Archieven

Ton Derksen: Baybasin is een respectabele zakenman!

Huseyin Baybasin was nimmer een criminele heroïnehandelaar, maar een rechtschapen en respectabele Koerdische zakenman met belangrijke politieke connecties. Dit blijkt uit het boek van Ton Derksen: Verknipt Bewijs. Derksen onderzocht daartoe het hele dossier van Baybasin, waarbij hij zich afvroeg: hoe waarschijnlijk zijn de twee scenario’s, het drugsdealer-scenario en het zakenman-scenario? Uit zijn studie blijkt dat het drugsdealer-scenario uiterst onwaarschijnlijk, zo niet volslagen onmogelijk is! Het zakenman-scenario wordt echter door talloze bewijzen bevestigd.
Op 27 mei a.s. om 15.00 uur is er weer een zitting van het Gerechtshof in Den Bosch over het familie-vermogen van Baybasin dat door Nederland in beslag genomen is. Tot op heden is niet gebleken dat dit vermogen (deels) uit criminele winsten is verkregen.

De veroordeling van Baybasin tot levenslang berustte voornamelijk op een door het OM gemaakte selectie uit 6000 afgetapte telefoongesprekken, maar Derksen beluisterde ook gesprekken die buiten deze selectie vielen. Het beeld dat aldus ontstaat van de drugscimineel zakenman Baybasin is volledig in strijd met het beeld dat werd geschetst door professor Bovenkerk in zijn boek De Turkse Maffia, waarin een hoofdstuk staat over Baybasin waarvan achteraf is gebleken dat dit is ingestoken door het OM. De veroordeling van Baybasin berust op een reeks van valse beschuldigingen, die werden “bewezen” met welbewust vervalst bewijsmateriaal.

Wie is Baybasin dan wel? Hij is geboren op 25 december 1956, als zoon van een zeer vooraanstaande familie van Koerdische grootgrondbezitters op het platteland van Lice, in Turks Koerdistan. Omdat er in Lice geen opleidingsmogelijkheden waren, vertrok hij in 1974 naar een oom in Istanboel. Hij was toen 17 jaar en zijn oom was politie-commissaris. In Istanboel kreeg hij een paramilitaire opleiding voor werkzaamheden binnen een geheime afdeling van het Turkse Ministerie van Oorlog. Deze opleiding vond plaats in een afgesloten kamp binnen het garnizoen Istanboel. De geheime afdeling hield zich bezig met “Deep State” activiteiten, zoals handel in heroïne en het verstoren van politieke bijeenkomsten. Om de rekruten aan de afdeling te binden, maakte men hen tot veroordeelde criminelen. Zo werd Baybasin in 1976 veroordeeld voor het bezit van cannabis, hoewel deze zou zijn gevonden op een adres dat volgens zijn advocaat niet bestond. Hij heeft toen een half jaar in de Turkse gevangenis gezeten. Na zijn opleiding werd Baybasin een tussenpersoon tussen de Turkse regering en de mensen die in het veld actief waren. Hij handelde dus niet zelf in heroïne, maar hij was een soort diplomaat, in dienst van de Turkse staat.

In mei 1984 is Baybasin tijdens een mislukte operatie van de Turkse “Deep State” in Engeland opgepakt en veroordeeld voor het samenzweren om drugs te importeren. Eind 1988 is hij door de Turkse regering uitgeruild tegen een Engelsman, waarna hij nog enige maanden in Istanboel in de gevangenis zat. In 1986 was zijn grootvader overleden en deze had hem benoemd tot hoofd van de familie en beheerder van het vermogen. De Turkse regering wilde graag dat Baybasin voor hen zou blijven werken, maar Baybasin had er genoeg van! Tijdens een persconferentie waarin hij het officiële regeringsstandpunt over de Koerden-kwestie moest uitdragen, maakte hij publiekelijk bekend dat hij het niet eens was met de regering, niet meer met hen wilde samenwerken en dat deze regering zich schuldig maakte aan grootschalige drugshandel. Daarop heeft men hem dagenlang gemarteld en toen vrijgelaten, waarna hij op de dodenlijst stond. Er werd een aanslag op hem gepleegd, deze mislukte, hij dook onder in Istanboel en vluchtte eind 1991 naar Roemenië, maar ook daar voelde hij zich niet veilig. Begin 1992 vertrok hij naar Zuid-Afrika. Begin 1993 liet hij zijn familie daar overkomen.

In Zuid-Afrika genoot hij de steun van het ANC, die hem beschouwde als een Koerdische vrijheidsstrijder. Dit is terecht, gezien zijn latere politieke activiteiten. Maar Baybasin was ook een zakenman, hij beheerde nog steeds de familiebedrijven in Turkije. Dat waren o.a. een autoservicebedrijf in Istanboel met 34 werknemers, twee hotels in Istanboel, appartementen die werden verhuurd, een tapijtwinkel, een marmergroeve met fabriek bij Lice, twee tarwefabrieken, bouwkavels, een boomgaard, villa’s bij de zee en een tv-station. Dit alles was familie-bezit, dus bepaald niet afkomstig uit drugs-winsten, maar uit de erfenis die Baybasin moest beheren!

Ook in Zuid-Afrika ontpopte Baybasin zich als een zakenman. Hij importeerde olijfolie en dekens uit Spanje, spijkerbroeken uit Singapore en cosmetica uit Dubai. Hij ontwierp zelf ook sieraden die hij in Turkije liet maken, om ze te verkopen in Zuid-Afrika. Op verzoek van de president van Mozambique deed hij onderzoek naar de mogelijkheid van een goudmijn, waarvoor hij drie maanden lang in Mozambique woonde. Ook ging hij op zakenreis naar Singapore, Dubai en Abu Dhabi. Bepaald een Busy Businessman, die Baybasin!

Hij reisde ook naar Engeland, waar hij graag wilde wonen, omdat dit land de beste opleidingsmogelijkheden bood voor zijn kinderen. Hij zocht al snel contact met Engelse instanties om dat te verwezenlijken. Hij bood hen samenwerking aan in de strijd tegen de heroïnehandel van Turkije en Engeland ging akkoord! Zijn hele familie, dus ook zijn broers en zusters met hun gezin, mocht daar wonen, op voorwaarde dat men niet zelf stiekem in drugs handelde. Daartoe werd eerst het familiekapitaal gescreend en legaal bevonden. Vanaf eind 1994 woonde de hele familie in Engeland, maar omdat Baybasin (gratis!) spioneerde voor de Engelsen tegen de Turkse staatsmaffia die handelde in heroïne, werd hij zelf dagelijks gescreend door Customs & Exise, opdat hij geen dubbelspel zou kunnen spelen.

Ook in Engeland ging Baybasin door met zaken doen, hij handelde o.a. in duurdere auto’s die hij importeerde. Intussen was hij ook politiek actief bezig voor de Koerdische zaak. Dat blijkt mede uit de getapte telefoontjes uit de periode september 1997 – maart 1998. Baybasin was toen in Nederland, na een jaar uitzet-detentie was besloten dat hij niet zou worden uitgeleverd aan Turkije, maar dat hij Nederland niet mocht verlaten. Hij beheerde zijn zaken-imperium per telefoon, maar hij sprak o.a. ook met de toenmalige president van Turkije, met de Turkse minister van cultuur die voorzitter was van de onderzoekscommissie naar de Susurluk-zaak, met het hoofd van de PKK Öcalan, en zo voort. Hij was medeoprichter van het Koerdische parlement in ballingschap, van de Koerdische zender MED TV en van een vereniging van Koerdische zakenlieden. Als Baybasin niet druk bezig was met handel drijven, dan had hij het druk met de politieke organisatie!

Welnu, dit is geen boekbespreking, maar slechts een samenvatting van de inleiding van het boek van Ton Derksen. Die inleiding is 10 pagina’s lang en die ga ik niet allemaal overschrijven, want nog ongeacht de schending van auteursrechten is me dat teveel werk. Men kan het boek beter zelf lezen. Daarin fileert Derksen de bewijzen die leidden tot de veroordeling van Baybasin, om tot de conclusie te komen dat het brandhout is, bestaande uit een combinatie van vooringenomenheid, leugens en puur bedrog. Zelf ben ik blij dat mijn intuïtie klopte: Baybasin is geen crimineel, maar een integere Koerdische zakenman, een politieke vrijheidsstrijder en een zorgzaam familiehoofd.

FREE BAYBASIN NOW!

9 Reacties

 1. Diewer

  http://www.isvw.nl/voorjaar-2014/

  Open dag

  Datum: 1 juni 2014
  Aanvang 14.00 uur – einde 17.00 uur

  Open middag bij de ISVW met uitleg over de summerschools en het voorjaarsprogramma van de ISVW. Aandacht voor de verschillende opleidingen, cursussen en leesgroepen. In de middag vindt een filosofisch gesprek plaats tussen Ton Derksen, bekend van zijn boeken over gerechtelijke dwalingen, en Rein Gerritsen, auteur van Filosoof in de bajes over de rechtsspraak. De middag wordt afgesloten met een borrel. Toegang gratis. Aanmelden is wel verplicht, via reserveringen@isvw.nl

  Antwoord
 2. Jasper

  Bakkerschut stichting heeft ook een artikel gewijd aan verknipt bewijs:

  ‘VERKNIPT BEWIJS’, EEN BOEK VAN TON DERKSEN OVER DE ZAAK BAYBASIN – MANIPULATIE, BEDROG, ONBETROUWBARE TOLKEN, ONZIN EN VOOROORDELEN VAN HET OPENBAAR MINISTERIE BEZORGDEN BAYBASIN LEVENSLANG

  Te bezien in pdf vorm of een direkte link

  Antwoord
 3. Jasper

  Op radio OBA Ton Derksen daarover in gesprek met Thedor Holman
  Uitzending gemist OBA Live, de uitzending van 16-05-2014
  Even doorskippen naar het tijdstip 5:21 Hier te beluisteren link

  Antwoord
  • Jasper

   Vreemd Yvonne bij mij werkt hij wel , maar dank je zo is het voor iedereen bereikbaar 🙂

   Antwoord
 4. Dick

  bou,

  Bedankt voor de samenvatting.
  Wat ik mij af vraag is die mensen van het OM, hoe lezen die dat boek.
  Kunnen zij trots op hun werk zijn?

  Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Beste Rein,
   Je reactie viel om mij onbekende redenen in de spambox. Daarvoor mijn excuses.
   Dank voor het artikel, dat staat als een huis! De permalink is: http://www.stroomkoning.nl/een-kwaadaardig-opzetje/
   Dan kunnen mensen het ook nog terugvinden als je nieuwe artikelen schrijft.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën