Archief
Artikelen

Gisteravond was het overal in het nieuws: Sunny Ofehe is met drie Nederlanders ontvoerd in de Niger Delta. Ofehe woont al jaren in Rotterdam. Hij zet zich in voor Nigerianen die het slachtoffer zijn van de oliewinning door Shell in de Niger Delta. Hij werkt samen met Amnesty International om de situatie van Nigerianen in ernstig vervuilde dorpen te verbeteren. Inmiddels is Sunny Ofehe weer vrijgelaten, maar de ontvoerders eisen voor de drie blanke Nederlanders, Marianne Vos, Erhard Leffers en Jandries Groenendijk, een losgeld van 45.000 Euro. Zeer verontrustend is het bericht dat Sunny Ofehe daarna is gearresteerd door de Nigeriaanse politie!

Over de toestand in de Niger delta, die volledig is vervuild en vergiftigd door de oliewinning aldaar door de Shell, staan op BOUblog reeds berichten. De belangrijkste zijn: De geschiedenis van aardolie: Nigeria en Zembla en de zwarte kant van Shell. Sunny Ofehe is een Nigeriaanse vluchteling die vanuit Nederland probeert om de toestand in zijn geboorteland aan te kaarten, maar hij wordt daarbij gedwarsboomd door Justitie.

Nigeria dankt zijn ellende aan de Shell, waarvan ons koninklijk huis groot-aandeelhouder is. Onze Koninklijke Olie/Shell vervuilt de Niger Delta (een gebied groter dan Nederland!) om jaarlijks voor ons Koningshuis een “appeltje voor de dorst” binnen te slepen. De regering van Nigeria wordt zwaar gecorrumpeerd door geld van de Shell, het land wordt in feite geregeerd in het belang van de Shell. Nigeria was ooit een Engelse kolonie, die in 1960 “onafhankelijk” werd. De geschiedenis van dat land staat summier in de Wikipedia, maar wie wat dieper ingaat op die geschiedenis, ziet al snel dat Nigeria al eeuwen een wingewest is voor Europa.

Uit een diepgravende, maar nogal lange documentaire over de geschiedenis van Nigeria blijkt dat het land volstrekt geen eenheid vormt. Toen de Europeanen kwamen, was het een stammen-maatschappij. Globaal wonen er in Nigeria drie volkeren: de Hausa in het noorden, de Igbo in het zuiden en de Yoruba in het Westen. Niet alleen hebben deze volkeren een totaal verschillende traditie, maar ook lopen de door het Westen getrokken landsgrenzen dwars door deze volkeren heen! Dat is dus een kant-en-klaar recept voor interne machtsstrijd! De laatste jaren is er ook een jihad-beweging actief, de Boko Haram, maar deze is niet verantwoordelijk voor de ontvoering van Sunny Ofehe en zijn Nederlandse vrienden.

Over de strijd van Sunny Ofehe tegen de Shell en de Nederlandse Justitie had Myra op 23 apr. 2013 een gesprek met hem. Deze milieuactivist is een van de slachtoffers van vervolging door ons OM op grond van vervalste telefoontaps! Omdat hij een reis naar Nigeria wilde organiseren om de toestand in de Niger Delta een bredere bekendheid te geven, werd hij ten onrechte beschuldigd van terrorisme!

Talk2Myra: SunnyOfehe duurt 36 minuten.

Voor de liefhebbers van geschiedenis en de historische achtergrond van de bezetting van Nigeria door de Shell, is deze lange documentaire zeer de moeite waard! Aan de hand van originele beelden wordt de geschiedenis van Nigeria verteld door Jide Olanrewaju, een Nigeriaanse investment bankier.

REAL STORY OF NIGERIA by Jide Olanrewaju duurt 2 uur en 35 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

18 Reacties op “Sunny Ofehe en het Nigeria van de Shell”

 • Van Tours:

  Nee toch, alweer een zaak met vervalste telefoontaps. Baybasin, Hörchner, … Het lijkt wel symptomatisch voor dit soort zaken.
  Ik vind het in ieder geval alarmerend.

  • Boudine Berkenbosch:

   Van Tours, dat was al langer bekend. En het is inderdaad symptomatisch!
   Alarmerend is echter dat Ofehe nu in Nigeria gevangen zit en de vraag is of hij daar ooit nog levend uitkomt! Zeer alarmerend!

 • Miriam:

  Ik word hier toch zó verdrietig van.

 • Boudine Berkenbosch:

  De Telegraaf schrijft vandaag:

  Gijzelaars Nigeria nog vast

  door Bart Olmer
  amsterdam –

  De berichten uit Nigeria dat de ontvoerde Nederlanders in vrijheid zijn, worden inmiddels tegengesproken.

  Tekstschrijfster Marianne Vos, drukkerij-eigenaar Erhard Leffers en documentairemaker Jandries Groenendijk zitten volgens de laatste informatie nog steeds vast.

  Eerder werden de in Nederland woonachtige Nigerianen Sunny Ofehe en webtelevisiemaker Femi Soewe wel vrijgelaten. De laatste twee werden korte tijd vastgehouden door de Nigeriaanse politie.

  Bij de gijzeling is volgens milieuactivist Ofehe één dode gevallen. Dit slachtoffer zou tijdens de kidnap overboord zijn gevallen en geraakt door de schroef van een buitenboordmotor. Over de gezondheidstoestand van de laatste drie vrijgelaten Nederlanders is niets bekend.

  Gisteren verklaarde Ofehe dat inmiddels duidelijk is uit welke gemeenschap de kidnappers afkomstig zijn. Er zouden naburige gemeenschappen bereid zijn om de gijzelnemers aan te vallen.

  Volgens Nigeriaanse media hebben de ontvoerders hun losgeldeis verhoogd naar 500 miljoen naira (omgerekend ruim 2,2 miljoen euro). De som geld zou bij voorkeur in euro’s of dollars betaald moeten worden. Eerder was er nog sprake van een eis van 10 miljoen naira.

  De autoriteiten in de deelstaat Bayelsa zouden intussen een klopjacht zijn begonnen op de ontvoerders. Die zouden zich mogelijk nog in hetzelfde gebied bevinden waar de Nederlanders begin deze week werden gekidnapt. Speciale eenheden geholpen door lokale jongeren die informatie voor ze moeten inwinnen, zijn naar het gebied gezonden.

  Politiechef Hilary Opara van de deelstaat Bayelsa waarschuwt andere buitenlanders zonder de benodigde beveiliging niet door het gebied te reizen. De Nederlanders hadden zich volgens hem niet van tevoren gemeld en de veiligheidstroepen wisten dus niet dat ze in het gebied waren.

  De veiligheidsadviseur van de gouverneur van Bayelsa heeft de ontvoering veroordeeld. Van een eis voor losgeld had hij naar eigen zeggen niet gehoord. Hij benadrukt dat de autoriteiten niet zullen onderhandelen met de ontvoerders maar er voor zullen zorgen dat de Nederlanders veilig worden vrijgelaten.

  Ofehe is dus weer vrij, maar de drie Nederlanders zijn nog steeds gegijzeld.

 • Pablo:

  In Focus: Shell destroying Nigeria?

  https://www.youtube.com/watch?v=2Wzu6FZTW0g

  Nigerians have risen up and asked for reforms after years of corruption in the country’s oil industry. Questions are being asked about how much power does Nigerian President Goodluck Jonathan’s new government have? Or is it the government or the oil companies that really hold the power in the country? Nigeria is a major player in the oil business and the 12th biggest exporter in the world. Eighty percent of the country’s revenue comes from oil and half of that is from the British/Dutch Company, Shell.

  In 1995, nine local environmental activists were hanged by the Nigerian government for protesting against Shell activities. Similar atrocities continue today and many point the blame at Shell’s hidden hand. On this week’s INFocus, we will look into the many human rights abuses committed by Shell in North African country.

 • Pablo:

  The Case Against Shell: ‘The Hanging of Ken Saro-Wiwa Showed the True Cost of Oil’

  https://www.youtube.com/watch?v=htF5XElMyGI

  In May 2009, multinational oil giant Shell will stand trial in United States federal court to answer to charges that it conspired in human rights abuses including murder in Nigeria in the 1990s. This mini-documentary tells the story of the rise of an inspiring and nonviolent movement for human rights and environmental justice, and the lengths Shell was willing to go to stop it.

 • Pablo:

  How Western Oil Companies Deliberately Fuel Wars and Conflicts in Africa

  http://www.africanglobe.net/featured/western-oil-companies-deliberately-fuel-wars-conflicts-africa/

  AFRICANGLOBE – On August 28, 1928, in the Scottish highlands, began the secret story of oil.

  Three men had an appointment at Achnacarry Castle – a Dutchman, an American and an Englishman.

  The Dutchman was Henry Deterding, a man nicknamed the Napoleon of Oil, having exploited a find in Sumatra. He joined forces with a rich ship owner and painted Shell salesman and together the two men founded Royal Dutch Shell.

  The American was Walter C. Teagle and he represents the Standard Oil Company, founded by John D. Rockefeller at the age of 31 – the future Exxon. Oil wells, transport, refining and distribution of oil – everything is controlled by Standard oil.

  The Englishman, Sir John Cadman, was the director of the Anglo-Persian oil Company, soon to become BP. On the initiative of a young Winston Churchill, the British government had taken a stake in BP and the Royal Navy switched its fuel from coal to oil. With fuel-hungry ships, planes and tanks, oil became “the blood of every battle”.

  The new automobile industry was developing fast, and the Ford T was selling by the million. The world was thirsty for oil, and companies were waging a merciless contest but the competition was making the market unstable.

  That August night, the three men decided to stop fighting and to start sharing out the world’s oil. Their vision was that production zones, transport costs, sales prices – everything would be agreed and shared. And so began a great cartel, whose purpose was to dominate the world, by controlling its oil.

  Four others soon joined them, and they came to be known as the Seven Sisters – the biggest oil companies in the world.

  • Boudine Berkenbosch:

   Dank je wel, Pablo. Voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van de aardolie, staat er op BOUblog een hele serie artikelen:
   http://www.boublog.nl/?s=geschiedenis+van+aardolie&search=Zoeken
   De geschiedenis van de aardolie in Nigeria komt daar ook aan bod. Voor men daar naar aardolie begon te boren, was het land een grote exporteur van palmolie!!! In de Niger delta groeien nu geen palmen meer…

   • Pablo:

    Hola aloha Bou,

    Dank voor de tip.
    En bij deze wens ik je alvast een fijn weekend toe en veel verkenningsplezier op moeder aarde.

    Saludos cordial Pablo

    BOYCOTT Shell.

    https://www.facebook.com/pages/BOYCOTT-Shell/193160320746514

   • Pablo:

    Hola aloha beste Bou,

    De links van de viedos bij jouw andere artikelen over de olie-maffia werken niet, want het zijn oude google-video links en die bestaan niet meer. Maar de titels staan er nog bij en daarom heb ik desbetreffende videos kunnen vinden op youtube.

    De serie The Secret of the Seven Sisters (4 delen) is ook heel interessant en leerzaam om te bekijken. Hierboven heb ik de delen 2 en 4 al geplaatst en bij deze plaats ik ook de delen 1 en 3 voor de geinteresseerden en ze sluiten goed aan bij al je artikelen over The Black Gold maffia.

    The Secret of the Seven Sisters 1of4, Desert Storms

    http://www.youtube.com/watch?v=_TXG70xAnSU

    &

    The Secret of the Seven Sisters 3of4, The Dancing Bear

    http://www.youtube.com/watch?v=N-Lub2ecXGM

    Saludos en ik wens iedereen een fijn weekend toe,

    Pablo

    • Boudine Berkenbosch:

     Dank je wel en ik zal er morgen naar kijken. Of overmorgen, want op zondag heb ik liever mijn rust.
     Heel behulpzaam zou het zijn als jij deze video’s weet boven te halen en dan onder het betreffende artikel even een reactie plaatst met de juiste link. Dat zou me een hoop werk besparen.
     Het hoeft niet, maar als je het doet, heb dan bij voorbaat mijn oprechte dank!

    • Pablo:

     Hola aloha Bou,

     Vanavond ga ik lekker een film of docu kijken.
     Morgen ben ik bij amigas en amigos, maar maandag zal ik op verkenning gaan op youtube om je verzoek in te willigen en de videos met de juiste Youtube link onder desbetreffende artikelen te plaatsen.

     Saludos cordial en geniet lekker morgen van je rustdag,

     Pablo

  • Pablo:

   The Secret of the Seven Sisters 4of4, A Time for Lies

   http://www.youtube.com/watch?v=i3tGUjGl8AA

 • Johanna:

  Beste Richard,

  Als ik me goed herinner schreef je ergens al eerder over dit vervuilingsprobleem in Thailand en de consequenties voor jou persoonlijk t.a.v. je gezondheid.
  Ik woon ook ver buiten NL om gezondheidsredenen en ik kan je zeggen dat dit land nog redelijk schone plekken kent. Mocht je geinteresseerd zijn dan kan je gerust contact met me opnemen.
  De beste wensen,
  Johanna

 • Boudine Berkenbosch:

  Het Nigeria avontuur met de drie Nederlanders lijkt goed afgelopen:

  Sunny Ofehe: ‘ontvoerde Nederlanders Nigeria zijn vrij’


  Opluchting over vrijlating ontvoerde Nederlanders

  Bij het googelen naar de afloop kwam er echter ook dit artikel boven:

  Ofehe verdacht van mensensmokkel

  Het OM heeft Ofehe al eens willen veroordelen wegens terrorisme, op grond van een vervalst tapverslag! De rechter oordeelde toen dat hij ten onrechte als verdachte was aangemerkt. En nu proberen ze het dus met mensensmokkel! Ofehe is een milieuactiviste die strijdt tegen de vervuiling van de Niger Delta door de Shell! Daarom maar even wat achtergrondinfo. Deze EenVandaag stamt uit september 2011:

  Sunny Ofehe: milieuactivist of terrorist?

  sitestat

  Hij was in maart van dit jaar nog in Brandpunt:

  Brandpunt – Knutselen met bewijs duurt 12 mnuten.

 • yvonne:

  En gelukkig allemaal weer thuis, nadat ze duidelijk hebben kunnen maken, dat ze juist achter de bevolking staan………..

  Sunny Ofehe verteld in een gesprek met JDTV over zijn ontvoering die onlangs in Nigeria heeft plaatsgevonden.

  http://dutchamazingnewsblog.wordpress.com/2014/05/15/jdtv-afl-145-sunny-ofehe-deel-2-video/

  http://jdtvnieuwsbullet.blogspot.nl/2014/05/sunny-ofehe-over-de-ontvoering-in.html

Laat een reactie achter