Selecteer een pagina

Archieven

Het granieten bewijs in de Vaatstra-zaak

In het boek van Wim Dankbaar en Hans Mauritz ‘Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra’ staan verklaringen van getuigen die zo naadloos op elkaar aansluiten, dat ze gezamenlijk leiden tot een granieten bewijs. De ware toedracht van de moord op Marianne Vaatstra is verbijsterend! Reeds op zaterdagmiddag 1 mei 1999 wist de recherche precies wat er was gebeurd, wie de moord hadden gepleegd en waar de belangrijkste dader Ali Hassan zich bevond. Op zaterdagavond werd deze Ali door de politie in alle stilte naar het grenshospicium in Amsterdam gebracht en op maandag 3 mei werd hij zonder papieren op het vliegtuig naar Noorwegen gezet. De rest is verzonnen door het OM: OMspin!

Om de situatie te begrijpen, kan men het beste eerst naar Google Earth gaan. Marianne woonde in Zwaagwesteinde, ten westen van Kollumerzwaag en Veenklooster. Naar Kollum is het dan nog even rechtdoor tot de N358 en dan links af. Spencer woonde in Buitenpost, ten zuiden van Kollum. Zou Marianne inderdaad achterop de fiets bij Spencer naar Buitenpost zijn gereden, om daar een fiets te stelen, dan reed ze een heel eind om. Zou ze inderdaad bij de Swadde of bij het fietstunneltje onder de N358 afscheid hebben genomen van Spencer en Wietse, dan zou ze nog ongeveer 10 km in het donker over de Keningswei en langs het bos naar huis hebben moeten fietsen. Marianne was bang in het donker! En ze kon haar broer Johan bellen om haar te komen halen. Dat hele fietsverhaal is dus onzin en OMspin.

Daaruit volgt rechtstreeks dat Jasper Steringa de moord onmogelijk kan hebben gepleegd! 100% Graniethard bewijs: Jasper Steringa is ONSCHULDIG

Voor wat er wel gebeurde, moeten we 14 dagen terug in de tijd. TWEE WEKEN voor de moord was Marianne in de Ringo bar in Veenklooster. Spencer was er ook, met hem had Marianne verkering. Feik Mustafa, een asielzoeker van 15 jaar, afkomstig uit Koerdistan in Irak, wilde met haar dansen. Feik was altijd samen met Ali Hassan, een asielzoeker van 26 jaar die Feik als een soort lijfwacht beschermde. Feik en Ali woonden op het AZC, maar Ali huurde ook een kamer in Leeuwarden. Marianne weigerde te dansen met Feik, daar kwam ruzie van en Ali bedreigde Marianne met een keeldoorsnijdend gebaar. Dat Feik Marianne bedreigde, is OMspin. Het was Ali. Dat deze ruzie plaats vond in februari is eveneens OMspin. Het was half april.

Het AZC was gevestigd op een camping, ongeveer tussen Kollum en Buitenpost, maar dan iets naar het westen. Aan de noordzijde was de officiële ingang met bewaking, maar aan de zuidzijde, langs het weggetje Paradyske, stonden drie particuliere caravans: het “chalet” van de Duitser Wolfgang Hebben, de caravan van Jan de Wilde en die van Thomas en Grietje Vos. De ingang aan het Paradyske werd niet bewaakt. In het chalet van Hebben was het een komen en gaan van “vrienden”, waaronder Ludger Dill, een Duitser die in een soort Pipo-wagen woonde op het terrein van het landbouwmuseum bij Fogelsangh State. Maar Dill had ook een kleine caravan bij het chalet van Hebben. Ali Hassan verkocht er drugs, Hebben zorgde soms voor wat hoeren uit Groningen, er werd gehandeld in gestolen goederen en zo voort. Spencer en zijn vriend Wietse kwamen er vaak, maar ook Marianne kwam er wel eens! Hebben en Dill waren voor haar dus geen onbekenden.

Op die fatale Koninginnedag van 1999 waren Spencer en Wietse al vroeg naar Kollum gegaan. Om ongeveer half 7 zaten ze in cafetaria ‘t Filtsje. Ze hadden daar ruzie met Feik en Ali. Feik zei daarbij tegen Spencer: “We pakken jouw vriendin vanavond wel.” Feik is een buitenlander en het is de vraag wat hij daarmee bedoelde. Wilde hij met Marianne dansen, of was hij van plan om haar te verkrachten en vermoorden? Omstreeks 7 uur zag Geke Feik en Ali met hun “meisjes”, Stephanie en Tineke, bij de fietsen van Spencer en Wietse, die in de Voorstraat tegen het hekje rond het huis van Geke stonden. Feik trok de ventielen uit de banden. De vraag is of dit een voorbereidingshandeling was voor een moordplan, of gewoon puberale pesterij!

Marianne had om 11 uur afgesproken met Spencer, in de dancing Paradiso, schuin tegenover ‘t Filtsje. Ze werd om 11 uur door haar broer Johan gebracht. In de Paradiso kreeg ze ruzie met Spencer, misschien wel omdat hij dronken was. Ze moet vlak voor 12 uur uit de Paradiso zijn weggegaan, want om 12 uur was ze in ‘t Filtsje. Dit cafetaria sluit om middernacht. De andere aanwezigen waren Spencer en Wietse, Feik en Ali, Stephanie (het 13-jarige “vriendinnetje” van Feik) en de Duitser Ludger Dill.

Spencer en Wietse gingen als eersten weg, want om half 1 stonden ze bij de tennisvelden aan de zuidgrens van Kollum te prutsen aan een fiets. Om half 1 stonden Stephanie en Marianne voor het huis van Geke, die net naar bed ging en het raam van haar slaapkamer dicht wilde doen. Toen Marianne zag dat alle ventielen uit de banden waren getrokken, moest ze lachen. Op dat moment reed de donkergrijze Mercedes van Ludger Dill voorbij. Geke werkte als poetsvrouw bij het Landbouwmuseum, dus ze kende Dill en zijn auto! In de auto zaten ook twee asielzoekers, Feik en Ali. Dill keek naar Marianne, maar reed door. Even later kwam de auto terug. Geke lag toen al in bed en het raam was dicht. Geke hoorde “gegil” en het dichtslaan van een portier. Omdat Marianne Dill kende, is het de vraag of Marianne werd ontvoerd, of dat Dill haar gewoon een lift naar huis aanbood.

Er is een getuige (Rianne) die zegt dat ze Marianne omstreeks 1 uur heeft zien zitten aan de picknicktafel bij de ingang van het bos van Fogelsangh State, aan de Keningswei. Ze zat daar met wat asielzoekers een sigaretje te roken. Een getuige is geen getuige, het is dus mogelijk, maar zeker weten we het niet. Als het waar is, dan wijst dit op het “lift naar huis” scenario, waarbij men nog even gestopt is omdat er vrienden van Feik en Ali aan de picknicktafel zaten. Nog even gezellig kletsen, samen een sigaretje roken…

Op deze manier kan Marianne ook verleid zijn om nog even mee te gaan naar de caravan van Hebben. Wat zich daar heeft afgespeeld, willen we niet weten. Seks en Drugs en Rock&Roll! Marianne was zowel anaal als vaginaal verkracht en haar hals was doorgesneden. Na afloop hebben Hebben, Dill, Ali en Feik haar in de auto van Hebben naar het weiland gebracht en haar daar neergelegd. Die ochtend is Hebben naar Duitsland vertrokken, waar hij zijn auto, een wit-crème Citroen BX, tot schroot heeft laten verwerken.

Intussen werden Spencer en Wietse door de moeder van Spencer opgehaald uit Kollum. Ze waren teruggelopen naar waar hun fietsen stonden en ze maakten zo’n herrie dat Geke er omstreeks half 2 wakker van werd. Kennelijk vermoedde men nattigheid, want om half 2 ‘s nachts ging Spencer (alléén Spencer!) nog even een glaasje limonade drinken bij de Shoarmatent in Buitenpost. Daarbij zat hij voor het raam, duidelijk zichtbaar. En de volgende morgen beweerde hij onmiddellijk dat ze voor Marianne een fiets hadden geregeld. Sindsdien liegt Spencer alles aan elkaar! Spencer Sletering – Verpersoonlijking van de Vaatstra Leugen, maar wie is het? En het OM maakt dankbaar gebruik van zijn leugens voor de OMspin waarop Jasper Steringa is veroordeeld.

Een asielzoeker met verblijfsvergunning, getrouwd met een Nederlandse vrouw en woonachtig in Leeuwarden, was op Koninginnedag op bezoek bij vrienden of familie op het AZC van Kollum. Om half 3 ‘s nachts heeft Hebben (of Dill?) gebeld naar die caravan met de vraag of deze bezoeker er nog was. Jawel! Zou hij dan straks iemand even een lift naar Leeuwarden kunnen geven? Ja, natuurlijk! Ali is via het zwembad naar de Keningswei gelopen en onderweg heeft hij zijn bebloede trainingsjack in de bosjes gegooid. De bezoeker heeft hem opgepikt en hem naar zijn kamer in Leeuwarden gebracht. Hij schrok, want Ali zat onder het bloed en bekende onderweg dat hij net een meisje had vermoord. Een asielzoeker met verblijfsvergunning wil geen moeilijkheden! Deze man heeft nog die zelfde nacht bij vrienden gevraagd om andere kleren en de volgende dag heeft hij zijn auto verkocht. Later heeft Ludger Dill de kleren van die man verbrand.

De volgende morgen werd Marianne gevonden. Hoewel burgemeester Visser onmiddellijk probeerde om de speurhonden te stoppen en het onderzoek af te leiden van het AZC, wees vader Bauke de agenten meteen op de ruzie van twee weken eerder. Feik werd die zelfde morgen nog van zijn bed gelicht om te worden verhoord. Voor de middag om was, had hij alles bekend! Men heeft hem op het hart gedrukt om er over te zwijgen en men heeft Ali die zelfde avond van Leeuwarden naar Amsterdam gebracht om hem stilletjes weg te sluizen. Dat laatste kan alleen worden geregeld door de Directeur Generaal Vreemdelingenzaken, een zekere Joris D., die nu wel wordt verdacht van pedofilie, maar tot op heden nog niet is aangeklaagd voor ambtsmisdrijven!

Op zondagmiddag werd Feik weer vrijgelaten. Hoewel deze jongen van 15 jaar over de gebeurtenissen moest zwijgen, heeft hij alles in vertrouwen verteld aan zijn vriendje Rida. Beide jongens zijn daarna stilzwijgend overgeplaatst, Feik reeds op maandagavond naar het AMOG Musselkanaal en Rida op dinsdag naar een jeugdinrichting. Sindsdien hebben ze elkaar niet meer gezien. Beide mannen zijn nu ongeveer 30 jaar oud. Beiden weten ze hoe de vork in de steel zit. Alles wat ons 15 jaar lang omtrent deze moord is voorgeschoteld, is leugens en bedrog, oftewel OMspin.

Uiteraard blijven er nu nog vragen open. De moord is weliswaar opgelost, maar de gevolgen zijn dat niet. Maar daarover later. Tot slot wil ik u wijzen op de reeks artikelen van Vuur over de zaak Vaatstra. Op zijn website staat ook het dagboek van Maaike Terpstra.

26 Reacties

 1. DeGrijzeDuif

  Kort en bondig verhalen verteld. J
  Toppie! Je zou een boek moeten schrijven… 😉

  Antwoord
 2. Klaas

  Ja ben ik met je eens Grijze Duif! Bou heeft ook heel erg haar best gedaan om het zo kort en duidelijk uit te leggen en dat het te begrijpen en te volgen is. Thanxxx Bou

  Antwoord
 3. Ben

  Mooi. En wanneer komt Jasper Steringa nu vrij?

  Groeten, Ben

  Antwoord
  • HansJohn

   🙂 bevrijd jij ‘m even.

   Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Ben, ik ben nog bezig om het wetboek te bestuderen, maar ik denk dat er wel degelijk een strategie is om hem vrij te krijgen. Maar daarover later!
   En nu wil ik een glaasje rode wijn, wat spinazie uit eigen tuin en een tartaartje! Morgen weer een dag.

   Antwoord
 4. HansJohn

  Helder en overzichtelijk!
  Waarom er op fora soms zo stressig op het boek wordt gereageerd……?

  Antwoord
 5. HansJohn

  Heb net Wietze’s verhaal gelezen. Zo ik hem begrijp, beduidt hij dat hun fietsen(van hem en Spencer) niet vlak bij het huis van Geke zouden hebben gestaan.
  Dat kan, alles kan.
  Het simpelst zou toendertijd al zijn geweest om Geke’s verklaring destijds op te nemen en te checken: navragen, oproepen “van wie waren die twee fietsen?”
  Als de eigenaars zich hadden gemeld, zou dat ‘probleem’ ook weer uit de wereld zijn geweest.

  Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Wietse liegt!

   Antwoord
 6. HansJohn

  Misschien een idee om in de OP of als eerste bericht een stukje te plaatsen over het hoe, wie, waarom enzo over het echte dagboek (2 st.) van
  Maaike?
  Er zijn dd 29-05-2014 23.53u mensen die denken dat Maaike het dagboek aan een vriendin in bewaring had gegeven.

  Antwoord
 7. van Tours

  Bou,

  Een helder verhaal. Er zijn meerdere getuigen, dus moet het de waarheid zijn. Bovendien kloppen dan de getuigenissen van het bebloede trainingsjack en het verhaal van Rosalin van Zessen.
  Het storendste vind ik dat alles al op 1 mei bij de politie bekend was, hoe wisten ze anders zijn adres in Leeuwarden? Ik kan daar enorm kwaad over worden. Het gaat over mensen, geen dingen. Er is iemand vermoord en de politie smokkelt de moordenaar het land uit! Ik kan daar gevoelsmatig niet bij. Als politieman ben je dan toch wel een hele koude kikker, ofwel je zou denken dat hij psychopaat moet zijn. Die schakelt immers zijn emoties uit. Gelukkig zijn de verhalen boven komen drijven. De waarheid blijft wel en het zit mensen dwars als er onrecht wordt gedaan. Het is aan het doorzettingsvermogen van Maaike en de hulp van Wim Dankbaar en het groepje daaromheen, dat er een luisteren oor was voor die verhalen.
  Nu moet het recht nog zijn loop hebben, om met Ivo Opstelten te spreken.
  Als Justitie blijft volhouden dat Jasper het gedaan heeft, dan denk ik dat het recht wel eens buiten Justitie om kan gaan lopen.

  Antwoord
  • They Knew

   “Ik kan daar gevoelsmatig niet bij. Als politieman ben je dan toch wel een hele koude kikker, ofwel je zou denken dat hij psychopaat moet zijn. Die schakelt immers zijn emoties uit.”

   Tja, een gewetensvraag. Verplaats jezelf in de politieman met hypotheek en gezin, wat zou jij doen? Je staat met je rug tegen de muur en je moet een keus maken tussen, in dit geval, goed en kwaad. Hoeveel gaan er voor “goed” en hoeveel voor “kwaad”? Wat zijn de opties als je voor “goed” gaat? Richard Eikelenboom heeft voor “goed” gekozen en heeft zijn heil elders gezocht, maar dat is niet iedereen gegeven. Niet om het “kwaad” goed te praten, maar je zal maar met dit dilemma opgezadeld zitten.

   Antwoord
   • van Tours

    Ik begrijp het dilemma en ik heb er ook begrip voor dat mensen om gaan, vanwege hun persoonlijke omstandigheden. Kan je je gezin aandoen dat ….
    Waar ik mee blijf zitten is dan nog, wat voor gevoel hou je over als je toegegeven hebt aan het kwaad, hoe lang blijft dat wroeten, kom je diep in je zelf wel in het reine met de situatie. Maar al te vaak komt men later daar op terug en wil men toch zijn verhaal kwijt. Mijn inziens is dat ook de reden waarom er toch in de laatste tijd zoveel weer boven tafel gekomen is. En nog zal komen!

    Antwoord
    • They Knew

     Ach, wij hebben de voorbeelden van de agenten die niet met de leugens om konden gaan. Die zijn er uitgestapt. Wij zien het met de twee gevangenisdirecteuren in de Demmink zaak. Die wachten met hun onthullingen tot zij buiten de grijpgrage vingers van Demmink zijn. Dezelfde trend zie je in de VS, een hele hoop klokkenluiders zijn daar ‘retired’.

 8. Joris

  Wanneer er iemand zou zijn die het verhaal zou verbeelden in een kaart van de omgeving die verandert met de tijd, dan pas komt alles los. elke 5 minuten een nieuwe kaart, zodat het een filmpje wordt.

  Mensen kunnen stipjes zijn op die kaart. fietsen streepkes. auto’s blokjes. Wanneer waren ze waar volgens het verhaal van Bou/Dankbaar en volgens justitie.

  Elke vijf minuten een opvolgende kaart zodat het een filmpje wordt. Je kunt commentaar intekenen, links naar verklaringen, links naar foto’s, links naar interviews over details over locaties, aanwezigen, quotes, etc.

  Wat er nu ongelofelijk hard nodi is, is een goede interaction designer die lang praat met Bou, dankbaar, Grijze duif, Micha etc. etc. en alles omzet in een heldere animatie met voice over.

  alle informatie is er, het gaat puur om de toegankelijkheid (voor een breed publiek.)

  Antwoord
 9. Herman

  Morgen ontvang ik het beloofde boek.
  De bedoeling van het boek om de “overheid ten toon te stellen aan onrecht”.
  Er zijn nog zovele vragen die wij onder elkaar hebben gehad, zoals bijvoorbeeld de tafel bij de State.
  Dat alles is ergens van een andere aard dan het doel van het boek: justitie etc. onderuit halen!
  In deze trant dachten wij onder elkaar niet echt in onze reacties.
  Het is de betrokkenheid bij Marianne in beeld en fantasie.
  Ik weet haast zeker dat Maaike denkt: “Het klopt ondanks alles nog steeds niet!”
  En zij heeft het laatste woord als moeder!!!

  Antwoord
 10. Wim Dankbaar

  Bou, weinig aan toe voegen. Jij hebt het boek gelezen en begrepen 😉

  Antwoord
  • aagje

   Nou, dat spaart dan weer een paar tientjes uit.
   En een boel tijd en leeswerk.

   Antwoord
   • Boudine Berkenbosch

    Beste Aagje,
    In het boek staat nog veel meer. Maar sommige mensen nemen genoegen met “van horen zeggen”. Met oppervlakkigheid kan men altijd terecht op NuJij! 😉

    Antwoord
  • Diewer

   Op ‘recht is krom’ enkele reacties:
   seke zegt:
   20 juni 2014 om 15:09
   Hans is vanmiddag in Oudwoude aangevallen door Johan Vaatstra! Hans en Wim waren daar vanmiddag om de inwoners huis aan huis persoonlijk het boek te geven en daar had Johan lucht van gekregen. Moordlustig kwam die met het schuim op zijn mond op Hans af en Hans kon hem nog verweren maar daarna gooide hij dus een baksteen richting zijn slaap en die raakte zijn bril dus Hans doet aangifte voor poging tot doodslag, Johan is gevlucht de politie heeft geprobeerd hem te vinden maar dat lukte niet dus toen hebben de politie de fam Vaatstra ingeschalkeld om Johan te kalmeren. Hans gaat aangifte doen vanmiddag om vijf uur kunt u het op GPTV zien via internet. Tot zo ver eerst.

   hansjohn zegt:
   20 juni 2014 om 16:12
   Jeeee! Door deze actie vestigt Johan toch de aandacht op de zaak?? Ik hoop dat de aangifte niet voor negatieve aandacht zorgt. Misschien bij de politie aan tafel gezamenlijk de boel sussen?

   Herman zegt:
   20 juni 2014 om 16:46
   Wat toch een ellende. Wat ook alweer aantoont hoe Maaike in de tist zit te midden van de agressie.
   Mijn vermoeden… de politie heeft nooit iets willen vinden. Verwonder je maar niet.
   Hans en Wim: volgens mij is het daar in de omgeving helemaal een zooitje die zijn weerga niet kent.
   Ben wel blij dat jelui er nog goed vanaf kwamen!
   Wat zal er weer geborreld worden met Bolls jenever vanavond…

   Akky van der Veer zegt:
   20 juni 2014 om 17:10
   Op Omrop Fryslân burgemeester Bearn Bilker aan het woord: een misselijk makende actie, terwijl hij de aanslag van Johan goedpraat… Ik weet niet hoe ik de link moet plaatsen. Seke, doe jij dat?

   Antwoord
 11. Boudine Berkenbosch

  GPTV: Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra duurt 9 minuten.

  Antwoord
 12. mr.drs.Bou

  Wim Dankbaar gaat door! Er komt een vervolg op het Verboden Dagboek:

  Waar is Harm Brouwer? Deel 3

  Uw reactie in het kader van hoor en wederhoor is uiteraard ook van belang als het gaat om de aanstaande boekuitgave, waarin wij bij het uitblijven van uw reactie zullen opnemen dat u niet heeft gereageerd op dit voorliggende wederhoor, niets ervan heeft weersproken, laat staan heeft weerlegd. Iets wat ook geldt voor het door u niet beantwoorde wederhoor zoals ik u dat heb doen toekomen op 20 juli jongstleden als het gaat om mijn wederhoor gericht aan uw cliënt Terpstra. Dit wederhoor zal integraal opgenomen worden in ‘Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra, deel II’.

  Mij is bekend dat u op de hoogte bent van een aanstaande documentaire (vierluik) over de Vaatstra-zaak op de Nederlandse televisie waarin naast de rol van uw cliënt Mustafa ook bovenstaande aan de orde zal komen alsmede meerdere spraakmakende scoops. Reden te meer uwerzijds te reageren op bovenbedoeld aangetoonde valsheid in geschrifte welke niet alleen juridisch en in rechte grote gevolgen zal hebben maar andermaal uw cliënt op een alles onthullende en catastrofale wijze zal afficheren.

  Antwoord
  • Ron

   Ik zou dat maar met een korreltje zou nemen. Hans Mauritz, tegenwoordig weer herenigd met Dankbaar, heeft in het verleden allerlei boeken aangekondigd die nooit zijn verschenen, zoals ik ook niet verwacht dat er een vierluik op de Nederlandse tv komt.

   Antwoord
   • mr.drs.Bou

    Beste Ron,
    We zien wel. In elk geval zit er weer beweging in de zaak.
    Vraagje: heb je ook doorgelinkt naar Recht is Krom? Of reageer je alleen maar op een citaat?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 + 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën