Archieven

Vuiligheid en Justitie zoekt ervaren internet-trol

Onder het motto: “Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!” zoekt het ministerie van Vuiligheid en Jus naar een Webcare-redacteur, die achterhaalt hoe burgers online praten over het ministerie van Vuiligheid en Justitie (VenJ). Met monitoring- en webcaretool Coosto speurt deze trol naar gesprekken op fora en sociale media, zoals Twitter, Facebook en Youtube. De trol neemt proactief deel aan gesprekken over VenJ-beleidsterreinen, VenJ-organisaties en de VenJ-bewindslieden, en helpt zo het imago van VenJ op te bouwen en beschermen.

Als webcare-redacteur fungeert deze trol als spin op het web. Die trol (of is het een spin?) is de online vertegenwoordiger van het ministerie van Vuiligheid en Justitie en rapporteert regelmatig over de belangrijkste bevindingen over online gesprekken. Deze vette Vuiligheidstrol (of is het een vette spin?) ziet vaak als eerste welke onderwerpen spelen en hoe burgers daarover praten. Die signalen deelt de trol met de rest van de organisatie. Vervolgens adviseert de trol hoe we het beste met discussies en reacties om kunnen gaan. Zo werkt de trol mee aan relevante content in reactie op veel voorkomende vragen, opmerkingen en klachten over VenJ-beleid.

Het wordt op internet steeds leuker! Die spin van Vuiligheid en Jus is een duidelijke damagecon trol!

Functie-eisen

Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding communicatie, journalistiek of politicologie.
Je hebt veel kennis van en ervaring met de inzet van onder meer Facebook, Twitter, fora, blogs en content in het kader van webcare.
Je hebt aantoonbare ervaring in soortgelijke functie(s) binnen of buiten de overheid, en je kunt enthousiast het belang van webcare aangeven.
Je hebt relevante kennis over de overheid in het algemeen en het beleid van het Ministerie van Vuiligheid en Justitie in het bijzonder.

en zo voort…

In deze personeelsadvertentie staat natuurlijk ook hoeveel dat baantje schuift. Best wel vet voor een trol:
Minimum salaris € 2396 bruto per maand
Maximum salaris € 3852 bruto per maand
Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.

Gelukkig heeft Ester Ouwehand van de Partij voor de Dieren er al 8 Kamervragen over gesteld. Er zijn nog geen antwoorden op deze vragen. De vragen die ik mezelf stelde, werden echter wel impliciet, maar niet duidelijk gesteld. Daarom zet ik ze hier:
Vraag 9: Hoeveel ervaren overheidstrollen surfen er reeds (full time of part time) rond op internet en hoe lang al?
Vraag 10: Hoeveel aan salarissen en overhead (kantoorkosten, computer en software) kost dat de belastingbetaler per maand?
Vraag 11: Mogen we weten wie die trollen zijn? Want trollen opereren nou eenmaal altijd ANONIEM!

Vuiligheid en Jus: Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!

21 Reacties

 1. van Tours

  Is wat voor blog-wereld om een infiltrant te laten solliciteren. Dan komen we meer te weten.

  Antwoord
 2. DELO
 3. Jasper

  EU gaat “trol patrouilles” inzetten om EU-scepticisme te bestrijden. Link.

  Antwoord
 4. Jasper

  Document Britse versie NSA: Overheid infiltreert inderdaad blogs en websites. Link

  Antwoord
 5. Jasper

  Het Spynet voor o.a. Nederland, Group 2000

  Lawful Interception Group 2000 – vendor of Network Forensics and Lawful Interception Solutions

  Group 2000 is an independent European end to end solution vendor of LIMA Lawful Interception and LIMA Data Retention solutions. Our systems are installed in 25+ countries at Government agencies, Telco operators and Internet Service Providers.

  We are happy to provide more information about our Lawful Interception solutions and give you tailored advice about the integration of our LIMA Network Forensics and LIMA Lawful Interception Solutions into your network and processes. Please contact us at info@group2000.com.

  De Nederlandse afdeling :
  http://netherlands.yellowow.com/1259-Group-2000-Nederland-B.V..htm

  Antwoord
 6. Diewer

  Haha, geweldig plaatje erbij gevonden Bou!

  Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Lieve hemel! Dit is zo grappig! Ik lach me slap! Even snel, want de aardappels staan op. Ik ontving van Berenice de volgende reactie:

   Geplaatst op 22 mei 2014 at 17:20

   Boudine, je bent te slim. Ik zal het maar bekennen, Boudine: ik word grof betaald door Joris Demmink maar dat hoeft hij uiteraard niet uit eigen zak te doen: het Ministerie betaalt mijn declaraties, met BTW. Er gaat natuurlijk veel tijd zitten in dat ‘downplayen’ van de satanische pedo-maffia omdat er veel wakkere burgers zijn, zoals jij Boudine, die allang door hebben dat Joris, samen met Ivo en Peter R. een dolle avond hadden met Marianne Vaatstra die, uiteraard bij volle maan, werd misbruikt en daarna zoals al die duizenden peuters (Micha Maf weet het precies) satanisch in stukken werden gesneden.
   Het is nog veel erger dan je denkt, Boudine, ook de opwarming van de aarde en de verzwakte samenstelling van het Nederlands elftal is persoonlijk door Joris veroorzaakt. Die man kan echt álles! Hij is de Satan himself en ik ben ook volledig in zijn macht!
   Complot is echt een te zwak woord, het is gewoon de Apocalyps, zoals voorspeld in het Bijbelboek Openbaringen: “En ik zag, toen Hij het zesde zegel opende, en daar geschiedde een grote aardbeving en de zon werd zwart als een haren zak en de maan werd geheel als bloed”. Jij bent slim, Boudine, en je weet precies welke haren zak wordt bedoeld. Ik bedoel maar.

   Veel succes met je dappere strijd, uiteindelijk zal de gerechtigheid zegevieren.

   Groetjes,

   Berenice

   Dit is een ultiem voorbeeld van trollentaal! Nu zit deze trol dus in de spambox! Maar ik heb wel het IP-nummer en het e-mail adres.

   Groetjes terug, Berenice, maar op BOUblog zijn trollen niet welkom! 😉

   Antwoord
   • Kolonel Koekwous

    Bou, je gaat toch niet serieus in op de laatste post? Dit werkt toch enigzins op de kolonel zijn lachspieren 😉
    De bedoeling die dit soort trollen heeft is je chockeren en uitlokken.
    Advies van uw kolonel? “geenstijlmodus aan” deaudzwijgen “geenstijlmodus uit”
    Trollen publiceer je niet die ipban je.

    Salute Il colonello

    Antwoord
    • Boudine Berkenbosch

     Kolonel, ik lachte me slap! Zo doorzichtig! Die trol zit nu in de trollenbak maar ik haalde deze reactie nog even boven om te laten zien hoe trollen redeneren. Belachelijk, toch?

 7. Dagaz

  Overigens een “trol” heet in het politiek vakjargon; “webcare” specialist.
  Lus je nog peultjes? Neem nog een peul, zeggen ze bij ons in Schin op Geul, zou Wim Zonneveld zeggen.
  Het wordt overigens niet slecht betaald. Er zijn veel mensen die meer moeten doen ,voor heel veel minder.

  Antwoord
 8. Kolonel Koekwous

  Ik had er geen tijd aan besteed, zelfs niet als voorbeeld 😎
  Zelfmoderatie toepast 😉 Berenice is een mevrouw van de wallen met een klantentekort in mijn optiek. (lees aandachtshoer)

  ipban en basta. 😉

  Salute, Il Colonello

  Antwoord
 9. yvonne

  Laten we de a.s. staatstrollen alvast een handje helpen, met wat informatie over hun eventuele a.s. baas! Tsja……..

  We laten de verder beoordeling van dit verhaal maar aan jou over. Het is alleen wéér een stap richting het volgen van burgers, die nietsvermoedend hun gedachten en ideeën met elkaar delen op het internet. In your Facebook..?
  Tot slot willen we de nieuwe afdeling de links geven, die hier op de site staan, en van belang kunnen zijn voor interne verspreiding op het ministerie van Ivo Opstelten. Dan hoeft de man of vrouw in kwestie, straks ook niet meer zo te zoeken..

  http://www.wanttoknow.nl/politiek/collega-worden-van-ivo-ivo-en-lixel-op-venj/

  Antwoord
 10. Boudine Berkenbosch

  Vanmorgen vond ik weer een trol tussen de reacties. Natuurlijk gaat die ook in de spambox! Maar de inhoud was weer zo grappig:

  Via mijn collega troll Berenice werd ik er op geattendeerd dat ik hier genoemd werd. Ik was er even stil van. Ik bedoel in mijn carrière als troll waar ik met volharding en toewijding aan werk word ik zelden genoemd. Part of the job zullen we maar zeggen.
  Het werken als troll is een uitdagende job, we moeten op de hoogte zijn van onze tegenstanders en al die satanische parties die we moeten organiseren het is nogal wat.
  Dan moeten we onze baas die heel Nederland bestuurt en uit is op de wereldmacht ook tevreden houden. De man is nogal veeleisend en bij het woord complot schieten de stoppen door.
  Ik wens je net als mijn collega veel succes met de strijd.
  Wie weet komen we elkaar nog eens tegen.
  Ik ga er vandoor, ik moet nog naar dineetje met mijn collega’s de nodige know how uitwisselen.

  Bye
  Dorothy Parker.

  Beste Dorothy, smakelijk eten en dank voor het e-mail adres en het IP nummer. Je begrijpt dat je volgende post nu automatisch in de spambox gaat. Dan hoef ik die niet te modereren.

  Antwoord
 11. Joep Zander

  het getrol op wikipedia verdient in dit kader meer aandacht

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën