Archief
Artikelen

Professor David Harvey is op BOUblog geen onbekende. Deze professor in de sociale geografie is een grote kenner van het werk van Karl Marx. Hij geeft al jaren colleges over Het Kapitaal. Dit boek uit de 19e eeuw wordt voortdurend verguisd, vooral door mensen die het niet hebben gelezen. Marx analyseert in dat boek de tegenstelling tussen loonarbeid en kapitaal. Kapitalisme is nog altijd het dominante economische systeem. Daarom is deze analyse van Marx nog altijd belangrijk. David Harvey heeft een indrukwekkende hoeveelheid boeken geschreven, waaraan er dit jaar weer een is toegevoegd: Seventeen Contradictions and the End of Capitalism.

Harvey zegt daarover op zijn website:

Not that the contradictions of capital are all bad: they can lead to the innovations that make capitalism resilient and, it seems, permanent. Yet appearances can deceive: while many of capital’s contradictions can be managed, others will be fatal to our society. This new book is both an incisive guide to the world around us and a manifesto for change.

Een leuke manier om het marxisme van Harvey te begrijpen, is deze animatie van RSA uit 2010.

RSA Animate – Crises of Capitalism duurt 11 minuten.

Over zijn nieuwe boek heeft Harvey onlangs een aantal lezingen gegeven. In de volgende video spreekt hij met Sam Seder. Het is een telefoongesprek, dus eigenlijk meer een audio. Harvey legt duidelijk uit hoe de huidige economische crisis is ontstaan en waarom de huidige “oplossingen” niet werken. De aarde is klein en eindig, maar het kapitalisme is gebaseerd op groei. Dit economische systeem heerst nu vrijwel wereldwijd en stuit op de grenzen aan die groei. Er zal dus onvermijdelijk een einde komen aan het kapitalisme, maar de vraag is: hoe?

Seventeen Contradictions and the End of Capitalism duurt 42 minuten.

De volgende lezing werd gegeven voor RSA. Deze staat in twee versies op internet. De eerste versie is ingekort, voor wie niet zoveel tijd heeft is deze versie aanbevolen. De andere versie is de volledige lezing.

The Contradictions of Capitalism duurt 19 minuten.

RSA Replay – The Contradictions of Capitalism duurt een uur en 8 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

20 Reacties op “David Harvey: De contradicties van het kapitalisme”

 • Jasper:

  Heldere uitleg van deze professor Harvey en de oplossing zal inderdaad zijn om diegenen terug te belonen die al het werk uiteindelijk hebben verzet en dat zijn de arbeiders, met terugwerkende kracht. Vervolgens zal het goed zijn om grenzen te gaan stellen aan privaat bezit een soort van duidelijke hanteerdare grens en de rest als overdaad in beschouwing nemen en ten gunste stellen aan de minderbedeelden op de wereld en daar inzetten waar nodig. Het kapitalisme van nu leidt zoals de professor het ook zelf aangeeft tot een gelagaliseerde corruptie van het politiek systeem, er zijn tekenen te over dat dat een op zich verder ontvouwende realteit aan het worden is.

  Tijd voor een nieuwe beweging het Universalisme waarbij we de acht regels uit het theravada boedhisme na gaan leven uit het achtvoudige pad en daar rondom heen een nieuw sociaal systeem ontwikkelen voor ieder levend wezen in het universum gelijke kansen gelijke rechten en de vrijheid zich overal in vrijheid te bewegen binnen het universum mits we die acht regels in acht nemen.

  1 Juist (zuiver) begrijpen
  2 Juiste intenties
  (streven naar verlichting ten behoeve van alle levende wezens)
  3 Het juiste spreken (niet kwaadspreken en liegen)
  4 Het juiste handelen (niet doden, niet stelen, geen misbruik van zintuiglijke genoegens, niet liegen,geen voordeel halen ten nadele van anderen.
  5 Het juiste middel voor het levensonderhoud
  6 Juiste inspanning (de juiste inspanning (wilskracht, training)
  7 Juiste aandacht (vipassana) bewustzijn , streven naar de juiste
  geestestoestand , gedachten (het kennen van de drijfveren)
  8 Juiste meditatie (samadhi (meditatie)).

  Diepe zucht….was het maar zo simpel.

 • Goedemorgen. Ik reageer maar even spontaan. Er zijn altijd sociale regels geweest met name bij het volk uit het “zwarte boek” dat in menig hotel op het nachtkastje ligt.
  Zoals bij het oogsten restanten op het veld laten liggen voor de behoeftigen. Of dat de koning -die alles al heeft- naast zich de regels van eenvoud in acht diende te nemen. Hij moest de voorschriften bij de troon hebben liggen.
  We leven in een totaal losgeslagen tijd. De koning “Grijpgraag” leeft op een fluwelen inkomen, terwijl “zijn volk” gebukt gaat onder zware lasten.
  De arme met hun uitkering mogen samen 12000 euro “bezitten”. Lukt ze nooit om dat op te sparen. En wie vrijstelling van de Gemeente belastingen vraagt mag slechts zo’n 1900 euro in de kas hebben.
  De leugen regeert (kan ook niet anders).
  En braaf galmt het volkslied “Ben ik van Duitschen Bloed” (koning dus wèl) maar het volk… is van “Dutch bloed” (Neerlands volk)”.
  Op naar de stembus!
  Het liefst rennend, want haastige spoed is zelden goed!

  • Markus:

   Kapitalisme, socialisme, communisme zijn allemaal uitvindingen (19de eeuw) van de bovenonsgestelden en bedoelt om het Christenbuwustzijn uit te schakelen.
   Niet voor niets zijn de Romanovs vermoord en vervangen door de communisten, net als nu, nu het Orthodoxe geloof een sterke opmars beleeft, zelfs in de USA!
   Vandaar dat de scheiding tussen kerk en staat zo belangrijk was om dit alles te bewerkstelligen, en dit alles bedacht door de anti-Christenen uit het Vaticaan; de jezuïeten.
   Deze leer begon na het concilie van calchedon en nicea en bedacht door arius nestoriaans en yobaso die de heilige Drieeenheid verdraait en verkwanseld hebben.
   I.p.v. De mens te leren om het Goddelijke in zichzelf te leren te ontwikkelen, hebben ze een god op een wolkje bedacht die neerkijkt op de mens en die tevens een paar uitverkorenen heeft uitgezocht om te oordelen en te straffen. En heel toevallig woont de “direct aangewezene” in het Vaticaan!
   Maar gelukkig oogsten ook zij wat ze gezaaid hebben, en wie wind zaait zal storm oogsten!

   One Love, One Heart, One Destiny
   Btw de heilige Drieeenheid leer van voor calchedon wordt nog steeds onderwezen door de oriëntaals Orthodoxe kerken!

 • Boudine Berkenbosch:

  Beste Herman en Markus,

  Wie van jullie heeft “Het Kapitaal” van Marx echt goed gelezen? Want jullie reacties gaan over de Bijbel! Maar “Het Kapitaal” is beslist geen Bijbel!!!

  Gaarne een eerlijk antwoord: ja of nee?

  • Markus:

   Heb het in m’n jeugd gelezen, dus zo’n 30 á 35 jaar geleden.
   Maar als je problemen wilt oplossen zul je naar de bron moeten, daar waar de problemen zijn begonnen.
   Ben heeft het in ieder geval gelezen(dank voor het geven van mijn antwoord???), zou een goede kameraad wezen, een 2de stalin misschien?
   Het nadeel van deze systemen (kapitalisme, socialisme, communisme, marxisme,) is dat ze allen gaan over Eco No Me, terwijl het Eco We zou moeten zijn, maar aangezien de mens van nature egoïstisch is en graag de baas wil spelen over elkaar zullen deze systemen nooit werken.
   Vandaar dat het Christendom in z’n pure vorm zoals bij de oriëntaals Christenen volgens mij de beste keuze is. Uiteindelijk komen alle systemen voort uit de 10 geboden van Mozes, alle andere wetten en regels zijn m.i. dan ook overbodig en oorzaak van alle ellende op deze wereld.
   En zo dus ook marx die het wiel weer opnieuw wil uitvinden, terwijl er al lang een rechtvaardig systeem was/is, een systeem wat kapot gemaakt wordt door die satannisten (vrijmetselaars/illimunati/zionisten/jezuiten etc), en dit al eeuwen lang proberen!

  • Boudine, ik gaf nooit veel om geld. Want ik zat vol idealisme vanaf mijn jeugd. Las veel filosofische boeken. Ik had werkelijk een hekel aan geld.
   Het is nu eenmaal een bekend kwaaltje bij musici en schrijvers en dergelijk types.
   Met de conclusie van Ben ben ik het niet eens. Jarenlang heb ik onderricht gehad over ons volk, politiek en dingen die je eigenlijk alleen thuis kunt zeggen. Ik kan achteraf gerust zeggen dat ik Marx nodig had om de wereld te begrijpen. Heb veel boeken enzovoort gelezen die men zomaar niet in de winkel vindt.
   Met andere woorden: geen Marx gelezen dan hoor je er niet bij? Bij het onderricht wat ik kreeg waren de Marx lezers ook niet bij.

   • Sorry. Ik bedoel dat ik Marx niet nodig had om de wereld te begrijpen.

    • Boudine Berkenbosch:

     Herman, ik had Marx wel degelijk nodig om de wereld te begrijpen! Zijn analyse van de tegenstellingen tussen arbeid en kapitaal is tot op heden de meest verhelderende. Maar het kost moeite om dit te begrijpen.

 • Ben:

  Zal ik het dan maar zeggen: nee. En daar voeg ik nog aan toe: je zal weinig van deze maatschappij begrijpen als je niet Marx hebt gelezen en begrepen.

  Groeten, Ben

 • Boudine Berkenbosch:

  Markus, het Christendom is zo ongeveer wel de ultieme vorm van de Naam van de Vader! De 10 geboden van Mozes vormen slechts een rampenplan! Tegenwoordig zitten we met de erfenis daarvan. Ik ben niet tegen de 10 geboden, maar het feit dat dit geboden werden, spreekt boekdelen. Wetten worden uitgevaardigd als de omstandigheden dit vereisen!
  Lees daarom de 10 geboden nogmaals en begrijp dat de omstandigheden er aanleiding toe gaven. Lees daarna Leviticus idem.

 • Ben:

  Marx gaat niet over de hele wereld. Marx gaat over het economisch domein. Het nu meest dominante en bijna alles bepalende. Daarom kun je nu niet zonder Marx.

  Groeten, Ben

 • Ben:

  Geus: als je ontzettend moet schijten dan ga je eerst naar de wc.

  Groeten, Ben

  • Klokkenluider is niet open te krijgen. Volgens mij solliciteert Ben naar hetzelfde idee… is het niet kul?

  • Boudine Berkenbosch:

   Ben, ik zal de reactie van Geus wissen, want deze leidt echt nergens toe.
   Beste Geus, als je zelfs niet de moeite neemt om de video’s te bekijken en beluisteren, reageer dan niet! Want dat is verspilde moeite.

   • Diewer:

    Oh vind ik jammer, Bou; ik heb het commentaar vanmorgen gelezen en ik kon mij wel degelijk in sommige punten vinden.

    • Boudine Berkenbosch:

     Diewer, Geus gaf zelf ook toe dat hij de video’s niet had bekeken. En als je maar genoeg punten noemt dan kan vrijwel iedereen zich in sommige punten vinden, maar we hebben het nu over economie.

 • Jasper:

  Als het er op aan gaat komen een nieuw stelsel / systeem in te gaan voeren is anarchie toch wel een mogelijke oplossing voor het huidige doodlopende kapitalisme
  gebaseerd op een illusionaire vrije martkwerking en het huidige daaruit voortvloeiende illusionaire democratische politieke klimaat . Vandaag verscheen er een video op The Corbett Report over een BRP roundtable videoconference betreffende de misvattingen welke er kleven aan de bewegingen / richtingen, idealogieen van anarchie, socialisme e.d. Vaak is er via propaganda een negatieve associatie aan deze systemen en idealogieen verbonden vooral omdat het een bedreiging kan vormen voor de huidige status quo van het systeem en het aansturende kapitalisme. Door die propaganda wordt anarchie met name geassocieerd met chaos en wanorde in werkelijkheid staat anarchie voor orde en maatschappijordening. Een interessante discussie over een mogelijke goede richting van afslag welke zelfs globaal een kans van slagen in zich zou kunnen aandragen. Anarchy in the USA! (and everywhere else) – BFP Roundtable Om de gedachten richting die of een oplossing nog verder wat te prikkelen de volgende link naar een interessant artikel betreffende Geografie En Anarchie

 • Jasper:

  The Conference Marxism 2012 was held over the easter long weekend at the University of Melbourne it hosted a variarity of speakers among them there was the award winning journalist John Pilger.
  John Pilger – Marxism Lecture [2012] duurt 17 minuten.

 • Ben:

  Als we dan toch bezig zijn:
  https://www.youtube.com/watch?v=huF3oFjGk-M
  Een beschouwing van nog een goede ouwe Marxist: Richard Wolff.

  Groeten, Ben

Laat een reactie achter