Archief
Artikelen

George Gershwin (1898-1937) is een Amerikaanse componist die werd geboren als zoon van Russisch-joodse immigranten. Gershwin begon zijn loopbaan rond 1916 als liedjescomponist in wat men in de Verenigde Staten Tin Pan Alley noemt. Dit hield in dat een liedjescomponist zijn muziek speelde in een winkel waar bladmuziek verkocht werd, met het doel de verkoop van zijn bladmuziek te vergroten. Bij veel van zijn werk schreef zijn broer Ira de teksten. Een website van Gershwin is gewijd aan beide broers.

Het meest beroemde werk van George en Ira Gershwin is Porgy and Bess, een opera die in 1935 werd gecomponeerd door George Gershwin, op een libretto van DuBose Heyward en zijn broer Ira Gershwin, naar de novelle ‘Porgy’ van Dorothy Hartzell Heyward en DuBose Heyward uit 1927. Een bijzonderheid is, dat alle rollen gezongen worden door zwarte acteurs en actrices. De componist stelde dit als eis. Slechts een paar zeer kleine rollen, zonder gezongen tekst, worden vertolkt door blanke acteurs.

Vanaf de lente van 1936 ging de productie op tournee door Amerika. In het Nationaal Theater van Washington DC mocht er aanvankelijk alleen voor een blank publiek worden opgetreden. Hoofdrolspeler Todd Duncan (Porgy), weigerde onder deze condities te spelen en uiteindelijk werden ook kleurlingen toegelaten. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het Nationaal Theater voor een gemengd publiek toegankelijk was. Deze opera speelde aldus een grote rol in de emancipatie van negers in de VS.

De muziek is nog altijd verrukkelijk en staat in een goede uitvoering op YouTube. Helaas staat er niet bij wie de zangers zijn en welk orkest het speelt, maar als achtergrondmuziek is het een lekkere video!

GEORGE GERSHWIN.- Porgy and Bess duurt een uur en 6 minuten.

Voor wie de opera nog niet kent en hem graag helemaal wil zien, voorziet YouTube eveneens in die behoefte. In de aftiteling kan men zien welke acteurs, welke zangers en welk orkest voor de uitvoering zorgden. Omdat deze opera alleen mag worden uitgevoerd door neger-acteurs, is het lastig om een goed team samen te stellen. Vandaar dat er van deze opera maar weinig uitvoeringen bestaan.

Porgy and Bess 1959 duurt een uur en 58 minuten.

Voor wie nog niet genoeg kan krijgen van Gershwin, is daar de fantastische en zeer humoristische Rhapsody in Blue, die werd gecomponeerd in 1924 voor piano en jazzorkest. Van deze compositie bestaan inmiddels vele versies. Hieronder de versie van Gershwin zelf.

Gershwin plays Gershwin: Rhapsody in Blue duurt ruim 9 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

6 Reacties op “George en Ira Gershwin: Porgy and Bess”

Laat een reactie achter

Recente reacties