Selecteer een pagina

Archieven

De wolven van Chernobyl

In de kerncentrales van Chernobyl heeft in 1986 een grote kernramp plaatsgevonden. De stad Chernobyl ligt aan de rivier de Pripjat in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland (Belarus). Voor de ramp telde de stad ongeveer 15.000 inwoners. Er werden ongeveer 135.000 mensen geëvacueerd uit een gebied met een straal van 30 km rond de reactor. Ook de destijds ongeveer 50.000 inwoners tellende stad Pripjat is nu onbewoond, evenals talloze dorpen in de wijde omgeving.

Chernobyl en omgeving waren ooit een moeras, dat in de tijd van Stalin werd gedraineerd door er kanalen te graven. Er ontstond landbouwgrond, die werd bewerkt door de bewoners van collectieve boerderijen. Nu alle mensen zijn vertrokken, neemt de natuur weer de overhand. De kanalen worden niet meer onderhouden, dit tot groot genoegen van de bevers, die er dammen bouwen. Het ontruimde gebied is in 25 jaar tijd weer veranderd in een moeras. Talloze vogels kunnen er broeden in alle rust. De verlaten dorpen met hun verwaarloosde boomgaarden en akkers bieden een overvloed aan voedsel en schuilplaatsen voor allerlei dieren. Ook de wolven en de Europese bizons (wisenten) kwamen terug.

De vraag is, welke invloed de radioactieve straling heeft op deze natuur. Vijfentwintig jaar na dato is dat het beste zichtbaar aan de wolven, die immers als vleeseters aan de top van de voedselketen staan. Zij krijgen daarom de meeste radioactiviteit binnen. Een aantal onderzoekers bestudeert daarom de wolven van Chernobyl en PBS maakte er in 2001 een documentaire over. Het resultaat is een schitterende natuurfilm, die tevens zeer hoopvol is, want de wolven krijgen gezonde jongen en ook de bizons en de bevers lijken gezond.

Hier past wel een kanttekening, want ten eerste zijn mensen met hun hoge genetische ontwikkeling kwetsbaarder voor straling dan dieren. Ook hebben dieren de neiging om jongen met een geboorte-afwijkingen te verstoten en soms zelfs op te eten. Zo blijft de populatie gezond. Ook is niet duidelijk of deze dieren kanker ontwikkelen en daarom eerder sterven dan zonder die straling. Maar het blijft een fraaie documentaire over de kracht van de natuur. Wie deze documentaire wil bekijken, kan verzekerd zijn van prachtige beelden!

Radioactive Wolves Of Chernobyl duurt 56 minuten.

7 Reacties

 1. Driepinter

  Voor een wat ander geluid over kerncentrales:
  The Nuclear Scare Scam | Galen Windsor

  Galen Winsor is een kernfysicus van naam die werkte bij, en hielp bij het ontwerp, van kerncentrales in Hanford, WA; Oak Ridge, TN; Morris, IL, San Jose, CA; Wimington, NJ. Zijn expertise was ondermeer verantwoordelijke voor het meten en regelen van de nucleaire brandstofvoorraad en opslag.

  Galen Winsor heeft in heel Amerika lezingen gegeven, op nationale radio gesproken, en verschillende video’s gemaakt over de onbegrepen aspecten van blootstelling aan nucleaire straling. Hij laat zien dat de angst voor straling overdreven is om mensen bang te maken … zodat een paar machtige mensen de totale controle over ‘s werelds meest waardevolle voedingsbron kunnen handhaven. Gefilmd door Ben Williams in 1986.

  The Nuclear Scare Scam | Galen Winsor duurt een uur en 31 minuten.

  Insluiten uitgeschakeld.

  Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Beste Driepinter,
   Ik heb deze lezing beslist niet helemaal bekeken, maar radioactiviteit richt wel degelijk schade aan. Gedenk de kinderen van Fallujah, de slachtoffertjes die nu ook vallen in Libië. In Vietnam heeft men er ook ervaring mee! Maar de natuur blijkt sterker dan de mens. Verbaast me nix! 😉

   Antwoord
   • Driepinter

    Zeker richt radioactiviteit schade aan. Vooral in Chernobyl, vooral omdat ze daar de boel zolang onder de pet hebben gehouden, en niet meteen de schade beperkt hebben.
    Toch is het wel verhelderend (en bevrijdend om te weten) dat er ook met opzet een enorme angst gecreëerd wordt die beslist niet nodig is. Het is bijvoorbeeld onzin dat radioactieve straling overal door heen gaat en nucleair afval heel gevaarlijk is. Dat gebeurt om het monopoly op kernenergie in stand te kunnen houden, waardoor iedereen voor energie afhankelijk blijft van the powers that be.

    Antwoord
 2. localmc

  Into Eternity

  “A riveting documentary: as spooky as the early scenes of 2001.”
  – Nigel Andrews, Financial Times

  “Jaw-dropping! Tackles a subject almost beyond comprehension. One of the most extraordinary factual films to be shown this year. Madsen’s film does not merely ask tough questions about the implications of nuclear energy…but about how we, as a race, conceive our own future. This is nothing less than post-human architecture we are talking about. Why isn’t every government, every philosopher, every theologian, everywhere in the world discussing Onkalo and its implications? I don’t know, but they should see this film.”

  – Peter Bradshaw, Guardian (UK)

  “Intelligent, visually striking! Discusses the practical, political, philosophical and ethical problems entailed with a variety of Scandinavian scientists, administrators and thinkers who all talk slowly, eloquently, and slightly ominously, in excellent English. An eerie, provocative, poetic film.”

  – Philip French, Observer (UK)

  “A quietly philosophical meditation on time and infinity.”
  – The Independent (UK)

  “A hauntingly cool documentary!”
  – Jason Solomons, The Mail on Sunday UK

  https://www.youtube.com/watch?v=O8uh9UNHbzA

  Antwoord
 3. Geus

  Wolven krijgen circa 25 jongen per jaar.
  Als 98% van de pups komt te overlijden, dan groeit de populatie nog steeds. Gemiddelde wolven leeftijd is 10 jaar, waarvan meer dan 5 jaar vruchtbaar, dus 2x zoveel wolven elke 10 jaar als 97% van de wolven sterft aan fall-out. Door de extra leefruimte van herbivoren na evacueren van mensen, is er meer voedsel beschikbaar voor wolven.

  Het is absurd om conclusies te verbinden aan wolven populaties, als zou radio activiteit wel of geen invloed hebben. Al heb ik er de laatste jaren niets van gehoort, ik begrijp dat er nog steeds leukemie is rond Hiroshima en Nagasaki.

  Inderdaad, ik heb ook de foto’s gezien van kinderen van Falluja.
  Het volgens de conventie van Geneve illegaal gebruik van nucleaire wapens door de NAVO is niet zo’n grote bedrieging, als mensen die feiten verzinnen waar we bij staan. De feiten zijn namelijk, dat het erg lastig wordt om feiten te bewijzen, als mensen alle waarnemingen lopen te vertroebelen met leugens of onwaarheden. Mensen zijn een aanmerkelijk grotere bedreiging voor de natuur dan radioactiviteit, men kan zelf een herstel van veel zoogdier populatie verwachten, als alle kerncentrales op de planeet zouden exploderen om daarmee de mensen populaties uit te roeien. Anderzijds, als men varkens, koeien en kippen meerekend in de dieren populatie, zal er weinig veranderen aan kilo zoogdier per vierkante meter na evacueren van mensen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 − negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën