastern Ukraine: Ukrainian Democracy? duurt 41 minuten.

Ook op het YouTube kanaal Fallen Soldiers staat een reeks van reportages over de oorlog in Oekraïne. Daarvan zijn sommige Engels ondertiteld.

Ukraine Crisis: War Crimes/Atrocities committed by Ukrainian Army [ENG] (Banned on mainstream media) duurt 45 minuten.

Ook Russia Today besteedt veel aandacht aan de ware situatie. In het “vrije Westen” denkt men nog dat met de inname van Sloviansk de oorlog ten einde is, maar dat is waarschijnlijk wishfull thinking. In het praatprogramma CrossTalk onder leiding van Peter Lavelle komen altijd verschillende meningen aan bod. In deze aflevering over de Oekraïne is een van de gasten Ray McGovern, de kritische CIA-analist die zich ook verzette tegen de officiële lezing van 9/11. Let vooral ook op Mark Sleboda, een professor en schrijver uit Moskou, al ziet hij er wat slordigjes uit. Deze man is waarschijnlijk beter geïnformeerd dan de mensen in Londen en de VS.

CrossTalk: Ukraine, End of Beginning (ft. Ray McGovern) duurt 25 minuten.

Gepubliceerd op 9 jul. 2014

The Europeans and Russians seek a diplomatic resolution while Washington calls for more violence. Does Poroshenko have a green light from the State Department? Does Putin do too much or too little? And is Poroshenko’s policy a double-edged sword. CrossTalking with Mary Dejevsky, Mark Sleboda and Ray McGovern.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

20 Reacties op “Oekraïne, het einde van het begin?”

 • Onbezoldigd ruifvuller:

  Goed artikel wederom. Bij ons thuis hebben we een schotel dus ook RT. RT is vrij te ontvangen en laat van heel veel dingen de keerzijde zien over heel veel onderwerpen. Het is echt de moeite waard zo’n schotel en zou ik alleen kabel hebben dan zou ik er toch een schotel bijkopen om meerdere redenen maar RT is een belangrijke.

  Terug on topic; op de staats en andere MSM journaals wil men ons tussen de regels door ook steeds laten proeven dat de russen achter de “terroristen” in oost Oekraïne zitten. Een zorgelijke ontwikkeling temeer daar het gros van de kijkers absoluut geen weet heeft van de werkelijke gang van zaken. Als ik met mensen spreek en ze vraag waarom ik dat wel weet en zij niet dan is het antwoord meestal iets van; “geen tijd om me in te verdiepen” of iets dergelijks. Ik vat dat dan maar op als desinteresse en die desinteresse van een groot deel van de bevolking hier gaat ons allemaal nog een keer een zware pijp doen roken!

  Pro Russische separatisten worden ze genoemd maar het waarom komt niet ter sprake. Deze mensen, van oorsprong veelal Russen, willen zich niet in een fascistisch regiem laten rommelen door EU / USA en gelijk hebben ze natuurlijk. Dus ze houden een referendum met als keus aan de bevolking of ze meedoen daaraan of zelfstandig verdergaan. Bij een enorme opkomst koos een overgrote meerderheid voor het laatste. Maar, democratisch als Porosjenko zelf zegt te zijn gekozen, heeft hij met deze wil van het volk niks te maken. Niet eens zo heel erg verborgen agenda’s staan hem dat in de weg.

  Tot slot: RT is ook online te bekijken voor hen die geen schotel hebben en het niet erg vinden om TV via de computer te kijken.

 • Onbezoldigd ruifvuller:

  Ik had nog een link toegevoegd van RT maar die zie ik nu niet. Dan maar zo:

  http://rt.com/on-air/

 • yvonne:

  Dank je wel ruifvuller!

  Groet Yvonne.

 • yvonne:

  Phil Collins, met we always have to hear both sides off the story…

  http://www.youtube.com/watch?v=LcNwob_njTY

 • Onbezoldigd ruifvuller:

  Inderdaad, both sides of the story. Waarbij we ook in ons achterhoofd moeten houden dat RT wordt betaald door de Russische overheid net zoals ons staatsjournaal… nou ja, laat maar. Jullie begrijpen wat ik zeggen wil.

 • yvonne:

  Het gezonde verstand, het onderbuikgevoel, een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, enige vorm van zelfkennis, een afleggend ego, ook heel belangrijk, het observeren van de geldstromen (belangen dus), kunnen je ver brengen in het doen van waarheidsbevinding……en altijd dienend aan het grotere geheel. Dat is mijn idee van hoe we er met zijn allen uit gaan komen.

  Groet Yvonne

 • StekelDier:

  Kan zo gauw geen goede plek vinden om dit bericht te plaatsen, maar deze docu, hedenavond door de VPRO uitgezonden, is een absolute must-see. Over de JSOC, de oorlogsmisdaden plegende geheime commando’s van het Amerikaanse leger. De video-link werkt op dit moment nog niet, maar hopelijk wel als u dit leest:

  http://www.vpro.nl/buitenland/programmas/2doc/dirty-wars.html

  (tot 17 juli online te zien)

 • yvonne:

  de VPRO de enige zender waar ik nog een beetje vertrouwen in had………………let love rule

 • Boudine Berkenbosch:

  Wat Amerikanen niet mogen weten over Oekraïne
  Volkerenmoord door ‘elite’ in Oekraïne

  Dit is een Amerikaans artikel dat is vertaald in het Nederlands. Het zet de zaken goed op een rijtje, inclusief de overweldigende media-stilte in Europa en de VS over de toestand in Oekraïne.

 • Boudine Berkenbosch:

  America Cleanses Southeastern Ukraine of Ethnic Russians

  The Western news media have not been showing the footage of this action by the U.S. Administration, but U.S. news media also covered up the Administration’s constant lies about “Saddam’s WMD” (which the U.N. had quietly verified were completely destroyed in 1998), and so Americans supported invading Iraq on the basis of outright lies, and we did so: the U.S. is no longer an authentic democracy, which requires an honest press. America is now doing something that might be even more shocking than that — outright modeled upon the Hitler-movement. The present news report is being distributed to all U.S. news media, so that we’ll all get to see which U.S. media suppress this information, and which ones break the U.S. silence about it — the first-ever blatant ethnic-cleansing program carried out in any foreign country by U.S. Government agents or under U.S. control.

 • Boudine Berkenbosch:

  Indications that the U.S. Is Planning a Nuclear Attack Against Russia

  Obama clearly means business here, and so the government that we have installed in Kiev is bombing throughout southeastern Ukraine, in order to convince the residents there that resistance will be futile. Part of the short-term goal here is to get Russia to absorb the losses of all of Ukraine’s unpaid debts to Russia, so that far less of Ukraine’s unpaid debts to the IMF, U.S. and E.U., will remain unpaid. It’s basically an international bankruptcy proceeding, but without an international bankruptcy court, using instead military means. It’s like creditors going to a bankrupt for repayment, and the one with the most gunmen gets paid, while the others do not. This is the reason why the IMF ordered the leaders in Kiev to put down the rebellion in Ukraine’s southeast. What’s important to the IMF is not land, it’s the Kiev government’s continued control over the assets in the rebelling part of Ukraine — assets that will be worth something in a privatization or sell-off to repay that debt. However, for Obama, what is even more important than repaid debts is the continued dominance of the U.S. dollar. Wall Street needs that.

  Furthermore, barely a month before the CIA and State Department overthrew the previous, the pro-Russian, President of Ukraine, Viktor Yanukovych, the government of Netherlands decided, after 18 years of “dithering,” to allow the U.S. to arm our F-35 bombers there with nuclear weapons. And this was already after Holland’s “Parliament in November signed off on a government plan to purchase 37 F-35As to replace the Dutch air force’s aging fleet of nuclear-capable F-16s. The Netherlands is widely understood to host about two dozen U.S. B-61 gravity bombs at the Volkel air base, as part of NATO’s policy of nuclear burden-sharing.”

  Certainly, Obama means business here, but the big question is whether he’ll be able to get the leaders of other “democratic” nations to go along with his first-strike plan.

  Foei, wat een toestand!

 • wimakita:

  Deze was gisteren op TV, ned 2 , 2doc, dirty wars, heet het

  http://www.npo.nl/2doc/10-07-2014/VPWON_1197675

  Niet te geloven hoeveel macht de Elite hebben

  • Boudine Berkenbosch:

   Dank je wel, Wimakita. Die indringende reportage is een MUST SEE. Jammer dat ik hem niet kan embedden en hij blijft ook maar even staan op de VPRO-site. Verdient een grote verspreiding!

 • wimakita:

  http://www.youtube.com/watch?v=Y_fq-20h5Sw

  De maker van de docu.

  Dirty Wars: Terror Begets Terror | Jeremy Scahill Breaks the Set duurt 26 minuten.

 • Nexus:

  Volgens mij zijn het zionisten en geen fascisten die daar de macht gegrepen hebben.

  https://www.google.nl/?gws_rd=cr&ei=v7FzUrL_LMa-0QXD64HYDQ#q=ukrain+zionism

  • Boudine Berkenbosch:

   Nexus, wat is het verschil tussen zionisten en fascisten? Je weet toch dat daarachter dezelfde krachten schuilen? En met het Jodendom heeft dat alles helaas slechts minder dan niets te maken. Indianen werden ook uitgeroeid! En ik weet heel zeker dat Indianen geen Joden waren.
   In mijn spellingcorrector schrijft men Joden correct met een hoofdletter, maar Indianen moet zijn indianen! 🙁
   Dat zijn van die kleine dingen, sprak de heer Stastok, die u en mij verontrusten…. (Hildebrand: Camera Obscura)

 • StekelDier:

  Hierbij een YouTube-link naar DIRTY WARS:

  https://www.youtube.com/watch?v=QwGO-vK3w74

 • Bou Berkenbosch:

  Sancties (3)

  vrijdag 11 juli 2014

  Nog even. Dan ontbrandt de slag om Donetsk. Een industriestad in het oosten van Oekraine, waarvan de meer dan 1 meloen inwoners voor het grootste deel Russische sympathieën koesteren. En niks moeten hebben van de door neo-nazi’s, oligarchen, banksters en westerse opvreters in het zadel geholpen regering in Kiev. Gek? Nee, want in de Tweede Wereldoorlog is de stad al eens volledig verwoest na de komst van Adolf’s hordes, die tijdens hun tweejarig verblijf daar 60.000 burgers elimineerden. Onderwie 17.000 Joden. Nog een mazzel: zo’n 200.000 inwoners hadden voor die tijd al de benen genomen.
  Hoe dit ook zij, de stad maakt zich nu op voor een tweede invasie. De “gouverneur” van de “Volksrepubliek Donetsk”, Pavel Gubarev, verklaarde afgelopen woensdag dat hij uitkeek naar pacificerende hulp uit Moskou. Tegelijkertijd toonde hij begrip voor het uitblijven ervan. Dat kwam volgens hem door de invloed van de Russische oligarchen, die bang waren dat hun belangen zouden worden geschaad als Poetin ingreep. Die garchen toch.
  Aan de andere kant van de grote plas gaf Fucktoria Nuland gas. De rechterhand van John Heinz Kerry kakelde tegenover leden van de Senaatscommissie van Buitenlandse Zaken, dat de Russen tanks, zware artillerie en Kaukasische vechtersbazen de grens over lieten gaan om Donetsk te verdedigen. En zelf een grote krijgsmacht opbouwden aan hun kant van de grenspaaltjes. Als Moskou daar niet onmiddellijk mee ophield volgden na 16 juli nieuwe sancties. En zwaardere dan tot nu toe. Daar was al overleg over met Brussel, maar als ze daar te weke knieën hadden ging de USSA in zijn eentje tot actie over. Fuck the EU, nietwaar? Meestal ging dit soort spierballentaal gepaard met boeiend beeldmateriaal. Maar dit keer liet Fucktoria dat achterwege. Net als ruim zeventig jaar geleden is brallen bij dit soort zaken kennelijk genoeg. Stay tuned.

 • Bou Berkenbosch:

  Ukraine Crisis Today: Punitive Operation in Eastern Ukraine – Interviewing civilians [Eng subtitles]

Laat een reactie achter