Archief
Artikelen

Los Angeles is een stad van bijna 18 miljoen inwoners, waarvan er bijna 4 miljoen in het centrum wonen. De stad bestaat voornamelijk uit huizen van een of twee verdiepingen, maar in het centrum staan wolkenkrabbers. Deze stad ligt op een breuklijn in de aardkorst, waardoor aardbevingen onvermijdelijk zijn. De San Andreasbreuk loopt langs de hele kust van Californië, zeg maar van San Francisco tot Los Angeles. In 1906 werd San Francisco volledig verwoest door een aardbeving.

Sindsdien zijn de geleerden zeer benieuwd naar de bewegingen van de aardkorst langs die breuklijn. Uit onderzoek blijkt dat de twee schollen van de aardkorst ongeveer een inch per jaar ten opzichte van elkaar verschuiven. Een inch is 2,54 cm. Dat lijkt weinig, maar na een eeuw is dat ruim 2,5 meter! Deze verschuiving speelt zich af op grote diepte, hoewel hij op sommige plaatsen ook aan de oppervlakte zichtbaar is.

Hoewel de geleerden verwachten dat deze verschuiving ongeveer eens in de 200 jaar zal leiden tot een grote aardbeving, vond de laatste grote aardbeving in Los Angeles 300 jaar geleden plaats. Er woonden toen nog nauwelijks mensen, dus de schade bleef beperkt. Tegenwoordig ligt dat anders en hoewel de stad tot op heden gespaard is gebleven, zal de aardbeving heftiger zijn, naarmate hij langer op zich laat wachten. Dat er een grote aardbeving zal komen, is een bekend gegeven. Er worden zelfs rampenfilms over gemaakt!

Er ligt ook een kerncentrale op die zelfde breuklijn: de Diablo Canyon Power Plant. Hoewel deze kerncentrale goed beveiligd zou zijn tegen aardbevingen, zei men dat ook van Fukushima! Er kan dus een moment komen dat deze duivelse kerncentrale zijn naam eer aandoet.

De volgende reportage ven History Channel gaat over het wetenschappelijke onderzoek naar de San Andreasbreuk. Hoewel de geleerden iedere beweging nauwlettend registreren, blijft het onmogelijk om te voorspellen wanneer er weer een aardbeving komt. Men weet alleen dat deze aardbeving Los Angeles heftig zal treffen.

California’s 800 mile long San Andreas Fault duurt 45 minuten.

Iedereen weet het, maar er valt niets aan te doen: Los Angeles zal door een zware aardbeving worden getroffen, maar niemand weet wanneer. Daarom maakt men er in Hollywood alvast prachtige rampenfilms van. De eerste stamt uit 1974: Earthquake, met Charlton Heston in de hoofdrol. Het was een absolute kaskraker, heel Los Angeles wilde hem zien! In die film brak er ook nog een stuwdam door, hetgeen bijdroeg aan de algemene chaos. Van deze film staan slechts fragmentjes op YouTube.

earthquake 1974 duurt 5 minuten.

In 1990 deed Hollywood het nog eens dunnetjes over. Deze film staat in zijn geheel op YouTube, maar het is wel een draak van een verhaal! De film duurt bijna 3 uur, maar de eerste anderhalf uur kan men gerust overslaan. Daarin wordt een Amerikaanse happy family geplaagd door een bezorgde moeder die seismologe is. Zij zegt dat de aardbeving komt, maar niemand wil haar geloven. De aardbeving zelf begint omstreeks 1 uur en 45 minuten. Het prettige van een film is dat die aardbeving voorspelbaar is. Wanneer Los Angeles werkelijk zal worden getroffen, valt niet te voorspellen.

The Great Los Angeles Earthquake 1990) duurt 2 uur en 57 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

11 Reacties op “De San Andreasbreuk en Los Angeles”

Laat een reactie achter